Autor: Ondřej Zlámal, Foto: Pavel Jiřík st.   Vloženo dne: 24.11.2021

Slavia ve středu večer oslavila historický postup do finále Poháru SFČR, po dramatickém semifinálovém duelu porazila Olympik Mělník na penalty 4:3. Po základní hrací době skončil zápas 5:5, když Slavia během celého průběhu dotahovala náskok soupeře a vyrovnala v poslední minutě při power play díky Danielovi. V penaltovém rozstřelu nakonec proměnil rozhodující kop Igor Leovski. Sešívaní si tak poprvé v dějinách klubu zahrají o pohárovou trofej, navíc budou pořadatelem zápasu. Vedle finálové účasti v sezóně 2016/2017 se jedná o největší úspěch klubu v jeho historii. Finálovým soupeřem bude opět FK Chrudim. Slavia bude pořádat finálové utkání.

Mělník vstoupil do zápasu skvěle. Dominik Šup dvěma rychlými trefami poslal svůj tým do vedení. A aby toho nebylo málo, reagoval i na snížení Sity a zkompletoval do přestávky hattrick. Slávistům se po přestávce podařilo vyrovnat na 3:3 díky trefám Jošta a Slámy.

A pak začala přetahovaná. Na trefu mělnického Kalabise znovu odpověděl vyrovnáním Sláma - 4:4. Ve 29. minutě Středočeši znovu vedli. Na 5:4 zvýšil Gabčo. Jenže Pražané vrhli na konci utkání všechny síly do ofenzívy a v poslední minutě základní hrací doby srovnal Daniel na 5:5. Ten samý hráč ještě vzápětí neproměnil desítku.

V prodloužení gól nepadl. Semifinále v Edenu tedy rozhodly pokutové kopy, které domácí vyhráli 4:3. V první sérii neproměnili domácí Homola ani hostující Šup. A když v 5. sérii nedal mělnický Šustr, tak Leovského trefa znamenala historický postup sešívaných do finále poháru.

Po utkání si hodně oddychl kouč Slavie David Frič. Jeho tým byl papírovým favoritem. "Tenhle zápas nás hodně fyzicky bolel. Mrzí mě, že jsme zápas nerozhodli v prodloužení, kdy jsme měli několik vyložených šancí. Honza Žežulka chytal skvěle celý zápas a během penaltového rozstřelu ve mně byla malá dušička, jsem strašně rád, že jsme to zvládli," líčil.

Právě brankář Olympiku Jan Žežulka dlouho držel svůj tým nad vodou. Podle jeho slov byl zápas velkým zážitkem, který bude dlouho vstřebávat: "Ale převažuje u mě zklamání, byli jsme blízko. Míváme špatné úvody zápasů, ale dneska jsme měli začátek fantastický, po deseti vteřinách jsme z nacvičeného výhozu dali gól. Před kluky musím smeknout, výborně hráli i bránili. Je obrovská škoda, že jsme nakonec nepostoupili, penalty už jsou opravdu loterie."

Rozhodující penaltu suverénně proměnil Igor Leovski. "Na poslední penaltu mě určil trenér," usmíval se futsalista Slavie a dodal: "Já jsem nervózní nebyl, říkal jsem si, že musím dát umístěnou ránu, a to se povedlo. Je to historický úspěch klubu a jsem rád, že jsem k němu mohl přispět."

"Na všechny hráče jsem hrdý, protože jsme tam dneska všichni nechali srdce i zdraví," vzkázal do kabiny trenér Mělníku Jakub Němec. "Proto taková prohra obrovsky mrzí. Je škoda, že tyto těžké a důležité zápasy nedokážeme ještě dotáhnout do konce. Ale prohrát na penalty v semifinále poháru beru jako velký úspěch a zkušenost. Doufám, že nás to znovu nakopne do takových výkonů, abychom se brzy na této úrovni pohybovali jak v poháru, tak v lize."

Druhé semifinále mezi Teplicemi a Chrudimí Svaz futsalu ČR na žádost domácího celku zrušil. V jejich týmu se totiž vyskytl Covid-19. Nyní je na rozhodnutí soutěžně-technické komise, jak utkání dopadne. "Rozhodnutí nás překvapilo, ovšem v této době to není nic neobvyklého," pokrčil rameny chrudimský futsalista Tomáš Koudelka a dodal: "Večer jsme si místo zápasu naplánovali trénink, pokračujeme v naší práci a jdeme si za svým cílem. Teď už budeme čekat, jak to příslušné orgány vyhodnotí.”

Komentáře po utkání:

David Frič (trenér Slavie):
"Nezačali dobře a ani v celém zápase jsme moc dobře nehráli. Bylo to těžké, dostali jsme sami sebe pod tlak dvěma brankami v ůvodu a pak když jsme se dotáhli, tak nás zase soupeř srazil extrémně laciným gólem. Tenhle zápas nás hodně fyzicky bolel. Mrzí mne, že jsme zápas nerozhodli v prodloužení, kdy jsme měli několik vyložených šancí. Honza Žežulka chytal skvěle celý zápas a během penaltového rozstřelu ve mně byla malá dušička, jsem strašně rád, že jsme to zvládli."

Igor Leovski (Slavia): "Na poslední penaltu mě určil trenér, já jsem nervózní nebyl, říkal jsem si, že musím dát umístěnou ránu a to se povedlo. Je to historický úspěch klubu a jsem rád, že jsem k němu mohl přispět. Zápas jsme si udělali velice těžký, jsem rád, že jsme to nakonec zvládli.

Jan Žežulka (Olympik Mělník): "Byl to pro tedy zážitek, který budu ještě dlouho vstřebávat. Převažuje u mě zklamání, byli jsme blízko. Míváme špatné úvody zápasů, ale dneska jsme měli začátek fantastický, po deseti vteřinách jsme z nacvičeného výhozu dali gól. Před klukama musím smeknout, kluci výborně hráli i bránili. Je obrovská škoda, že jsme nakonec nepostoupili, penalty už jsou opravdu loterie."

SK Slavia Praha - SK Olympik Mělník 5:5 (1:3), pen. 4:3
Branky: 11. Sita (Leovski), 22. Křemen (Daniel), 25. Jošt (Daniel), 26. Sláma (Jošt), 40. Daniel (Křemen) – 1. Šup (Žežulka), 2. Šup, 17. Šup (Gabčo), 26. Kalabis, 29. Gabčo (Novotný)
SK Slavia Praha: Vondráček, Karpiak – Habart, Jošt, Sita, Leovski, Ševčík, Sláma, Homola, Hrdina, Křemen, Daniel, Vaktor
SK Olympik Mělník: Žežulka, Šanda – Lehner, Novotný, Gabčo, Babovák, Nečas, Šustr, Šup, Kalabis, Sváča
ŽK: Ševčík, Homola, Frič - Novotný, Sváta, Šup, Kalabis, Gabčo, Němec
ČK: Frič - Šuba, Gabčo
 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700