Autor: Tereza Karpíšková   Vloženo dne: 31.3.2013

Obrovská euforie dnes zachvátila českou futsalovou reprezentaci po utkání s domácím Nizozemskem. Vítězství nad Gruzií, Běloruskem a Nizozemskem garantuje českému výběru přímý postup na evropský šampionát. Bez ztráty jediného bodu se tak naši zařadili mezi dalších šest zemí, které mají jistou účast na ME 2014. Celkově se jedná o jubilejní desátý postup v řadě na vrcholový turnaj. Ještě v sobotu odpoledne měli naši futsalisté obavy z posledního utkání kvalifikace, které mělo rozhodnout o přímém postupujícím na ME v Belgii. Na duel s domácím Nizozemskem, kterému by stačila k postupu i remíza, se český tým svědomitě připravoval. Očekávaný souboj plný vyrovnaných střetů se ovšem nekonal.

Češi rozdrtili papírově nejtěžšího soupeře skupiny 5:1 a ukázali plné hale, kde je síla českého futsalu. „Bylo vidět, že jsme se na toto utkání velmi dobře připravili. De facto jsme Holanďanům znemožnili hrát a to byla naše taktika, kterou jsme měli připravenou. Nedovolili jsme jim využít technické hráče, kteří by chodili jeden na jednoho. Nedali jsme jim k tomu prostor a Nizozemci to prostě nezvládli. Určitě jsme vyhráli naprosto zaslouženě,“ hodnotí hru obou týmů trenér Tomáš Neumann, který je na výkon svých svěřenců náležité hrdý. „Jsem opravdu spokojený. Kluci předvedli přesně to, co jsme si řekli. Výborně jsme napadali, nenechali jsme je hrát, velmi dobře jsme se vraceli a zatahovali jsme lajny. Celkově jsme takto otupili všechny přednosti Holanďanů a to se nám vyplatilo.“

Už první poločas napověděl, kdo bude na hřišti pánem. Během prvních dvaceti minut si Češi dokázali vybudovat tříbrankový náskok. První gól si sice ve druhé minutě připsal ve prospěch našeho týmu domácí hráč Makhoukhi, ale pak už si vzalo slovo chrudimské trio. Branku si připsal Rešetár, Slováček a Roman Mareš. Jediným úspěšným střelcem Nizozemců byl tak v prvním poločase a celém utkání Attaibi. Na konečných 5:1 zvýšil ve 31. minutě opět Rešetár, který při power-play domácích poslal balón do prázdné brány a završil tak úspěšnou kvalifikaci v Nizozemsku.

Samotný postup do finálového turnaje v Belgii ovšem není úplným překvapením. Kouč Neumann odjel se svým týmem do Rotterdamu s úkolem, který na sto procent vykonali. „Splnili jsme si cíl, který jsme si dali a zajistili si postup z prvního místa. Jsem za to ohromně šťastný a musím klukům opravdu poděkovat za předvedené výkony. Děkuji všem čtrnácti hráčům, kteří táhli za jeden provaz. Soustředili se opravdu na všechno, co jsme si řekli a na samotný postup, a já před nimi smekám, protože to zvládli opravdu famózně.“ Přestože je Neumann s výsledkem šampionátu nadmíru spokojený, bujaré oslavy dnes večer nepropuknou. „Samozřejmě dnešní úspěch společně oslavíme, ale jen s mírou, protože už ve čtyři ráno musíme zase vstávat a čeká nás odlet domů.“

Mimo České republiky dnes mohou oslavovat i další evropské futsalové celky. Postup na finálový turnaj starého kontinentu si zajistila Itálie, Ázerbájdžán, Rusko, Španělsko, Portugalsko a Slovinsko.

Česká republika x Nizozemsko 5:1 (4:1)
Branky: 2. Makhoukhi (vlastní), 9. Rešetár, 15. Slováček, 16. Mareš R., 31. Rešetár - 7. Attaibi
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700