Autor: futsal.cz   Vloženo dne: 20.2.2019

Velký rozhovor s předsedou Komise futsalu je tady. Před blížící se Valnou hromadou Svazu futsalu (2. března 2019) nám Otakar Mestek odpověděl na vše, co se týkalo posledního volebního období jeho komise. Nyní ho čeká další kus práce, jelikož do boje o post předsedy šéfa českého futsalu se přihlásil jen on.

Oto, další volební období končí. Jak dlouho už jste vlastně předseda Komise futsalu?

Brzy to bude, většinou krásných, devatenáct let.

V průběhu končícího volebního období jste mi řekl, že bylo nejblíž za celou vaši kariéru, kdy byste funkci položil. Co vás nakonec přimělo k opačnému rozhodnutí a touze bojovat za futsal dál v roli předsedy? Co je tím hnacím motorem?

Ano, je pravda, že byly situace, kdy jsem přemýšlel o tom, že už nebudu kandidovat, ale nakonec jsem se rozhodl pokračovat dál ještě minimálně jedno mandátní období. Ty okruhy důvodů byly dva. Za prvé jsem nechtěl odejít od rozdělané práce. Většinou z objektivních důvodů není dotažena futsalová (R)evoluce, stanovy, legislativa a další řády. Chci to pomoci dotáhnout, vím, že bych toto cítil jako velký dluh. Moje provázanost s FAČR je v tomto směru zásadní a nezbytná pro brzké a úspěšné dotažení všech těchto věcí. A za druhé to byla velká podpora, kterou jsem obdržel od mnoha subjektů i osobností, počínaje vedením FAČR, mnoha kluby celostátních soutěží, mnoha regiony, reprezentanty, a dalšími, všechny je není možné vyjmenovat. Moc jim za tuto podporu děkuji.

Jak hodnotíte práci celé současné Komise futsalu? Dalo by se říct, že šlo o období, kdy ne na všechno byl jednotný názor. Pracovalo se vám dobře?

Bylo to velmi náročné období, museli jsme se vypořádat s brzkým odstoupením jednoho člena KF. Mnoho energie stálo uklidňování situace jak v regionech, tak v ligových soutěžích. Nová doba a její vymoženosti s sebou i do futsalu přináší stále více vulgarit, vytrácí se respekt vůči autoritám, museli jsme řešit první kauzy v „etickém“ režimu, museli jsme se vypořádat s mnoha okolnostmi, které byly mimo futsal, ale měly zásadní dopady, jako známé kauzy FAČR a MŠMT. Přesto, nebo právě proto, bych chtěl všem svým kolegům v KF FAČR, celému sekretariátu i všem členům v odborných subkomisích poděkovat. Myslím, že jsme za daných okolností odvedli velmi dobrou práci a že jsme futsal v hlavních aspektech minimálně udrželi na stejné úrovni.

Bez kterých lidí by futsal absolutně nemohl fungovat? Nebo lépe, bez kterých lidí si to nedovedete představit?

Futsal bude fungovat a každý je nahraditelný, ale pro mne osobně jsou klíčovými kolegy Petr Fousek, Martin Průša, Tomáš Neumann a Radek Klier. Mám s nimi dlouhodobě hodně shodné názory na futsal a silné profesní vazby. Ale futsal dělám de facto proto, že bych takto mohl vyjmenovat dalších 200 lidí, to bez nadsázky, a oni to více než stoprocentně vědí.

Než se podíváme na futsalová pozitiva, musím vás poprosit o okomentování několik negativních situací, které se v uplynulé době odehrály. Když to vezmu chronologicky, vše odstartovala Sparta a její kauza s cizinci, která vedla k odečtům bodů těsně před play off sezony 2017/18. Jak tomuhle nyní předejít?

Byla to primárně chyba Sparty, kterou, bohužel, sekretariát neodhalil včas, z důvodu chybějícího kontrolního mechanismu. Sparta se omluvila, STK a DK rozhodly tak, jak rozhodly, a naštěstí se pak play off odehrálo bez větších problémů. Tato kauza rozvířila velké emoce, verdikty STK i DK byly vnímány velice různorodě. Jsem rád, že nyní již máme fungující kontrolní mechanismy. Nebylo nijak složité je nastavit, tím větší škoda je, že tato situace vůbec proběhla.

Na Spartu navázaly Litoměřice. Odstoupení z ligy a nařčení Miloše Náprstka, který se vymezil přímo proti vám. Nakonec měl šanci proti vám i kandidovat, jak sliboval, ale nerozhodl se tak. Jak se zpětně díváte na tuto kauzu?

