Autor: www.fotbalpraha.cz   Vloženo dne: 19.1.2017

Bojoval na třech frontách. V Praze kopal I. B třídu za Satalice, k tomu válel futsal za Slavii a reprezentaci a ještě organizoval a hrál turnaj v novém sportu zvaném fotbalpool. Jiří Novotný byl zkrátka na roztrhání. Proto se v poločase fotbalové sezony rozhodl dát Satalicím vale. A před sebou má novou výzvu. „V únoru pořádáme v Praze mistrovství světa ve fotbalpoolu,“ povídá Novotný.

Proč zrovna ve fotbale dáváte zpátečku?
Bylo toho vážně hodně. Já jsem za Satalice nastoupil na podzim k osmi utkáním, odehrál jsem, co šlo. Bylo tam i tréninkové a zápasové vytížení ve futsalové Slavii, k tomu reprezentace. A pak tu byl ještě fotbalpool, nový sport, který kombinuje fotbal s kulečníkem. Tam jsem měl taky spoustu povinností, protože tenhle sport se v Čechách hodně rozjíždí. Takže toho bylo opravdu dost a musel jsem něco omezit. Padlo to na fotbal.

Satalice hrají I. B třídu, v minulé sezoně parta kolem manažera a trenéra Františka Drbala vybojovala postup, střílelo se hodně gólů. Ve vyšší soutěži to bylo asi složitější, že?
Bylo to daleko vyrovnanější, stačí se podívat na tabulku. To, že jsem se rozhodl tam před jarem skončit, bylo vynucené okolnostmi. Já jsem v týmu Franty Drbala hrál i dřív a všechno bylo v pohodě. Jenže ve futsalové Slavii jsou teď velké plány, snažíme se vše profesionalizovat. V přípravě jsme si přidali jeden trénink, přišel kondiční trenér Lukáš Stránský. Teď máme čtyři za týden plus zápas, to je docela hodně.

V minulosti jste, co se týče fotbalu, s týmem ani netrénovali, to vám muselo při náročném programu nahrávat…
V Satalicích se ale teď trénovalo. Jen byly spojené tréninky áčka a béčka, takže se vždycky nějakých dvanáct, třináct lidí sešlo. Mně se všechno překrývalo s přípravou ve futsalové Slavii, takže já jsem to v Satalicích nestíhal.

Futsalová Slavia se netají velkými plány. Má to znamenat, že budete útočit na mistrovský titul?
Chtěli bychom vylepšit to naše třetí místo a dostat se do finále. Uvidíme, jak to dopadne. V základní části to zvládne na prvním místě Chrudim, je tam i Benago, které se srovnalo po začátku sezony, kdy část jeho hráčů i trenér působili v cizině. Kádr je ve Slavii - dá se říct - stejný, máme jednoho Brazilce, jinak jsou tam stejní kluci. Ale zapracovalo se na věcech okolo, věříme, že to všechno posune Slavii dopředu. I když já jsem zatím věčně druhý, tituly mi unikají…

Možná proto jste se pustil i do dalšího sportu – fotbalpoolu. Hraje se spousta domácích turnajů, ale to vám nestačilo. V únoru vás čeká mistrovství světa. Co vás to napadlo?
Domácí turnaje běží. Bude fungovat i liga. V rámci propagace tohohle sportu jsme se rozhodli udělat i mistrovství světa. Bude to Open turnaj, člověk nemusí být členem žádné asociace. Stačí se včas zaregistrovat do 5. února a můžete být historicky prvním mistrem světa.

Když jste zmínil, že vám tituly unikají. Leckoho může napadnout, že tenhle turnaj je pro vás šitý na míru a budete rovnou mistrem světa. Co vy na to?
Uvidím, jestli budu hrát. Otázkou je, kolik bude organizačních věcí. Samozřejmě máme organizátory, kdyby ale někdo onemocněl, musel bych zaskočit. A co se týče těch ambicí, celý den před turnajem budou pro účastníky tréninky zdarma. Člověk se ve fotbalpoolu hodně rychle zlepšuje a rozdíly jsou minimální. Dá se říct, že i takový člověk může vyhrát turnaj a stát se mistrem světa. Nikdo se nemusí bát, že bude outsider. A co se týče těch favoritů. V Čechách se hodně daří rodině Herčíků, dost trénují. Ale jak říkám, tohle je šance pro každého, kdo se přihlásí.

A opravdu bude na turnaji konkurence ze světa?
Turnaj se bude hrát 18. a 19. února v novém malešickém Sportovním centru Hector. Počítáme s tím, že se o titul utká 98 dvojic. Ohlasy už máme. Hrát by měli Američani žijící v Česku, Brazilci, pár z Vietnamu. Co se týče Evropy, tak nastoupí Švédové, Dánové, Němci, Rakušané, Slováci a Ukrajinci. Bude to opravdu mistrovství světa. Dvojice budou rozdělené do skupin, každý odehraje nejméně šest zápasů.

Turnaje ve fotbalpoolu si vyzkoušeli současní i bývalí ligoví fotbalisté jako třeba Jan Chramosta či Roman Bednář. Přilákáte někoho z nich?
Co se týče kluků z ligy, tak uvidíme, co jim dovolí jejich program. Roman Bednář už nehraje, tam je otázkou, zda nebude někde s rodinou. Věřím, že si přijdou zahrát i někteří kluci z futsalu nebo fotbalgolfu. Známá jména tu mít budeme, hrát by měl třeba zpěvák Jakub Děkan.

Co je fotbalpool
Pravidla vycházejí z kulečníku, ale hraje se s fotbalovými míči. Hráč zahrává nohou bílý míč a snaží se dostat do díry buď sedm plných, nebo půlených míčů. Na závěr musí uklidit do díry černý míč. Barvy jsou tedy stejné jako u kulečníku, díry také.

www.fotbalpraha.cz
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700