Autor: futsal.cz   Vloženo dne: 3.4.2020

Během koronavirové pandemie dostane slušnou ránu i ekonomika celého českého futsalu. Ostatně jako u všech jiných sportů v zemi. Předseda Výkonného výboru Svazu futsalu ČR Otakar Mestek ve spolupráci s FAČR celou situaci monitoruje a už nyní hledá varianty, jak vše co nejlépe pro futsal zvládnout.

Oto, na začátek rozhovor odlehčím. Jak trávíte pracovní dny v karanténě? Jde vám home office?
Dobře, odlehčeně. Moc ne. Snažím se stále udržovat pevný řád. Bloky, kdy pracuji, ale mám doma full house. Žena učitelka a obě děti jsou studenti, takže jsou doma. K tomu dva psi. Jde to, ale myslel jsem si, že to bude větší pohoda.

O tom, jak nám všem chybí futsal, se asi nemusíme bavit. Dokážete odhadnout, jak dlouho může takový stav ještě trvat?
V první řadě musím říct, že mi chybí pohoda a klid. Každodennímu zpravodajství z boje s koronavirem prostě nejde uniknout a to, co se děje například v Itálii a Španělsku je opravdu strašné. Vše okolo vládních nařízení na ochranu zdraví a životů má, určitě nejen pro mě, naprostou prioritu. V tomto kontextu je všechno ostatní méně důležité, ale samozřejmě futsal a řada dalších věcí, mi moc chybí. U futsalu přišlo přerušení těsně před samotnými vrcholy sezony, kvůli kterým všichni futsal děláme – před vždy atraktivním play off a baráží s Chorvatskem. Jak dlouho to bude trvat a zda třeba něco ještě půjde dohrát? Vůbec se neodvažuji odhadovat. Situace s koronavirem se opravdu vyvíjí, když ne z hodiny na hodinu, tak určitě ze dne na den.

Futsal čekají v příštích týdnech těžká rozhodnutí…
Jedná se o bezprecedentní situaci, a právě od toho je tady výkonný výbor, aby vše zvážil a rozhodl dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A samozřejmě v souladu s řády Svazu futsalu ČR. Mohu ujistit celou futsalovou veřejnost, že VV k celé problematice přistupuje nesmírně zodpovědně. V době konání posledního VV (12.3.20 – pozn.) jsme stále ještě velmi doufali v dohrání soutěží a řešili hlavně varianty, jak soutěže dohrát – zkrácená play off a podobně. Současný vývoj mnoho optimismu pro dohrání nedává, a tak se opravdu spíše blíží varianta předčasného ukončení celostátních soutěží 2019/2020. Bohužel. Aktuálně VV čeká na vývoj situace s koronavirem a finální formální rozhodnutí, nejen vůči celostátním soutěžím, ale vůči celému SFČR, učiní na svém nejbližším zasedání. Zatím tedy nejpozději 16. dubna 2020.

Říkal jste mi, že hodně sledujete dění ve státě, na FAČR nebo na ČUS. Budete hledat cestu, jak pomoci klubům nebo samotným hráčům, kteří se živí jako OSVČ? Chystají se nějaká opatření?
Ano, jsme v kontaktu s FAČR a společně budeme sledovat všechny možnosti případné podpory, úlevy nebo náhrady ze strany všech státních orgánů a budeme se snažit vytvořit maximální poradenský servis všem složkám SFČR, respektive jsme připraveni sami žádat o totéž.

Jak velký ekonomický dopad bude mít podle vás koronavirová pandemie na český futsal?
Ztráty budou, to je jasné. Finanční i marketingové. Na jaře měl být futsal mediálně a marketingově „zhodnocen“ například v šesti přenosech na České televizi. Mimo jiné celé finále play off a baráž s Chorvatskem. Čekala nás jednání s partnery na další sezonu. A co teprve kluby, hráči a trenéři. Držím moc palce všem prezidentům klubů, aby vše zvládli a moc je i touto cestou zdravím! Čeká nás velmi těžké období, ale pevně věřím, že i díky našemu úzkému propojení s FAČR vše nakonec zvládneme.

Rozhozený je i program české futsalové reprezentace? UEFA ještě stanovisko k MS 2020 nevydala. Ani k baráži s Chorvatskem. Máte nějaké nástřely scénářů, kterými by se UEFA mohla ubírat?
Aktuálně platí rozhodnutí UEFA, že se utkání baráže mají odehrát, jakmile to bude v ČR i v Chorvatsku, vzhledem ke koronaviru, možné. S trenérem Neumannem, i s celou reprezentací, jsme v kontaktu. Pokud MS v září bude a pokud půjde odehrát baráž, tak to prostě zvládneme. Hráči se nyní musí udržovat sami, my pak uděláme nějaké soustředění, pokud to tedy termínově a logisticky vůbec půjde, pak baráž snad v Brně, a pak vzhůru do Litvy!

Předpokládám, že coby předseda prožíváte nejtěžší období českého futsalu. Co byste vzkázal do celého hnutí?
Přijměme prosím všichni s pokorou tuto nelehkou zkoušku. Dodržujme vše, co máme, protože tady jde opravdu o život náš nebo našich blízkých! Sport a futsal se nám všem opět vrátí a já, respektive celé vedení českého futsalu, děláme nyní maximum pro to, abychom vše zvládli a už se těšíme na setkání s vámi všemi v halách a na hřištích. Držte se!
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700