Autor: Daniel Kolman   Vloženo dne: 6.5.2011

Dlouhé měsíce s obavami sledujeme dění okolo fotbalové Slavie. Její osud nám není lhostejný z pohledu fanoušků tohoto klubu, se kterým jsme prožili na tribuně horší, ale i krásná období, a navždy jej budeme mít v srdci. Zároveň však také tento vývoj sledujeme z pohledu našeho futsalového klubu, futsalové Slavie, na kterou má dění okolo té velké fotbalové přímý dopad. A ten bohužel dlouhodobě příliš pozitivní není. Ba naopak, i nám nejasná situace okolo fotbalu výrazně "ubližuje" a poškozuje ekonomickou stabilitu klubu, a tím i jeho samotnou existenci na nejvyšší úrovni.

Předseda klubu Daniel Kolman je k současnému stavu zdrženlivý, nechtělo se mu příliš vyjadřovat, neboť jedno je jasné. Situace je velmi složitá a nepřehledná.

"Z mého pohledu má situace několik zásadních rovin. Na jednu stranu plně chápu fanoušky, a jejich emoce. To dlouhodobé "tahání za nohu", neustálé příští týden, příští týden, ve středu, a ve středu pak všechno se dozvíte v pondělí... Ano, vše působí neseriózně, a muselo to vyvrcholit tak, jak to vyvrcholilo. Ta frustrace je obrovská. Sám jí cítím. Cítím to obrovské zoufalství fanouška fotbalové Slavie. Jsem Slavista tělem i duší, všichni to ví. Přesto musím říci, že se včerejším násilnostmi nesouhlasím, ale chápu je.

Zároveň však věc vidím z pohledu předsedy klubu. Pan Platil měl před sebou přetěžký úkol, a já se domnívám že jej zvládal poměrně dobře, a to že se nyní hněv fanoušků snesl právě na jeho hlavu beru jako nespravedlnost vůči jeho osobě. On není ten pachatel, který by byl odpovědný za současný stav v sešívaném táboře. Dělal maximum pro záchranu klubu. A přesto že do zákulisí celé věci úplně nevidím, cítím že není jeho situace jednoduchá v tom, že by ho samotné vedení klubu podporovalo, ba naopak se mi zdá, že mu hází klacky pod nohy. A v tom je pak jeho úloha přetěžká. Je mezi mlýnskými kameny a těžko hledá východisko.

Také ho chápu v tom, že se snaží bojovat, a nedělat zbytečnou paniku, když je odkázán na přísliby druhých subjektů. Sami tuto situaci známe ve futsalové Slavii, se kterou prožíváme těžké období ve velmi podobném duchu.

Má na situaci futsalové Slavie vliv to, co se děje kolem fotbalu?

Ano, samozřejmě. Obrovský. Jsme malý sport, na okraji zájmu. A zvlášť v tuto chvíli je jasné, že na prvním místě je fotbal a jeho problémy. Futsal nyní nikoho nezajímá, a je to pochopitelné. Na nás a naši budoucnost to má však obrovský vliv. Ale v podstatě nezbývá čekat, než jak se vyvinou události kolem fotbalové Slavie. A pokud nepůjdou dostatečně rychle, může to znamenat pro futsal obrovské těžkosti, které se každým dnem prohlubují a prohlubují. Vyvrcholením může být samotný zánik klubu, nebo spíš lépe řečeno jeho působení pouze v nejnižších futsalových soutěžích.

Vidíte nějaké světlo na konci tunelu?

Ale ano, to jistě. Jsme nyní na jakémsi rozcestí. Je několik subjektů, které futsal výrazně zajímá, ale vše souvisí s tím, jak dopadne situace okolo fotbalu. Troufám si říct, že jisté je to, že futsalová Slavia nebude pokračovat jako průměrný, nebo možná mohu domýšlivě říci jako lehce nadprůměrný klub futsalové ligy, ale má před sebou pouze dvě cesty. Ta negativní je ta, kterou zmiňuji, a tou je obrovský krok zpět, k malé partě nadšenců někde na úrovni Krajského přeboru, a ta pozitivní že se vše úspěšně vyřeší kolem fotbalu, investoři se s námi pustí do díla, a Slavia se popere o titul s Chrudimí. Já, protože jsem věčný optimista, vidím nyní šance 50:50.

Fanoušci mají futsal rádi, vědí že jste parta zapálených lidí, pro které je nejvyšší hodnotou červenobílý dres. Nezvažovali jste možnost požádat o pomoc fanoušky například formou sbírky?

Zvažujeme to. Věříme že by nás fandové nenechali padnout, a je možné že je v nejbližší době o pomoc poždáme. Pořád jsme vyčkávali, co se stane, protože jsem byl přesvědčen, že ať je majitelem fotbalové Slavie kdokoliv, nenechá věc zajít takto daleko. A spletl jsem se. Jsme již daleko za hranicí možností situaci řešit standardním způsobem a pro mně je nepochopitelné, jak mohl někdo toto celé dopustit. Diskutovali jsme v rámci sdružení Sešívaní drží spolu o možnostech sbírky a podobných aktivitách. Nechtěli jsme tříštit síly, protože i pro fotbal se takováto forma pomoci zvažuje. Současné události nás však donutí k tomu, abychom se pokusili zachránit se vlastními iniciativami. A já věřím, že nás fanoušci nenechají ve štychu. Znají nás, vědí co jsme zač, osobně znají lidi z vedení klubu, kteří se pohybují behěm našich zápasů přímo mezi nimi. Strašák přesně vidí do celé struktury klubu.

Jak nesou celou situaci hráči a realizační týmy?

Perfektně. Klobouk dolů před nimi. Podrželi nás obrovským způsobem. Patří jim velké poděkování. A já opět jako optimista věřím, že jim poděkujeme tím, že klub bude opravdu fungovat, a pojede dál.

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700