Vloženo dne: 10.10.2018

Jako klub SK Slavia Praha se musíme důrazně ohradit proti skutečnostem uvedeným v Deníku Sport, především v nadpisu a v rámci rozhovoru s hráčem futsalového klubu AC Sparta Praha, Antonínem Hrdinou „Ve Slavii ke mně nebyli fér, proto jsem ve Spartě". Nadpis článku a tvrzení v rozhovoru o neférovosti klubu vůči hráči považujeme za nepravdivé a poškozující dobré jméno klubu.

Celou přestupovou kauzu, která trvala několik měsíců, jsme považovali za zcela uzavřenou. Přesto, že se na sociálních sítích objevilo v době jejího trvání několik nepravdivých tvrzení, nepovažovali jsme za důstojné se k nim vyjadřovat a rozdmýchávat zbytečné mediální šarvátky. Považujeme za velmi nešťastné, pro dobré jméno Svazu futsalu, že se opět zbytečně otevírá již uzavřené téma. Je však nutné věci uvést na pravou míru. Zároveň konstatujeme, že nepovažujeme za korektní od autora článku, nepoložit hráči konkrétní dotaz, jak přesně se k němu klub nezachoval "fér" a nedat prostor vyjádřit se druhé straně.

Hráč Antonín Hrdina působil v SK Slavia Praha futsal od roku 2009. Svými výkony přispěl k největším úspěchům klubu, kterými jsou titul vicemistra ČR v juniorské kategorii U-17 v sezóně 2011/12, titul Mistra ČR v juniorské kategorii U-19 v sezóně 2013/14, bronzová medaile v ligové sezóně 2015/16, a především titul vicemistra ČR v sezóně 2016/17, za které přes všechny současné události patří i Antonínovi velké poděkování. To ovšem neznamená, že v případě bezprecedentního a neakceptovatelného jednání kohokoliv vůči klubu, nebudeme hájit jeho zájmy a práva.

Od roku 2016 měl Antonín Hrdina v klubu SK Slavia Praha uzavřenou Standardní profesionální smlouvu, kterou opakovaně zásadním způsobem porušoval. V klubu patřil k nadstandardně placeným hráčům.

Mimo jiné v rámci historické finálové účasti klubu v sérii proti FK ERA-PACK Chrudim, nemohl sice první utkání série dohrát pro zranění, avšak přes výslovný zákaz druhý den nastoupil ve fotbalovém utkání v divizní soutěži. Udělená sankce za tento prohřešek ho vedla k tomu, aby před sezónou 2017/18 poprvé vstoupil do jednání o přestupu do AC Sparta Praha. Jednání mezi kluby nebylo dotaženo, neboť hráč Hrdina následně změnil názor a požádal o možnost dále setrvat ve Slavii.

V lednu 2018 se bez omluvy nedostavil k přátelskému mezinárodnímu utkání s vicemistrem Slovenské republiky Piněrolou Bratislava a klubu se ozval až 24 hodin po jeho skončení bez důvěryhodného vysvětlení. Bylo mu sděleno, že za tento závažný prohřešek mu bude udělena další sankce, v souladu s uzavřenou smlouvou. Na to hráč reagoval sdělením, že za Slavii už nikdy hrát nebude, a svévolně se přestal bez omluvy účastnit tréninkových jednotek i mistrovských utkání klubu.

Následně vstoupili do jednání s klubem SK Slavia Praha představitelé AC Sparta Praha s žádostí o uvolnění hráče Hrdiny. Požadovaná částka za přestup nebyla Spartou akceptována. Hráč poté přistoupil v zastoupení svého advokáta k podáním Arbitrážní komisi FAČR, kterými se neúspěšně snažil zpochybnit uzavřenou smlouvu, kterou svým konáním hrubě a neakceptovatelně porušoval. Především z těchto důvodů nakonec došlo k dohodě o jednom z nejdražších přestupů futsalové historie až těsně před současnou sezonou 2018/19, v srpnu letošního roku.

Závěrem uvádíme, že klub se vždy snažil Antonínovi ve všem vyjít vstříc, a jeho komunikační i kázeňské problémy řešil s nadstandardní velkorysostí. Slavia projevovala maximální snahu, aby hráč, který ve Slavii působil od svých čtrnácti let a patřil i přes svůj mladý věk k jejím ikonám, v jejím dresu nadále působil. Zásadní kázeňské přestupky však nešlo s ohledem na ostatní členy klubu, a především hráče přehlížet, což ovšem Antonín Hrdina sebekriticky nedokázal přijmout. Jak se ukazuje, nedokázal to dodnes.

Nicméně je nutné konstatovat, že i s ohledem na rozhodnutí různých kompetentních orgánů, klub SK Slavia Praha neporušil v právním vztahu k hráči žádné normy. Naopak hráč se dopustil směrem ke Slavii celé řady "faulů".

Jak jsme již uvedli v úvodu, považujeme předmětný rozhovor v Deníku Sport za poškození dobrého jména našeho klubu i celého Svazu futsalu, a ve věci se obrátíme ke kompetentním orgánům.

Antonínovi Hrdinovi přejeme ať se mu v jeho kariéře daří, vybral si svou cestu. S doporučením, aby si vybral jiný vzor, než byl George Best, kterého obdivuje.

Daniel Kolman
Předseda SK Slavia Praha futsal
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700