Autor: Ondřej Zlámal, Foto: Pavel Jiřík st.   Vloženo dne: 10.2.2023

Slavia v pátek večer přehrála o branku brněnský Helas a upevnila si čtvrtou pozici v tabulce. Dvě parádní branky od Tomáše Kuchty a kapitána Jana Homoly zajistily červenobílým vedení 2:0 po prvním poločase. Díky Ševčíkově proměněné penaltě pak dokázali slávisté zareagovat i na Poulův kontaktní gól. Helas bojoval do posledních vteřin, Matejov snížil na rozdíl jediné branky v poslední minutě. V závěrečných vteřinách zabránil vyrovnání na brankové čáře svým skvělým obraným zákrokem Filip Vaktor.

Zdeněk Sláma mohl do své sestavy zařadit uzdraveného Jana Křemena, naplno do zápasu vstoupil po delší době také Radim Záruba. Naopak David Jošt zatím zůstal ještě na lavičce a naopak chyběli Filip Havrda, Zdeněk Sita, Filip Tilinger a Adam Vondráček. Helas postrádal zkušeného Martina Zdráhala, který nasbíral čtyři žluté karty.

V úvodu zápasu oba týmy pozorně bránily, vycházely z obranného bloku a navíc se dobrými zákroky prezentovali oba gólmani Jan Žežulka a Václav Klímek. Hlavně proto se fanoušci dočkali první branky až v patnácté minutě, kdy Vaktor perfektně rozehrál aut směrem k Tomáši Kuchtovi, který z první ze sedmi metrů vymetl horní roh brněnské branky. O dvě minuty později kapitán Homola vystihl rozehrávku hostů, zatáhl protiútok a parádní stoupavou ránou poslal míč nechytatelně do šibenice. Slavia o přestávce vedla 2:0.

Po změně stran Helas vysunul svůj presink mnohem výš, slávisté si s tím většinou věděli rady. To neplatilo o 27. minutě, kdy aktivní Tomáš Poul zatáhl míč po pravé straně a křížnou ránou snížil na 1:2 z brněnského pohledu. Hned o minutu později Matúš Ševčík z krátké penalty obnovil dvoubrankový náskok, který vydržel až do samotného závěru. Bylo tomu tak zejména proto, že Klímek další Ševčíkovy akce vychytal a dařilo se i Žežulkovi, kterému v jednom případě pomohl na brankové čáře Vaktor.

Helas nasadil v závěru power-play a podařilo se mu dát druhou brankou, kterou zblízka vstřelil Pavol Matejov. Fanoušci v hledišti ještě procvičili své nervy v posledních vteřinách, kdy obětavý Vaktor zabránil na brankové čáře tomu, aby Jiří Mužík hrající power-play v brankářském dresu vyrovnal. Slavia získala velice cenné tři body proti týmu, který je v tabulce bezprostředně pod ní.

Komentáře po zápase:

Radim Záruba (Slavia): "Helas jde stále nahoru, o tom jsme se přesvědčili už v Brně, byl to těžký zápas. Jsme rádi za tři body po těch domácích nezdarech proti Chrudimi a Plzni. Tušili jsme, jak bude Helas hrát, počkali jsme si na šance a po poločase vedli o dvě branky. Myslím si, že jsme měli i v druhém poločase šance, kdy jsme mohli rozhodnout dřív a mohlo to být na konci klidnější."

Tomáš Poul (hráč Helasu Brno): „Dnešní zápas jsme absolutně nezvládli svým vlastním přístupem a darovali Slavii 3 body. Při tolika šancích, které jsme neproměnili a zároveň laxností při bránění, jsme nemohli pomýšlet na nějaké body. Musíme se připravit na Vysoké Mýto, protože s tímto přístupem bychom nemohli myslet na body ani v tomto utkání. Slavii k vítězství gratulujeme.”

SK Slavia Praha – Helas Brno 3:2 (2:0)
Branky:
15. Kuchta (Vaktor), 17. Homola, 28. Ševčík (pen.) – 27. Poul, 40. Matejov
SK Slavia Praha: Jan Žežulka (Jan Kautský) – Martin Brychta, David Jošt, Matúš Ševčík, Lukáš Kuča, Zdeněk Sláma, Tomáš Kuchta, Jan Homola, Filip Vaktor, Antonín Hrdina, Radim Záruba, Matěj Habart, Jan Křemen. Trenér: Zdeněk Sláma
Helas Brno: Václav Klímek (Andrej Mykytjuk) – David Cupák, Milan Svoboda, Tarik Lukšija, Oleksandr Danko, Tomáš Poul, Jan Havel, Jiří Mužík, Bohumír Doubravský, Pavol Matejov. Trenér: Tomáš Galia
ŽK: Křemen – Havel, Josef Havel (vedoucí mužstva)
ČK: Josef Havel (vedoucí mužstva Helas)
Rozhodčí: Jiří Lasch, Radek Dragoun, Michal Milner
 

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700