Autor: Fotbal.cz   Vloženo dne: 10.6.2015

Po odstoupení Milana Vicha z pozice předsedy grémia klubů 1. futsalové ligy, na základě nespokojenosti a tlaku ze strany nejvyšších představitelů ligových klubů, se této pozice ujal šéf futsalové Slavie Praha Daniel Kolman. Ten chce v rámci Komise futsalu především působit ve prospěch všech ligových klubů a nejvyšší futsalové soutěže. 

Dane, co říkáte na změny v českém futsale? Mám na mysli hlavně odstoupení Milana Vicha.
Nedomnívám se, že by došlo k něčemu, co by se dalo charakterizovat jako zásadní změny v českém futsalu. Člen v Komisi futsalu za ligové kluby musí být v podstatě výkonná sekretářka, která zprostředkovává intenzivní komunikaci mezi KF a ligovými kluby, a to ze strany Milana hodně vázlo, pravděpodobně z důvodu pracovního zaneprázdnění a možná i proto, že došlo k určitému odtržení Milana od klasické klubové dřiny. Tím, že se vystupňovala nespokojenost v podstatě všech ligových klubů, jejichž zástupci Milana vyzvali k odstoupení, měla situace tento vývoj. Nic víc za tím není třeba hledat, nemělo to žádnou osobní rovinu. Pouze byl někdo slyšet více, někdo méně. Za dlouholeté působení v nejvyšších futsalových soutěžích s Torfem Pardubice zaslouží Milan Vich respekt a úctu.

Proč jste se rozhodl přijmout funkci zástupce prvoligových klubů a co od toho očekáváte?
Protože jsem patřil k těm, co byli slyšet více, připadalo by mi zbabělé jen kritizovat a pak říct, já to dělat nechci, ve chvíli, kdy není časový prostor pro to, někoho kompetentního hledat. Beru se jako dočasná záplata do únorové volební Valné hromady. Během těchto měsíců bych rád ukázal, jakou mám představu o této funkci a nastavil nějakou laťku, především co se týká již zmiňované komunikace mezi KF a kluby. Ani já nemám času na rozdávání, takže se teprve uvidí, jestli pak budu v únoru řádně kandidovat nebo ne. Do té doby vzniká časový prostor najít případného vhodnějšího kandidáta, než jsem já. Mojí případnou kandidaturu samozřejmě zásadně ovlivní i to, jak s mojí prací budou spokojení kolegové prezidenti ostatních ligových klubů, ale také to, jak budou ochotní se všichni zapojit a spolupracovat. Pokud nebudu cítit podporu a snahu pracovat u ostatních, považoval bych funkci za ztrátu času. V každém případě by oba členové KF za kluby 1. i 2. ligy měli v KF plně zastávat většinové názory klubů, a ne vlastní myšlenky.

Co by se podle vás mělo do budoucna změnit, aby futsal stále „nabíral a rostl“?
Lidé, kteří vedou ligové kluby, jsou ti, kteří do futsalu přinášejí nejvíce finančních prostředků. Díky jejich práci běhají po palubovkách čím dál tím kvalitnější hráči z domácího prostředí a především ze zahraničí. Oni mají obrovskou zásluhu na tom, že liga je čím dál tím kvalitnější, roste prestiž našeho sportu, stoupá návštěvnost a sledovanost. S tím přicházejí další partneři a sponzoři, stoupá zájem hráčů o futsal na nejvyšší i regionální úrovni. V čele klubů stojí schopní manažeři, kterých ve futsalu jinak dostatek není, a právě ti by se daleko více měli podílet na řízení nejvyšší ligové soutěže, nebo ji úplně řídit, tak jak k tomu směřuje fotbal, nebo hokej. To je dle mého názoru cesta, kterou by se měl futsal vydat.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700