Vloženo dne: 17.2.2014

Před utkáním s Benagem nás postihlo několik velmi nepříjemných ztrát v podobě absence klíčových hráčů. David Filinger byl druhý zápas v trestu za osmou žlutou kartu, kanonýr Pavel Novotný odjel na dovolenou, Martina Hrdinu postihla chřipka, a Pavla Vandase trápí svalové zranění. Naše mužstvo však již v této sezóně několikrát dokázalo, že má široký kádr a dravé mládí, které dokáže zkušené hráče adekvátně nahradit. A zápas s Benagem toho byl velkým důkazem. Do základní sestavy se mimo Antonína Hrdiny, který je již jejím stálým členem dostal také Tomáš Konya, a po jeho zranění, a vyloučení Antonína Hrdiny, ukázal výborný výkon také Viktor Žampa, další člen naší veleúspěšné generace juniorů, kteří získali za tři roky dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Tito hráči dostávají v základním kádru čím dál tím větší prostor, a jejich výkonnost je předurčuje k tomu, aby se už v nejbližší budoucnosti stali základními stavebními kameny týmu. K tomu jistě přispělo i to, že již od působení v mladší juniorské kategorii dostali možnost být v úzkém kontaktu s A týmem, a dnes již není potřeba žádné aklimatizace, protože jsou jeho plnohodnotnou součástí. Za minulé období také výrazně dospěli a zesílili, což bylo pro působení v seniorské kategorii nezbytně nutné. Do výborné formy se navíc vrací Michal Vejvoda, který proti Benagu patřil k nejvýraznějším postavám.

Důležitým aspektem naší výhry také bylo domácí prostředí, byť jsme byli v Zápisu o utkání vedeni jako hosté, neboť Benago hraje svá domácí utkání také ve sportovní hale Slavia. Trsitní návštěva byla oživena fanoušky Slavie, kteří nás po celé utkání neúnavně povzbuzovali. Děkujeme za podporu.

Přes všechny absence, jsme do utkání vstoupili výborně, k čemuž pravděpodobně přispělo i to, že nás soupeř v úvodu utkání podcenil. Rychlou a variabilní hrou jsme drželi míč ve své moci, nepouštěli soupeře do žádných útočných aktivit, a naopak my jsme ohrožovali Vahalu v brance Benaga. Náš velmi sympatický výkon byl korunován zcela zaslouženým úspěchem v 9. minutě, kdy po rychlé akci Konya posunul míč za sebe na rozběhnutého Eisenreicha, který tvrdou ranou prostřelil Vahalu mezi nohama, 0:1. I nadále jsme výborně pracovali v obraně, rychle přistupovali k hráčům, a soupeřovi pokusy o útok ničili již v samotném zárodku. Naopak sami jsme se několikrát dostali před Vahalou do dalších slibných šancí, především po špatné a pomalé rozehrávce soupeře. Zvýšit náskok se nám ale podařilo až před koncem poločasu, kdy se prosadil po výborné individuální akci Míča. Vahala ještě stačil jeho gólovou střelu zlikvidovat, ovšem Vejvoda byl na správném místě a míč přece jen dopravil do branky, 0:2.

Tomu předcházeli dvě významné události. Asi jediné okénko v naší obraně za celý první poločas mohl využít Šnídl, krok před prázdnou bránou však nepochopitelně selhal, a Matějka stačil skluzem zabránit zcela jasné brance v naší síti. Druhou bylo vražení Konyi na hrazení Janem Lištvánem, po kterém byl nucen náš hráč ze zápasu odstoupit, a okamžitě odjet do nemocnice s vykloubeným prstem. Byť nebyl zákrok ve hře potrestán, budeme po získání videa posuzovat, zda nedáme podnět DK k dodatečnému potrestání hráče.

Začátek druhého poločasu se začal odvíjet v podobě, jak skončil ten první. Naše důrázná a pohyblivá obrana slavila proti poněkud staticky hrajícímu soupeři úspěch, a my mohli chodit do rychlých kontrů. Z nich mohl skórovat opět Eisenreich, který nastřelil tyč, nebo Vejvoda, který chytře přeloboval Vahalu, ale míč skončil jen těsně nad břevnem. Udeřilo ve 22. minutě. Oliva s Antonínem Hrdinou rozjeli před brankou Benagu pohlednou akci na jeden dotek. Hrdina se na konci akce dostal přeci jen trochu z úhlu, avšak přízemní přesnou střelou na vzdálenější tyč Vahalu překonal, 0:3. Vzápětí při obranné činnosti zatáhl za dres soupeře, a inkasoval jednoznačnou žlutou kartu. Byla v utkání již druhá, a tak muselo následovat vyloučení.

