Autor: Chancefutsalliga.cz   Vloženo dne: 24.5.2016

Zasedání Komise futsalu rozhodlo o tom, že Démoni Česká Lípa budou hrát nejvyšší soutěž i v příští sezóně. Řídící futsalový orgán schválil převod práv z týmu FC Rádio Krokodýl Brno, jehož jméno z ligové mapy mizí. Démoni Česká Lípa hráli nejvyšší soutěž v minulé sezóně, kdy v podstatě zachraňovali její renomé poté, co do ní naskočili týden před jejím startem. Pamatujete? Tehdy krátce před zahájením sezóny svou účast zrušila Balticflora Teplice a narychlo se za ni hledal náhradník. Démoni však na hřišti svou ligovou příslušnost v náročné sezóně neuhájili.

Zároveň v minulých týdnech brněnské Rádio Krokodýl zvážilo svou účast v nejvyšší soutěži, a protože se rozhodlo v ní nepokračovat, požádalo o převod práv na účast v soutěži směrem k českolipskému celku. Tento převod ve čtvrtek večer Komise futsalu FAČR schválila.

Jeseník nejvyšší soutěž odmítl, nahradí jej Třinec

Jeseničtí futsalisté mají za sebou famózní soutěžní rok. Před deseti měsíci dostali nabídku nahradit z druhé příčky druhé ligy v nejvyšší soutěži odstoupivší Teplice, ovšem kvůli absenci regulérního sportoviště v regionu vedení klubu tuto možnost zamítlo. Hráči pak v letní pauze ovládli dva obrovské turnaje, když na obou z nich dokonce výhrami vystoupali na špici historických tabulek těchto populárních akcí.

Z Poháru FAČR 2015/16 vyřadila Jeseník až cizinecká legie z Chrudimi. Druholigovou sezónu Gamaspol ovládl způsobem start – cíl a vyhrál i souboj vítězů druhých lig, přesto museli na úplném konci sezóny sportovci kráčející od úspěchu k úspěchu spolknout hořkou pilulku. Na nedělní schůzce hráčů s vedením klubu, kde se hodnotili pro a proti účasti Jeseníku v CHANCE futsal lize, padlo společné rozhodnutí nepřijmout postup mezi elitní dvanáctku tuzemských klubů.

Futsalový Gamaspol bohužel působí ve městě, kde několik posledních zastupitelstev bezostyšně nazývá tělocvičnu o rozměrech hrací plochy 33x15 metrů sportovní halou, tento majetek města nechá zdevastovat do stavu, kdy se lidem při vstupu na WC nebo i do sprch zvedá žaludek a celé zařízení může bez úprav ihned sloužit jako památník dob komunistické normalizace.

Představa, že se jeseničtí futsalisté budou stavět soupeřům, jejichž dresy oblékají Brazilci, Španělé, Portugalci a hráči dalších národností v Krnově nebo v Šumperku, se nelíbila vedení klubu a po delší debatě tuto variantu odmítli i hráči.

„Nemá cenu si něco nalhávat, výkonnostní skok mezi první a druhou ligou je obrovský a to samo o sobě bude pro hráče náročné. Pokud nebudeme mít přehnaně růžové brýle, musíme očekávat, že do Krnova ani do Šumperku by více než několik desítek lidí na futsal z Jeseníku nejezdilo a to není to, co chceme. Pořádná podpora příznivců je pro nováčka určitě velmi důležitá,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda klubu Jiří Gnida a dodal: „Na schůzce jsme společně s hráči projevili obrovskou sebedůvěru a dohodli jsme se, že se o postup popereme také v nadcházející sezóně. To však platí pouze v případě, že od města dostaneme záruky, že nová hala bude v roce 2017 dostavěna. Šest hráčů Gamaspolu má aktuálně nabídku na přestup do dvou prvoligových klubů, pokud nedostaneme jasný důkaz o termínech stavby haly, budou hráči uvolněni do nejvyšší soutěže a AC Gamaspol Jeseník se vrátí do severomoravské Divize F.“

Úterní půlnocí padá možnost potvrdit účast Jeseníku v CHANCE futsal lize a začíná běžet čas na potvrzení startu ve druhé lize východ. V případě, že vedení města nebude mít možnost poskytnout záruky na brzkou změnu současného stavu, čeká jesenický futsal opravdu kritický scénář. A město Jeseník poté bude moci dále čekat na svého zástupce v nejvyšších soutěžích a na zajímavou propagaci regionálního sportu na obrazovkách České televize.

Mimo zápasy s celky plnými zahraničních legionářů, mimo měření sil se sportovními giganty AC Sparta Praha, nebo SK Slavia Praha totiž odmítnutím první ligy přichází regionální sportovní příznivci i o možnost pohodlně sledovat jesenické hráče v přímých přenosech na sportovním kanálu České televize. Nyní nezbývá než věřit, že současná radnice bude pokračovat ve hmatatelné snaze napravit opovržení hodné prvenství okresu Jeseník, jenž jako jediný okres v České republice nedisponuje sportovní halou standartních rozměrů.

Sportovní fanoušci ale musí zároveň doufat v nalezení dostatku morálních sil u mimořádné generace sportovců, kteří dokázali zhmotnit svůj um, ale neschopností politiků byli o možnost bojovat mezi nejlepšími v republice obráni. Pokud se tyto dvě podmínky podaří naplnit, bude se na vrcholový futsal chodit o rok později.

Z ligy tak sestupuje pouze Kladno, které nahradí vítěz 2. ligy Západ - Gardenline Litoměřice. Vítěz 2. ligy Východ Jeseník, ligu odmítl, a nahradí jej druhý v pořadí Likop Třinec. Do ligy se nepřihlásil sedmý tým uplynulého ročníku Krokodýl Brno, který nahradí klub Démoni Česká Lípa, jenž skončil na sestupové pozici.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700