Silný kalibr. Odstoupení z VARTA futsal ligy a juniorských lig je samo o sobě velmi nešťastné. Ale dobře, může se to asi výjimečně stát. To, že to pan Náprstek následně spojil s veřejnými mediálními výstupy, obviňováním a útoky na samou podstatu futsalového hnutí, považuji za něco pro mě nepochopitelného. Opravdu. I když se pak na KF za obojí omluvil a apeloval na členy KF, aby mu umožnili kandidovat na pozici předsedy. Na půdě KF jsme v etickém řízení rozhodli o trestu zákazu výkonu veškeré činnosti na 5 let, ale OK SF ČR tento verdikt změnila. Umožnila panu Náprstkovi kandidovat. OK, respektuji to, ale osobně s tímto verdiktem nesouhlasím. Jsem alespoň rád, že pan Náprstek nakonec na předsedu SF ČR nekandiduje. Ne z důvodu nějakého strachu z možné prohry s ním, ale v kontextu výše uvedeného si prostě myslím, že by aktuálně kandidovat neměl.

A obligátně se musím zeptat i na kauzu Brno. Zdeněk Polák opakovaně tvrdí a ukazuje, že policejní vyšetřování skončilo, ukazuje futsalovému světu, že je nevinný, nic neprovedl. Dokonce by se možná i rád vrátil do vrcholných futsalových funkcí, jelikož také kandiduje. O čem to vše vypovídá i s ohledem na rozhodnutí vyšetřovatelů?

Obecně jsem ostře proti tomu, aby spory mezi členy SF ČR řešily policie a soudy, a tak jsem obecně rád, že byla na této úrovni uzavřena. Zdeněk Polák dokonce kandiduje na člena za moravské regiony. Uvidíme, zda dostane na VH důvěru delegátů. Jižní Morava vždy patřila k baštám tuzemského futsalu a vývoj v Brně byl hodně poškozující. Pevně věřím, že se Brňanům podaří spory překonat a vrátit se do původních pozic.

Kauza Brno obecně hodně nabourala členskou futsalovou základnu. Podaří se v dalším volebním období zastavit propad členů? Chystáte nějaká opatření?

Ano je to kauza, která už je potřeba uzavřít a ano, pevně věřím, že nové Stanovy SF ČR, respektive nové Stanovy pobočných spolků oblastí, krajů a okresů toto vyřeší. Nový Výkonný Výbor SF ČR přijme jen ty subjekty, které budou plnit v plné míře všechny členské povinnosti.

Regiony a další nižší soutěže se tedy znovu postaví na nohy? To je asi hlavní úkol, který stojí před novou Regionální komisí?

Ano, bezesporu! Chtěl bych, abychom po VH začali neprodleně pracovat na rekonstrukci divizí a krajských přeborů, a abychom také objeli všechny okresy, ve kterých se hrají futsalové soutěže mimo strukturu SF ČR a pokusili se je přesvědčit o jejich vstupu pod něj. Rád bych tady vyzdvihl dosavadní práci stávajícího předsedy Regionální subkomise Jana Novotného. Myslím, že se v této problematice velmi rychle zorientoval, že byl velkým přínosem v otázkách dotací do regionů přes krajské fotbalové svazy, byl velkým přínosem v přípravách přechodu na IS FAČR (bohužel z jiných důvodů musel být odložen), byl velkým přínosem v organizaci krajských a oblastních VH a vím, že má velké odhodlání pustit se i do výše uvedené rekonstrukce regionálního futsalu.

Když se posuneme do ligových soutěží. Jak se díváte na kvality druhých lig? Kde jsou jejich přednosti a slabiny?

Druhé ligy jsou snad ve všech kolektivních sportech velmi složitou problematikou a já tady opravdu můžu říci jen svůj osobní názor. Jsem rád, že jsou, jsem rád, že již několik let je zájem klubů zkusit si nejvyšší soutěž, jsem příznivcem přímých postupů a sestupů a jsem také příznivcem toho, aby byl na kluby 2. ligy vytvářen ze strany VV SF ČR permanentní tlak za účelem přibližování se VARTA futsal lize. Ale ten tlak musí být zároveň rozumný a citlivý! Je poctivé si také říci, že zde hrozí nebezpečí prohlubujícího se rozdílu mezi VARTA futsal ligou a 2. ligami. Rozdíl se může dále zvětšovat. Důležité je se s kluby scházet a komunikovat. Na zástupce druholigových klubů kandiduje Petra Panchartková, která má ve futsalu obrovské zkušenosti. Je velmi komunikativní a vnímavá, zná dobře klubovou praxi. Věřím, že pro kluby druhých lig může být velkou oporou a partnerem, v rámci jejich rozvoje a problematiky. Jako důležitou novinku bych rád uvedl v praxi Licenční řízení s kluby 2. lig, samozřejmě rozumně nastavené. S Licenčním manažerem FAČR máme toto již předjednáno. Uvidíme kam se 2. ligy posunou během dalších let.