Již těsně před vyloučením však Benago začalo zvyšovat tlak na naší branku, a po střele Štveráka nás zachránilo břevno branky, kterou výborně po celé utkání hájil Marian Krajč. Přesilovku jsme poměrně dobře odbránili, avšak v jejím samotném závěru jsme přece jen inkasovali. Autorem snížení byl Rodek, 1:3. V tu chvíli jsme se možná trochu strachovali o výsledek. Soupeř nás přitlačil před vlastní bránu a začínalo být jasné, jak důležité bude, kdo vstřelí první další gól. A byli jsme to my. Míča "vymyslel" další akci, na jejímž konci byl mladíček Žampa, který vstřelil svou první ligovou branku, 1:4.

Benago začalo hrát power-play. V podstatě hned na jejím začátku snížil Ago Simitči na 2:4, konečnou podobu výsledku, ale dal Vejvoda, jenž právě autora branky překonal na jeho postu "náhradního" gólmana, minutu před koncem zápasu. Slavili jsme tak důležitou, ale zcela zaslouženou výhru. Loňský úspěšný tým jsme tak porazili i podruhé v sezóně a opět mu nastříleli 5 gólů. Toho si ceníme.

Pražské derby rozlítilo domácího trenéra, který očekával výhru svého týmu nad Slavií. Jenže právě sešívaní podali dobrý a kompaktní výkon, který na Benago stačil. Ve 22. minutě už A. Hrdina zvyšoval na 3:0, jenže pak ten samý hráč dostal druhou žlutou kartu a Benago se po trefě Rodka v přesilové hře dostalo do hry. V následné power play ještě dokázal A. Simitči snížit na 2:4, jenže pak Slavia pečetila výhru střelou do prázdné brány – 2:5. Sešívaní vyhráli třetí zápas v řadě a jsou už pátí.

Beni Simitči: (trenér Benaga): „Nás výkon byl totální propadák. Když naši hráči viděli, že soupeř nemá Novotného ani Filingera, tak nastoupili do zápasu, jako že dají Slavii deset branek. Nedali jsme ze začátku několik šancí, dostali jsme blbou branku a už jsme se vezli. Všichni hráči podali špatný výkon. Je to ostuda a pohrdání jménem Benaga. Zřejmě to bude mít ještě dohru. Takto se Benago neprezentuje.“

Jiří Baborák (trenér Slavie): „Myslím si, že se zápas začal lámat v první půli, kdy jsme se lépe pohybovali, byli jsme rychlejší na balon a především jsme dobře bránili. Všichni mladí kluci plnili vše, co jsme si řekli. Hlavně jsme přidali něco navíc, a to jsou góly, kterými jsme trestali chyby Benaga. Ve druhé půli jsme odskočili na tři nula a chvilku jsme se klepali. Benago v přesilové hře po vyloučení Hrdiny snížilo, takže jsme museli na hru reagovat. Poté jsme ustáli šestiminutovou power play soupeře, kdy jsme dokonce dali dvě branky. Vyhráli jsme zaslouženě. Benago sice hrálo dobře, ale na naše mladé kluky to nestačilo.“

Daniel Kolman (předseda Slavie): "Po podzimní ligové výhře 5:4 jsme s Benagem prohráli v semifinále Poháru FAČR, a prezident a trenér Benaga Beni Simitči na nás nenechal jak se říká niť suchou. Přímo řekl, že Slavia není výkonnostní level Benaga a ligová výhra byla zázrak zázraků, na který si bude muset Slavia opět počkat hodně dlouho. Tak jsme zase až tak dlouho nečekali. My však svou pokoru máme, a proto zcela uznáváme kvalitu soupeře. Je to sporrrt, jak říká Ivan Lendl, a tak jak už jsem řekl v rozhovoru před semifinále Poháru, je to kulaté, jednou je nahoře ten, podruhé onen, a nakonec vždycky vyhraje Chrudim. Vloni bylo šťastnější Benago, letos my, což je při vyrovnanosti obou kádrů zcela pochopitelný jev. Na utkáních s Benagem mě baví tato rivalita, dává zápasům punc výjimečnosti, i když derby je jen jedno, což letošní zápasy se Spartou jasně ukázaly. A určitě nám pomohlo i domácí prostředí. Na Slavii je doma prostě Slavia, s tím se nedá nic dělat."
(Zmiňovaný článek naleznete zde)

Benago Praha - SK Slavia Praha 2:5 (0:2)
Branky a nahrávky: 27. Rodek (Šnídl), 35. A. Simitči (Ježdík) – 9. Eisenreich (Konya), 18. Vejvoda (Míča), 22. A. Hrdina (Oliva), 34. Žampa (Míča), 39. Vejvoda (Krajč).
Rozhodčí: Melničuk – Henych. ŽK: Brahimi, Šnídl, Capeta – Míča, A. Hrdina. ČK: 24. A. Hrdina (SKS).
Benago Praha: Vahala (Bezstarosti) – A. Simitči, Šnídl, Štverák, Ježdík, Dvořák, Lištván, Rodek, Brahimi, Capeta. Trenér Beni Simitči.
Slavia Praha: Krajč (Kučera) – Brychta, Žampa, Eisenreich, A. Hrdina, Vejvoda, Oliva, Konya, Míča, Matějka, Krátký. Trenér Jiří Baborák.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700