Vloženo dne: 28.10.2013

V předchozím utkání s Kladnem, dostal Filinger letošní čtvrtou žlutou kartu, a v utkání proti Benagu jsme se tak museli obejít bez našeho nejproduktivnějšího hráče, který navíc mužstvo soupeře velmi dobře zná. Působil v něm totiž skoro celou svou futsalovou kariéru. Tým se však semknul, ukázal bojovnost, nasazení, za které si konečnou výhru zasloužil. Utkání jinak bylo zcela vyrovnané, a oko diváka muselo potěšit několik zvratů, devět branek, chyby potrestané i nepotrestané, další velké množství šancí před oběma brankami, atmosféra v hledišti, i emoce. Diváci se tak vůbec nenudili a to k dobrému utkání patří.

Nelze napsat, že vyhrál lepší tým. Opět v úzké sestavě hrající Benago ukázalo svojí sílu, jistě by statistika ukázala vyšší procento držení míče na straně soupeře, a sportovně musíme uznat, že kdyby se počítaly vyložené šance, bylo jich víc na straně Benaga. To ovšem neznamená, že by Slavia hrála pod tlakem a pouze se zoufale bránila. Domácí hráči ukázali velkou bojovnost a nasazení, a rozhodujícím pomyslným závažím na vahách byla větší vůle po vítězství, která jim pomohla třikrát v utkání otočit vývoj na svojí stranu!

Začátek však ideální nebyl. V podstatě hned první útok znamenal totiž branku v naší síti, a opět se opakovaly stejné neduhy jako v předchozím utkání. Nedůslednost a laxnost v defenzivní činnosti. Brahimi si v poklidu za přihlížení našich hráčů naběhl za obranu, v poklidu zpracoval přihrávku, a předložil "lahůdku" před prázdnou branku také zcela osamocenému Štverákovi, 0:1. Naštěstí nás soupeř "vyléčil" hned v úvodu, a po zbytek utkání jsme již bojovali tak, jak se o ligové body, a za klub, bojovat má. Vyrovnání měl na noze vzápětí Oliva, kterému pěkně sklepnul míč z hrotu Brychta, náš kapitán ale těsně minul šibenici. Na druhé straně pálil nad Kučerovu branku po individuální akci Rodek. Vzápětí obral Ulicha na posledním o míč Mareš, řekněme diplomaticky na hraně faulu, ale jeho střela těsně minula branku. "Horko" nám bylo i po rohu o chvíli později, když jen těsně minul branku Douglas. To běžela teprve 4. minuta utkání, která se ukázala jako nešťastná pro hrající legendu v dresu soupeře Aga Simitčiho, a šťastná pro Slavii, která poprvé obrátila vývoj utkání.

Z hloubi pole našel Oliva dlouhou přihrávkou Pavla Novotného, kterého jmenovaný kapitán soupeře neuhlídal, náš kanonýr poté "potáhl" míč blíže ke Kudrnově brance, a po další kličce se bodlem trefil přesně k tyči, 1:1. Po rozehrávce uplynulo jen pár vteřin, když opět kapitán soupeře přihrál přesně na nohu našeho kapitána, který z úhlu chytrým "dloubnutím" překonal brankáře hostí, 2:1.

Šance se poté střídaly na obou stranách, nejnebezpečnější ale byly střely ze střední vzdálenosti. Mareš ani Míča úspěšní nebyli. Ani při šanci, kterou svému spoluhráči připravil Douglas. Hrdinou okamžiku se stal Kučera, který šanci fantasticky chytil. Přesto tento okamžik odstartoval další obrat, tentokrát ve prospěch Benaga. Nejprve poněkud lacino mezi nohama prostřelil ze střední vzdálenosti Kučeru Lištván, 2:2, a téměř po rozehrávce poslal hosty opět do vedení Štverák, který se obtočil kolem Olivy, 2:3.

