Autor: Jan Šimon   Vloženo dne: 17.1.2016

V kategorii U-17 již bylo před tímto turnajem jasno. Naše U-17 nemůže postoupit do Final Four a boje o titul Mistra České republiky. Ovšem vzhledem k tomu, že naše mladší kategorie je sestavena z mladých hráčů, s každým utkáním přibývají zkušenosti, které uplatní v následujících letech. A navíc nás čekal zápas se Spartou.

SK Slavia Praha - Baník Chomutov 1:2 (0:1)
Sestava: Panocha Petr – Šimon Jakub, Přibyl Tomáš, Přibyl Oldřich, Nerad Pavel, Vysylčuk Dimitrij, Nevařil Matěj, Čermák Antonín, Formánek Tomáš, Fanta Lukáš, Žežulka Jan, Káš Vít.
Branka: Přibyl Tomáš

V prvním utkání jsme se nestačili pořádně rozkoukat a už po dvaceti vteřinách hry jsme museli poprvé lovit míč ze sítě. Nedostatečná koncentrace a kvalitní lob za naší obranu tak hned na začátku určil směr, kterým se utkání bude vyvíjet. Jako budíček ale obdržená branka zafungovala a po zbytek poločasu jsme byli vyrovnaným soupeřem. Jen díky smůle a nebo snad nezkušenosti, se nám v prvním dějství nepodařilo skórovat. Druhý poločas se nesl ve stopách toho prvního, snad jen s tím rozdílem že jsme nezaspali začátek utkání. Branka do naší sítě přišla o poznání později, ale ani ta nás nezlomila. Dál jsme si poctivě plnili své povinnosti a odměnou bylo snížení. Na vyrovnání, ale už nebylo dost času. Přesto by remíza tomuto utkání slušela. Všichni kdo do utkání zasáhli si zaslouží poděkování a to hlavně za soustředění se na hru a za plnění jasně daných pokynů ke hře. Určitě jsme tak potvrdili stoupající tendenci našich vykonů.

SK Slavia Praha - Benago Zruč n/Sázavou 5:2 (1:2)
Sestava: Panocha Petr – Šimon Jakub, Přibyl Tomáš, Přibyl Oldřich, Nerad Pavel, Vysylčuk Dimitrij, Nevařil Matěj, Čermák Antonín, Formánek Tomáš, Fanta Lukáš, Fejfar Marek, Žežulka Jan, Káš Vít.
Branky: 2x Přibyl Tomáš, 2x Brožek Michal, Vasylčuk Dimitrij

Druhé utkání a přímý souboj o šestou příčku v tabulce musel z ochozů vypadat jako vtip. Na střídačce soupeře nebyl ani jeden hráč a dost místa na sezení tak měl jen trenér a jeho vedoucí mužstva. Nabádali jsem všechny hráče k tomu, aby nepodcenili ani vteřinu a snažili se plnit předem danou taktiku. Soupeř, ale již od začátku přistoupil ke hře v pěti, a snažil se tím pošetřit jak síly, tak i čas. Celý první poločas se mu to dařilo a přineslo to své ovoce. Netrvalo to dlouho a dvoubrankové vedení v náš neprospěch vypadalo doslova ostudně. K naší smůle jsme místo pevnosti sítě testovali pevnost tyčí a za trefení této části branky, jak všichni víme, se skóre na tabuli nezmění. Naštěstí těsně před přestávkou se podařio konečně snížit a tím nastartovat obrat. Druhé dějství vypadalo ze začátku skoro stejně jako to první, jen s tím rozdílem, že místo tyčí jsme začali trefovat prostor mezi tyčemi. Nakonec jsme odpor soupeře zlomili a slavili tak další tři body na naše konto. Vím, že napsat, že body jsou zaslouženě na našem kontě, asi nebude úplně v pořádku, ale za dané situace, kdy všechny kluby přichází díky fotbalu a nechuti trenérům uvolňovat na futsal své hráče, je to prostě holá realita. A také podnět pro vedení futsalu, najít společnou cestu, ke společné řeči s fotbalem.

AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 2:4 (0:3)
Sestava: Panocha Petr – Šimon Jakub, Přibyl Tomáš, Přibyl Oldřich, Nerad Pavel, Vysylčuk Dimitrij, Nevařil Matěj, Čermák Antonín, Formánek Tomáš, Fanta Lukáš, Fejfar Marek, Žežulka Jan, Káš Vít.
Branky: Přibyl Tomáš, Fejfar Marek, Přibyl Oldřich, Brožek Michal

Stejně jako u starší kategorie, i pro naše mladíky platilo, že poslední zápas dne s odvěkým rivalem v rudých dresech, byl vrchol celé sezóny. Povzbuzeni velice dobrými výsledky a ještě lepší předváděnou hrou jsme vstoupili velice sebevědomě do utkání, o jak se poslední době rádo říká, titul Vládce Prahy. Prví dějství se odehrávalo plně v naší režii a hlavně pro soupeře bylo velkým překvapením naše vedení tři nula ještě do poločasové přestávky. Pauza, ale očividně nalila odvěkému soku dostatek sil a začátek druhé půle patřil plně borcům v rudém. To přineslo snížení až na těsný stav tři dva v náš prospěch. V tu chvíli se ale ukázala síla našeho mladého týmu a hru jsme vyrovnali. To nakonec přineslo další branku do sítě soupeře a také značné uklidnění na naše sálovky. Velice dobrý celodenní výkon se nám tak podařilo zakončit výhrou nad soupeřem s velkým S.

Určitě je všem mladíkům potřeba poděkovat a to nejen za předvedené výkony, přístup, ale hlavně za to, že se od prvního zápasu všichni dostavili. Vím že fotbal pro většinu je a bude na prvním místě, ale velice si vážím toho, že si všichni dokázali zařídit, aby mohli na futsale být.

Jan Šimon, generální manažer juniorských týmů: "Dobře vím a uvědomuji si, že futsal by v našich podmínkách bez fotbalu vůbec nemohl existovat, ale o to víc by si měli uvědomit i fotbaloví funkcionáři, že futsal tady není jako konkurent fotbalu. Je to z mého pohledu vhodný doplněk pro fotbalové hráče a je jen na nás, na funkcionářích a trenérech, abychom našli společnou řeč a vzájemně si pomohli. Přijde mi velká škoda, že stále hledáme v cizině model jak přitáhnout k fotbalu více malých kluků a tady se nabízí jedinečná šance. Přece i ve vyspělých fotbalových zemích jako je třeba Španělsko se do pokročilého juniorského věku hrají oba sporty souběžně a teprve před dorosteneckou kategorií se rozdělují hráči na fotbalisty a futsalisty. Překvapuje mě, že všichni kdo jsou dostatečně erudovaní a mají všechna možná trenérská vzdělání takové informace nemají. Nebo možná nechtějí mít, to ať si každý sáhne do svého svědomí sám. Jako ilustraci přikládám odpověď jednoho z majitelů klubů, když jsem ho oslovil zda nechtějí s naším klubem spolupracovat. Řekl mi, že nic takového nepřipadá v úvahu a jako důvod bylo, že se náhodou ve futsale prosadí a bude o něho zájem v reprezentaci. On se potom nebude moci věnovat fotbalu. Po pravdě jsem na to neměl co odpovědět a určitě si na takovou odpověď udělá obrázek každý sám."
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700