Ve VARTA futsal lize nás všechny může těšit stabilní partner a také čím dál větší vyrovnanost týmů ze špičky tabulky. S ohledem na určitý časový horizont, co podle vás vedlo ke zlepšení podmínek pro hráče a tím i ke zvýšení atraktivnosti nejvyšší soutěže?

Trvalé ovoce nese náš společný marketing založený na přenosech na ČT Sport. Po konci partnerství s CHANCE se relativně brzy ozval silný partner VARTA, se kterým je, a zde musím určitě zmínit velký přínos třetího místopředsedy Daniela Kolmana, který přivedl do společného marketingu i další nové partnery, zatím perfektní spolupráce. Sportovně si myslím, že fungují klasičtí čeští „Naši furianti“. Prezidenti klubů, před kterými hluboce smekám a velmi jim i zde děkuji za vše, co pro futsal dělají, se snaží být lepší než ti druzí. Každý je jiný, každý volí jinou cestu a všichni společně nahánějí ERA-PACK. (smích)

Dostáváme se k vrcholovému futsalu, kde za kluby zářila v UEFA Futsal Champions League Chrudim. Jak dlouho podle vás může východočeský klub zůstat na absolutním vrcholu?

ERA-PACK je český futsalový fenomén a možné je úplně všechno. Může se stát, že budeme ERA-PACKu předávat v dalších čtyřech letech další čtyři tituly a také se může stát, že bude letos finále bez něj. A to je vlastně skvělý marketing. Já a určitě strašně moc dalších lidí se už těší na play off! A protože nerad utíkám z přímých otázek: můj tip je, že letos vyhraje opět ERA-PACK.

Nyní už jsme u těch pozitiv a tím jsou jednoznačně výsledky našich mužských reprezentací. Pojďme postupně. Zajímá mě váš názor na každou kategorii za poslední dobu. Začněme týmem trenéra Tomáše Neumanna.

Z posledního období jsem opravdu nadšený. Na výsledky, hru i celkovou atmosféru okolo reprezentace „A“ můžeme být opravdu hrdí! Je škoda, že UEFA změnila termín kvalifikace ME z dubna na říjen, i když pro to měla své důvody. Aktuálně jsme měli opravdu výbornou formu. Ale nevadí, pevně věřím, že v září na Visegradu vše opět naladíme a pak se porveme o postup na MS 2020!

Jednadvacítka pod Markem Kopeckým dodala hned několik hráčů do A týmu…

Mára a jeho realizační tým odvádí také skvělou práci, za poslední dva roky dodal do „A“, mluvím jen o opravdu základním kádru, bratry Drozdy a Davida Černého. Dále například Jirku Barana nebo čerstvě Lukáše Křivánka. Nedávno byla radost sledovat naši „21“ ve dvou bitvách s Ruskem a jako další náročná prověrka jsou pro ně předjednána dvě přátelská utkání v Portugalsku.

A nejvíce se zatím leskne reprezentace do 19 let trenéra Martina Brůny. Souhlasíte?

Martin a jeho realizační tým odvádí také výbornou práci, ale hráči jsou opravdu ještě hodně mladí a čeká je ještě strašně dlouhá cesta přes reprezentaci „21“, pak do klubů a pak snad někteří i do reprezentace „A“. Co se týká kvalifikace ME, tak los nás poslal do Ruska, takže postup bude velmi obtížný, ale ne nereálný. Jak nám ukázaly bitvy s ruskou jednadvacítkou, hrát se s nimi dá!

Jak české devatenáctce napomáhají juniorské ligy a jejich nový systém?

Pozorně sleduji soupisky a samozřejmě většina hráčů z reprezentace „19“ celostátní ligu juniorů hrají a v kanadském bodování jsou hodně vidět! Obecně každý futsalový zápas je pro hráče v tomto věku dobrý, plus každý šikovný fotbalista, který se na turnajích mihne, a kterého si všimnou naši trenéři, je vítán! Samotný model soutěže není zcela zásadní, ale už nyní je jasné, že opět projde širokou diskusí. Osobně bych zachoval systém jedné celostátní soutěže, ale zakončil bych ho navíc ještě Final four.