Stav odstartoval naopak naši aktivitu, a zmáčkli jsme soupeře před jeho branku. V obrovské šanci tváří v tvář vychytal Kudrna našeho útočníka Brychtu. V tuto chvíli byl brankář hostí úspěšnější, naštěstí mu to náš hráč o chvíli později vrátil. Nejprve se ale dostal ke slovu Míča. S jeho první střelou levačkou po rohu si Kudrna se štěstím poradil. Další roh jsme už ale rozehráli jinak, a Míča vyslyšel skandování fanoušků "dejte jim gól". Posunul si míč na pravou a vymetl šibenici Kudrnovi branky. Hráči i brankář se za přesnou střelou jen podívali, 3:3. Následovala akce před naší brankou, po které spíše propagační střela Douglase byla velmi nebezpečně tečována, a skončila na břevně naší branky, avšak po dalším rohu na druhé straně jsme se opět radovali z vedení. Po sražené střele zůstal míč před pokutovým územím Benaga, jehož hráči se nedohodli kdo jej převezme. Nejpohotověji nakonec reagoval Brychta, který se zmocnil míče a na podruhé v utkání tváří v tvář Kudrnovi uspěl, 4:3. Do konce poločasu jsme si vytvořili další gólové šance, a měli jsme možnosti utkání zlomit v náš prospěch. Po úniku Míči scházely Brychtovi k balónu centimetry, a Olivova střela šla z dobré pozice těsně nad. Soupeř již zahrozil pouze z nepřímého kopu za naše špatné střídání, který sudí z pro nás ne úplně pochopitelných důvodů vytáhl k puntíku desetimetrového kopu, aby vzápětí byla zastavena v závěru poločasu naše velmi slibně se rozvíjející akce, snad pro pozdě zapnutou časomíru.

Druhý poločas jsme začali opět nekoncentrovaně. Již ve čtvrté minutě byly na našem kontě 4 fauly! Z toho ale dva za zcela zbytečné fauly, a dva za hraní rukou. První faul jsme udělali hned po pár vteřinách a Rodek z trestného kopu jen těsně minul. Kontrovali jsme nebezpečným průnikem Olivy, jehož střelu na zadní tyč Kudrna vyškrábl konečky prstů. Z dalšího útoku ale udeřilo, i když opět poněkud lacino. Brahimiho přihrávku před branku tečoval před Kučerou zcela nekrytý Štverák, a vyrovnal, 4:4. Vrátit vedení nám mohl Eisenreich, jenž se objevil v obrovské šanci sám před Kudrnou, avšak míč netrefil ideálně a minul. Vzápětí se do brejku dostal Mareš, ale také netrefil ideálně a tísněn Brychtou naší branku minul.

Poté přišel nešťastný okamžik pro Sopa. V pokutovém území zasáhl míč rukou a pískala se penalta, o které nebylo pochyb. Štverák však zklamal, a Kučerovu branku minul! Do konce však zůstávalo ještě mnoho času, a utkání bylo zcela otevřené. A zůstalo by, i pokud by Štverák proměnil. Další okamžiky opět patřily Slavii. Po faulu na Matějku nebezpečně střílel z trestného kopu Novotný. Po další standardní situaci jsme se trochu zlobili na arbitry. Míča zmátnul celou obranu a výbornou příhrou vybídl ke skórování Brychtu. Ten však v pokutovém území se zaháknutou nohou Kočím plnohodnotně vystřelit nemohl. Výhodu penalty jsme nedostali.

Mrzet nás to ale nemuselo. Kapitán Oliva na sebe vzal všechnu zodpovědnost, přes celé hřiště se prosadil přes tři hráče soupeře, a ještě stačil nadvakrát překonat Kudrnu, 5:4. Gól se nakonec ukázal jako vítězný, a charakterizoval celé utkání. Ukázková byla Olivova touha vstřelit gól, s níž se neohroženě pustil mezi poněkud laxně bránící hráče soupeře. Kudrna dělal co mohl, napoprvé Olivu vychytal, ale na dorážku už šanci neměl.

