Autor: Ondřej Zlámal, Foto: Pavel Jiřík   Vloženo dne: 9.1.2024

Trenérská kariéra Zdeňka Slámy se dočkala hned ve svém úvodu výrazného ocenění. Slávistický kouč skončil v anketě o nejlepšího trenéra roku 2023 na druhém místě. Netajil se tím, že ho to překvapilo, protože na dosažených úspěších měl podíl i jako hráč.


Co tomu říkáte, že jste skončil na druhém místě v tak prestižní anketě?
Je to pro mě překvapení. Jsem za to strašně rád, ale je to za rok 2023, kdy jsem na úspěších, které jsme ve Slavii dosáhli, měl snad větší podíl jako hráč než jako trenér. Pořád se to učím, je to pro mě stále nová role. Myslel jsem si, že začnu jako trenér někde u mládeže, ale spadl jsem do toho kvůli okolnostem hned u áčka. Ustál jsem to díky tomu, jaký máme ve Slavii tým a jakou tam máme partu. Trénování mě chytlo a hrozně mě to baví. Od nové sezony jsem to vzal ještě za jiný konec, řekl jsem si, že když se to povedlo, tak do toho půjdu opravdu naplno. Začal jsem se o všechno kolem ještě víc zajímat, a ještě víc se všechno učit. Chci Slavii dotáhnout ještě na lepší příčky.

Hlasy jste dostal od lidí z futsalového prostředí. Jste druhý za trenérem mistrovské Plzně. Jaký je to pro vás vzkaz, že vaši práci lidé z futsalu vnímají už takhle vysoko?
Já jsem to vůbec nečekal. Vždyť mám za sebou jen jednu sezonu, a to ještě v roli hrajícího trenéra. Chtěl bych to ocenění ještě dodatečně nějak potvrdit, že jsem si ho opravdu zasloužil. Chci dokázat, že dokážu být opravdu dobrý trenér. Myslím si, že kdo mě znal jako hráče, tak si asi nedovedl představit, že bych já mohl někdy trénovat. Možná mládež, ale ne áčko…Já měl totiž vždycky s taktikou jako futsalista problémy. Ale teď mě to už opravdu baví.

Jako trenér jste se už trochu změnil. Ze začátku to bylo všechno takové hektičtější. Jak se na to s odstupem času díváte?
Já jsem byl do trénování opravdu okolnostmi vhozený. Všichni mi s tím pomáhali. Já jsem v tom strašně plaval, ty první zápasy byly opravdu náročný. Byl jsem až v šoku z toho, jak je to těžké. Jako hráč jsem tu roli trenéra navíc nedokázal úplně náležitě vnímat. Teď se už můžu soustředit na všechno jen jako trenér a cítím tu změnu. Mám pocit, že i hráči na moje pokyny lépe reagují. Ale pořád vím, že mám před sebou spoustu práce a mám se hodně co učit.

Kdybyste chtěl vyrovnat svoji hráčskou kariéru jako trenér, tak to bude opravdu těžká šichta…
To je pravda. Já jsem s tím chtěl dokonce po těch prvních zápasech seknout a raději ještě hrát! Ale jak říkám, chytlo mě to a baví mě to. Chtěl bych na své trenérské kariéře opravdu intenzivně pracovat, dosáhnout velkého úspěchu ve Slavii a dostat možnost třeba někdy i u mládežnických reprezentací. 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700