Je podle vás na vzestupu i ženská reprezentace, ačkoliv v kvalifikaci na EURO neuspěla?

Doufám, že ano, ale u žen je situace ještě složitější než u mužů. Dobrých hráček fotbalu je v ČR o hodně větší nedostatek než dobrých hráčů. Profesionálně trénují jen tři týmy ženského fotbalu – Sparta, Slavia a snad ještě Otrokovice. Futsal ale hrají hráčky 1. a 2. ligy fotbalu mimo tyto tři kluby, ale to jsou fotbalové amatérky, které přes zimu začnou naštěstí hrát futsal, ale opět v amatérských klubech futsalu. To je realita a já smekám před všemi v subkomisi žen i v realizačním týmu reprezentace futsalu žen, před jejich entuziazmem! Vznikla celostátní soutěž futsalu žen, reprezentace futsalu žen má podmínky a termínovou listinu na úrovni reprezentace futsalu „21“ a „19“. Ale mezinárodní laťka je velmi, velmi vysoko.

Opusťme palubovky. Končící volební období vznikl projekt úzce spjatý s velmi smutnou událostí. Tím je Futsal za život. Jak se nyní Vláďovi Mikulášovi, který bojuje s nemocí ALS, vede? Jste stále v kontaktu? A když se podíváte zpětně, čím byl projekt Futsal za život prospěšný?

Projekt je krásný, úctyhodný, ale já bych dal, nevím, co za to, kdyby vůbec nemusel vzniknout a Vláďa byl zdravý. Vůbec nechci řešit, co a komu dal. Pro mne osobně je jediným účelem pomoc rodině. Vláďa byl za námi v září v Nymburce, v lednu na Galavečeru a v Chrudimi na ČR – Ukrajina. Rve se jak lev.

Život je někdy zkrátka neúprosný. V kontextu s Vláďou by se daly boje před nadcházející Valnou hromadou nazvat malicherné. Nicméně musím se zeptat. Do voleb jde řada kandidátů, s kým byste chtěl vládnout futsalu vy?

Nechci tady vyjmenovat sedm lidí do VV a další tři a tři do OK a KVA, ale pár myšlenek zmíním. Musím začít klíčovými posty 1. a 2. místopředsedy. V Čechách jsem velmi rád, že moji nabídku přijal Radek Lobo – byl úspěšným rozhodčím i delegátem, nyní šéfuje ambicióznímu klubu i firmě a má i mezinárodní přesah. Na Moravě jsou na 1. místopředsedu hned tři kandidáti, což asi nepamatuji a určitě se tady promítají stále probíhající spory jak na jižní Moravě, respektive hlavně v Brně, tak na severní Moravě. Osobně očekávám, a zároveň doufám, protože kandidaturu pana Lukáše Zbožínka nepokládám z mnoha důvodů za vhodnou, že si to ve 2. kole rozdají Pavel Czene a Míra Bartyzal. Pavla Czeneho jsem požádal, aby kandidoval, navíc tuto funkci už v minulosti zastával, a tak mu držím palce. Ale uznávám, že Míra Bartyzal je zajímavá varianta, a pokud vyhraje, spolupráci s ním si umím také představit. Co se týká klubové scény, tak jsem rád, že se kluby de facto shodly na dvou kandidátech – přínos Dana Kolmana jsem už zmínil a za Petrou Panchartkovou stojí cca 15 let v ERA-PACKU Chrudim, co může být lepší vizitka? Na pozici zástupce regionů za Čechy jsou dva kandidáti a zdánlivě na „forhontě“ je Honza Rod, který odjezdil minulé mandátní období v KF jako hostující člen bez hlasovacího práva. Dělá výborně svůj okres, ale s krajem a divizí je to slabší. V Honzovi Novotném mu pak vyrostla silná konkurence. Mohl jsem ho nyní sledovat při tvorbě nových řádů, stanov svazu i pobočných spolků, jako šéf OFS FAČR zná IS FAČR, výrazně pomáhal s čerpáním financí z MŠMT do KKF přes KFS FAČR, nyní s dotacemi za členství atd. Myslím, že má pro nás opravdu velký potenciál a rád bych ho v novém VV viděl. Věřím, že to takto bude vnímat i VH a do nového VV jej podpoří! Na člena za regiony Moravy jsou opět tři kandidáti, všechny tři znám snad 20 let, za každým z nich stojí kus poctivé práce pro futsal, všichni mají své výhody a nevýhody. Svůj díl podpory mají Kamil Bednář i Zdeněk Polák, který má navíc s prací v KF letité zkušenosti, ale mně by se nejvíc líbil čerstvě zvolený předseda KKF Zlín Míra Vokulič, který je nejméně spojen se stále doutnajícími spory a má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru ověnčenou dvěma tituly s Mikeskou Ostrava, členstvím v Komisi futsalu, pořadatelstvím několika kvalifikací i mezinárodních turnajů a nyní je aktivní v regionálním futsalu. Za velmi klíčovou považuji rovněž Odvolací komisi. Zde musím vyzdvihnout dlouholetou práci Jardy Svobody a jsem moc rád, že opět kandiduje! De facto on přemluvil k pokračování i Pavla Němce a navrhl i oživení OK, protože spolupráce s panem Jarošem nebyla vždy úplně ideální. Oslovili jsme Anetu Karlovou, kterou snad nemusím představovat, případně si prohlédněte její velmi zajímavé CV. Myslíme si, že její neutrálnost a pracovitost by byla pro OK, respektive SF ČR přínosem. Byl bych moc rád, kdyby delegáti VH 2. 3.2019 vzali v potaz, že jestli mi dají na čtyři roky důvěru vést dál český futsal, tak by mi k tomu měli v maximální možné míře „přivolit“ lidi, se kterými si jako předseda rozumím. Nechci a nebudu vyhrožovat, že pokud někdo bude nebo nebude zvolen, tak já udělám to a to. Jen žádám delegáty, aby se nad tímto zamysleli.

