Autor: www.sport.cz   Vloženo dne: 4.8.2013

Futsalová Slavia Praha stojí na prahu letní přípravy. Jeden z vrcholů sezóny ji čeká hned v prvním kole, kdy zavítá na palubovku pražské Sparty. „Derby prostě nesmíme prohrát,“ říká v rozhovoru šéf červenobílých futsalistů Daniel Kolman, který v létě lehce obměnil kádr.

Dane, je příchod Petra Olivy do Slavie posledním příchodem, nebo ještě něco chystáte?
Slavia se vydala cestou budování perspektivního týmu, ve kterém je mnoho mladých hráčů. A my jim plně důvěřujeme. K nim jsme chtěli přivést dvě zkušené posily, které by je usměrňovaly. Petr Oliva byl jasná první volba, neboť v Chrudimi byl pouze na hostování, a my doufali, jsem rád, že oprávněně, v jeho návrat. Druhou posilou měl být Martin Dlouhý, zde bohužel k dohodě nedošlo. Proti plánu již v klubu nepokračuje Rott, a počítat zatím nemůžeme ani s Martinem Hrdinou. I proto jsme využili možnosti přivést Eisenreicha a Brychtu juniora. Jak jsem řekl, byť má kádr nízký věkový průměr, vkládáme v něj velké naděje, a žádné zásadní změny jsme nechtěli a neplánovali. Už těch, které proběhly, je víc než jsme si představovali, a než považujeme za dobré pro tým. Situace se ale pořád vyvíjí nějakým směrem, a tak se musím přiznat, že okolo některých hráčů ještě situaci mapujeme.

Bude tým Slavie konkurence schopný ligové špičce?
Přece jen je náš kádr po zmiňovaných nečekaných odchodech poměrně úzký, ale v našich očích zcela konkurence schopný, kvalitní a dobře složený. Takže ano, připouštím, že jeden hráč nás možná ještě posílí, pokud bude preferencí nad ostatními důvody chuť hrát za Slavii, a oblékat sešívaný dres. Pokud se tak nestane, a žádné nové, nebo staronové jméno nepředstavíme, vůbec nic se neděje.

Co si vlastně slibujete od všech tří posil Eisenreicha, Brychty a Olivy?
Eisenreich i Brychta jsou mladá ještě neokoukaná generace hráčů, kteří mají svoji kvalitu. Tu, jak doufáme, plně ukáží. Věříme, že jejich sportovní přínos bude vyšší než některých hráčů futsalově známějších jmen, a ve Slavii si své jméno vybudují. Eisenreich je kanonýr ze střední vzdálenosti, Brychta se cítí dobře na hrotu. Měli by tak mít podíl především na zvýšení střelecké potence mužstva, která v posledních sezónách nebyla na dobré úrovni. Od Olivy samozřejmě očekáváme spolu převzetí vůdcovství týmu a přínos zásadní kvality do naší hry.

Bude pro Slavii hodně důležité, aby vyhrála hned první futsalové derby?
Důležité je dobře začít sezónu. V minulosti se naše hodnocení úspěšnosti ročníku téměř vždy odvíjelo dle toho, jak jsme do soutěže vstoupili. Pokud chceme, abychom byli letos úspěšní, musíme v úvodu sezóny bodovat. Takže i se Spartou. Zde je to navíc samozřejmě okořeněné tím, že se jedná o derby. A to jde vše stranou. V derby nemůžeme připustit nic jiného než vítězství, Sparta je prostě nepřítel číslo jedna. (smích) Myšleno samozřejmě nadneseně, ve sportovním duchu fair play. Takže ano. Vítězství v derby je pro nás velmi důležité! Se Spartou prostě prohrát nemůžeme! Kvůli nám všem slávistům. (smích)

Prezident Tanga Brna Jiří Štěrba naopak v rozhovoru řekl, že nevidí důvod, proč by měli být všichni unešení z derby Slavia - Sparta. Podle něj jsou to kluby bez velké futsalové minulosti. Co si myslíte vy?
Nevím, jestli se k tomuto chci nějak vyjadřovat. (smích) Kolega Štěrba „pláče“ poměrně často. (smích) Jak se říká, národ je rozdělen na slávisty a sparťany, a nic není víc než derby pražských „S“. V jakémkoliv sportu. Takže zápas těchto rivalů bude diváky a fanoušky vždycky zajímat, a budou z něj unešení, i když bude hrát devátý s desátým. S tím prostě kolega Štěrba nic neudělá, i kdyby se rozkrájel, a já tuto jeho žárlivost i celkem chápu. Jeho rádoby neznalost historie futsalových klubů Slavie a Bohemians také neberu úplně vážně. Moc dobře ví, že Bohemka je jeden z nejstarších futsalových klubů u nás, byť začínal pod jménem Terasy Praha, a historie našeho klubu začíná v roce 1997. Takže jsme mladší než Tango, to ano, ale ne bez historie. Prezident Tanga asi z paměti vymazal naše vzájemné klání v play off ze sezóny 2009/2010, kdy jsme otočili sérii z 0:2 na 3:2 a postoupili do semifinále. (smích) Takže co vlastně říkám na jeho názor? My jsme Slavia!
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700