Benago se poté logicky začalo tlačit do útoku. Tlak to však byl spíše platonický, a naopak my jsme se díky otevřenější obraně soupeře dostávali do nebezpečných akcí. Vedení se nám ale potvrdit nedařilo. Po nepovedené střele Mareše mířil nad Novotný, a ani akce Sopa ke gólu nevedla. Do vynikající pozice se dostal Brychta, ale minul, a po další akci Míči mohl skórovat Sop. Byl však u Kudrny již příliš blízko, a zkušený gólman hostí se překonat nenechal. Další nebezpečná akce byla opět na straně Slavie. Míča se dral do pokutového území, a byl zastaven za cenu faulu, na hranici pokutového území. Trestný kop nakonec zakončoval sám postižený, a k brance chybělo opravdu málo. Rozhodnuto mohlo být již dávno, nakonec jsme se ale strachovali o vedení až do konce zápasu. Na řadě byla totiž power-play soupeře.

Mohli jsme se obávat individuálních kvalit hráčů soupeře, nakonec se ale gólové akce počítaly opět jen na naší straně. Oliva přes celé hřiště mířil těsně vedle a do tyče, ve chvíli kdy se Kudrna vrátil během našeho držení míče do branky, ho náš kapitán po úniku z úhlu prostřelil, ale míč opět těsně minul tyč. A když už s Míčou vezli balón do opuštěné klece, tak dlouho si přihrávali, až je zastavila siréna. To však nic neměnilo na našem cenném vítězství a zisku tří bodů.

Petr Oliva (kapitán Slavie): „Pro nás to jsou hrozně důležité tři body, protože nás čekají silní soupeři – Chrudim, Tango a Teplice. Tam nebude lehké získat body. Jsme rádi, že jsme odčinili prohry na Helasu a Kladně, kde jsme nějaké body mohli urvat. Benago bylo v utkání favoritem. O to více mě těší, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce. Navíc přišlo i dost fanoušků, takže se hrálo v dobré atmosféře. Zápas byl vyrovnaný a šance byly na obou stranách. Mohlo to asi dopadnout jakkoliv. Benago mělo více šancí. Na jejich branky jsme ale dokázali vždy reagovat.“

Beni Simitči (trenér Benaga): „Poprvé se cítím bezmocně. Nechápu, proč jsou mí hráči v některých částech zápasu dekoncentrovaní. Slavia byla lepší jen v tom, že měla vůli a bojovala. Futsalově jsme byli lepší my. Vedli jsme od padesáté vteřiny, ale domácí výsledek otočili. Pak jsme opět skóre otočili my a za stavu čtyři čtyři nedal Štverák šestimetrovou penaltu. Což bylo asi rozhodující. Asi bychom byli více v klidu. Po zápase jsem řekl klukům, že se uvidíme až před pátečním zápasem. Dřív ne!“

Daniel Kolman (předseda Slavie): "Myslím, že pro oba kluby je vzájemný duel vždy prestižní záležitostí. Diváci viděli dramatický souboj ve výborné atmosféře, který neměl žádnou nudnou pasáž. Musím sportovně uznat, že Benago působilo asi mírně futsalovějším dojmem a v prvním poločasu mělo více šancí, přesto ho paradoxně prohrálo. V druhém poločasu jsme to byli naopak my, kdo byl nebezpečnější, a mohli jsme zápas rozhodnout již dlouho před koncem. Výhry si velmi ceníme. Zápas ukázal, že už jsme jiná Slavia než poslední dvě sezóny, i když víme, že ke zlepšování je toho ještě moc a moc. Přeji si, abychom i s dalšími kvalitními soupeři sehráli takto vyrovnané zápasy."

SK Slavia Praha - FC Benago Praha 5:4 (4:3)
Branky: 4. Novotný (Oliva), 4. Oliva, 13. Míča (Oliva), 18. Brychta, 29. Oliva - 1. Štverák (Brahimi), 12. Lištván (Rodek), 12. Štverák (Lištván), 22. Štverák (Brahimi).
Rozhodčí: Lasch, Černý. ŽK: Míča, Matějka - Hoxha, Rodek. Diváci: 180
Slavia Praha: Kučera, Krajč - Brychta, Žampa, Eisenreich, Ulich, Matějka, Sop, Oliva, Novotný, Krátký, Míča, Blasco. Trenér: Baborák.
Benago Praha: Kudrna, Vahala, Bezstarosti - Lištván, Rodek, Douglas, A. Simitči, Hoxha, Kočí, Mareš, Brahimi, Štverák, Kvíčala. Trenér: B.Simitči.
 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700