Překvapilo vás, že stálice mezi funkcionáři Radek Klier nebude kandidovat?

Ne, protože jsem o tom věděl už dlouho. Je to škoda. Jak jsem již zmiňoval dříve, Radek je jedním z lidí, kvůli kterým futsal de facto „dělám“. Radek naštěstí nekončí s futsalem úplně. Aktuálně je stále vedoucím reprezentace futsalu „A“ a pokračuje i jeho eFutsal.cz.

Jak moc se změní stanovy Svazu futsalu, které bude VH schvalovat?

Bohužel moc ne, protože nedopadl přechod na IS FAČR, to by bylo něco jiného. K předložené novelizaci stanov jsme zpracovali „Důvodovou zprávu“, která má asi 10 bodů. Jsem ale rád, že se změní to nejdůležitější – narovnání Stanov vůči aktuálním zákonům ČR, upravení vztahu FAČR a SF ČR a dále nastavení pobočných spolků SF ČR, tj. oblastních, krajských a okresních svazů futsalu.

Situaci ve futsalu nepomohlo ani nucené odložení Futsalové (R)evoluce. V tomto směru vám FAČR moc nenahrál. Jaká je situace nyní?

Je to pro mne velké zklamání… Stokrát si člověk může říkat, že když něco nemohl ovlivnit, tak se tím nemá trápit, ale když je za něčím takové práce a je to už jen kousek od cíle a pak bum a jedním rozhodnutím je všechno jinak, je to opravdu těžké. Aktuální situace je taková, že čekáme až FAČR vybere novou firmu na Infomační systém a ta začne pracovat a vyvíjet i IS futsalu. Zatím se tak nestalo a opravdu lze jen těžko odhadovat další časovou osu.

Kde byste chtěl futsal vidět za další čtyři roky?

Za prvé pevně věřím, že VH 2. 3. 2019 zvolí do VV SF ČR a dalších volených funkcí kvalitní lidi, a že se nám podaří vytvořit dobrý tým, se kterým bude opět radost pracovat. Pak jsem přesvědčen, že můžeme posunout futsal ve všech oblastech! Konkrétně bych moc rád za čtyři roky měl stabilizovanou legislativu SF ČR i pobočných spolků, stabilizované financování futsalu a buď plně funkční nebo ke spuštění finišující projekt přechodu na elektronický IS FAČR, sportovně co nejvíce radosti. Za úspěch přitom osobně považuji každý případný postup jakékoliv reprezentace na finálový turnaj ME či MS, co nejvíce postupů českému mistrovi v Champions League, uvítal bych také každý získaný okres, každou nově obsazenou divizní a krajskou soutěž a celkově také zastavení poklesu členské základny, ideálně to otočit v její růst. 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700