Autor: Slavia.cz   Vloženo dne: 29.3.2016

Slavia vs. Sparta. Velké derby, souboj nesmiřitelných a odvěkých rivalů. Dnes je tento duel označován jako zápas roku a nezáleží na aktuálním pořadí týmů v ligové tabulce. Navíc je tomu dnes přesně 120 let, co se tito velcí rivalové utkali vůbec poprvé. Jak to tenkrát dopadlo a proč se o prvním zápasu dodnes mluví?

Kdy se ale oba týmy utkaly vůbec poprvé, kdo tenkrát vládl české kopané a proč se derby jedenáct let nehrálo? O tom jsme si povídali s Karlem Zuskou.

Historicky první derby mezi Slavií a Spartou viděli diváci 29. března 1896. „Hrálo se na Císařské louce. Prohráli jsme se Spartou 0:1. Jenomže jsme měli dobré parlamentáře a výřečníky. Tenkrát ještě pravidla připouštěla, že se může výsledek a počet branek po zápase opravit,“ vzpomíná Karel Zuska.

„Rozhodčí Rössler-Ořovský jedinou branku utkání na základě souhlasu obou kapitánů neuznal,“ vysvětlil slávistický archivář. Důvod dodatečného neuznání branky není znám. „Důvod známý není. Jen se uvádí, že podle tehdejších pravidel rozhodčí branku neuznal. Mohl tam být nějaký faul nebo něco podobného. Prostě musel tam být nějaký nešvar, na základě kterého rozhodčí branku neuznal,“ má jasno Karel Zuska.

Sešívané dresy – světová rarita

Slavia už tehdy nastoupila v pro ni tak typických dresech. Zatímco Sparta nehrála v rudém, nýbrž v černém. „De facto od prvního utkání jsme hráli pořád ve stejných dresech jako dnes. To je úplná světová rarita. Sparta nejprve nastupovala v černých dresech s velkým “S“,“ doplnil Zuska.

Co psaly Národní listy 31. března 1896?

„Nejnapínavější byl boj Slavie proti Spartě v neděli 29. března. Hráno bylo celkem 80 minut a partie skončila nerozhodně. Boj byl neobyčejně zajímavý a rozčilující. Tak rozčilující, že i obecenstvo rozdělilo se na 2 tábory, z nichž každý povzbuzujícími výkřiky dodával statečnosti svému favoritu. Rozčilení přeneslo se bohužel i na soudce zápasu, který přece má býti zcela klidný a úplně nestranný, a to takovým způsobem, že soudce p. Rössler dal unésti se k prudkým slovům vůči obecenstvu, ve kterém zastoupeni byli i mužové nemalé vážnosti požívající.“

Národní zápasy mužstev kopaný míč cvičících:

Sparta – Slavia 0:0

Hráno 29. března 1896 na Císařské (Královské) louce

Sparta: Hirsche – Havel, Pukl – Prokop, B. Rudl, Štefecius – Körber, Maleček, R. Rudl, Petrák, Rispler.
Slavia: Semanský - Hlavnička, Strádal - Nedvěd, Benetka, Štěpán - Moučka, Zahrádka, Freja (K), Heuschneider, Pressler
Rozhodčí: dr. Josef Rössler-Ořovský

Slavia.cz
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700