Vloženo dne: 5.5.2011

iDnes.cz - Poklidný protest fanoušků fotbalové Slavie přerostl v násilnosti a rvačky, při nichž divoké fandy krotili i těžkooděnci. Nejradikálnější skupinka dokonce vyklusala po schodech do horních ochozů až k VIP sektoru, kde chtěla lynčovat vedení klubu, sužované těžkými finančními problémy. Kvůli nezvladatelným fandům se zápas Slavie s Olomoucí nedohrál. Po prvním poločase semifinále domácího poháru platil stav 1:1. Co se strhlo o přestávce, to zaclonilo jak fotbalový zápas, tak i jednání o novém vlastníkovi Slavie. Druhý poločas už se nehrál.

Ještě nikdy se v Česku nestalo, aby vrcholný soutěžní duel skončil předčasně jen kvůli běsnícím divákům. A srovnávat to nelze ani s rokem 2003, kdy fanoušek Bohemians přezdívaný Ritchie při domácím utkání se Spartou napadl pomezního sudího. Tehdy to byl akt jednotlivce, teď se zapojil dav.

"V zájmu vlastní bezpečnosti opusťte stadion. Neeskalujte zbytečně napětí, které na stadionu panuje," apeloval hlasatel na fanoušky.

Tyto výzvy zněly i poté, co už hlavní sudí spolu s delegátem rozhodli definitivně, že zápas se nedohraje a že se hráči z kabiny na hřiště nevrátí.

Zbytečně tak vyzněly prosby hráčů. "Jestli máte Slavii u srdce, opusťte hrací plochu. Musíme dohrát zápas, jinak máme opravdu velký problém," domlouval fandům brankář Martin Vaniak. "Prosíme, nepoškozujte naše hráče ve snaze postoupit do finále," žadonil hlasatel.

Emoce vzplály po příchodu generálního ředitele klubu Miroslava Platila, jehož přítomnost si příznivci vyžádali. Domáhali se informací o situaci v klubu. Slavia je v nesnázích, nemá solventního majitele a visí nad ní hrozba pádu minimálně do třetí ligy. Ještě ve čtvrtek večer svazová licenční komise skutečně odmítla uznat pro příští sezonu tradičnímu klubu profesionální status.

Co zaznělo po Slavii

Miroslav Platil, ředitel Slavie: "Je to pro mě podraz od těch, kteří se nazývají nejvěrnějšími. Hrozné zklamání."

Ivan Hašek, šéf svazu: "Násilí je nejhorší formou řešení. Slavii to spíš uškodilo a špatné světlo to vrhá na celý náš fotbal."

"Chovám se ke Slavii hodně slušně. Děláme všechno pro to, aby z toho Slavia vyšla s čistým štítem. Myslím, že je to všechno dobře nastartované," pronášel Platil k fanouškům.

Ale oni ho neposlouchali, házeli po něm kelímky a polévali ho pivem. Proto se otočil a odešel.

Nejradikálnější fanoušci startovali za ním, lomcovali se stříškou nad tunelem do útrob stadionu. Až u skleněných dveří, které vedou k šatnám hráčů, je zastavili policejní těžkooděnci.

Chuligáni řádili, vnikli do VIP sektoru, házeli na policisty sedačky, světlice a dýmovnice. Diváci, kteří zůstali na svých místech, měli ve tvářích strach, byť je rozběsněný dav přímo neohrožoval a zaměřoval se jen na vedení klubu. Všude bouchaly dělbuchy a policejní rozbušky.

"Zadrželi jsme tři fanoušky - dva za ničení cizí věci a jednoho za útok na úřední osobu. Nemusí to ale být konečné číslo, protože máme na videu spoustu materiálu, který budeme vyhodnocovat," uvedla policejní mluvčí Eva Miklíková.

V nejbližší době se rozhodne o výsledku utkání. Výzva hlasatele, aby se fanoušci vrátili na svá místa, protože hrozí kontumace, nezabrala.

Pokud bude skóre úředně stanoveno na 0:3, šance Slavie na postup do finále před odvetou v OIomouci výrazně klesly. A navíc další problémy přijdou - za takové incidenty obvykle následuje uzavření hřištěm, možná i pokuta. Pro společnost Naltland, která začala uhrazovat dluhy klubu vůči hráčům, či jakéhokoli dalšího zájemce o finanční vstup do Slavie by to znamenalo další výdaje.

Přitom první - avizovaný - protest proběhl podle plánu a v poklidu. Vědělo se, že fanoušci se k akci chystají před zápasem.

Už se mělo dávno hrát, ale místo dvaadvaceti fotbalistů a třech rozhodčích stálo ve středovém kruhu zhruba patnáct set fanoušků. Dávali zřetelně najevo, jak moc je štve situace ve Slavii.

"My jsme Slavie, vy nejste nic!" skandovali směrem k hlavní tribuně a v rukách měli transparent s nápisem "Vedení, čekáme..." Nebyli to jen skalní fanoušci z kotle, ale také diváci z hlavní tribuny.

"Děkujeme, že nás celou sezonu podporujete. Chápu váš postoj, ale za všechny hráče vás prosím, abyste se vrátili na svá místa," promlouval slávistický kapitán Karol Kisel.

Josef Mixa, jednatel společnosti Phoenix-Zeppelin a sponzor Slavie, zase slíbil: "Nechte hráče hrát - za triumf v poháru jim dám pět milionů korun."

Mezi fandy po chvíli přiběhli i ostatní hráči. Chvíli s nimi rozmlouvali a prosili, ať je nechají hrát. S nejzatvrzelejší skupinkou debatoval trenér Michal Petrouš. Protest skončil po dvaceti minutách, hrálo se: 0:1, 1:1...

Pak přišla poločasová přestávka, druhý - neplánovaný - protest a konec fotbalu.

Celý článek na iDnes.cz zde !

Text: iDnes.cz Foto: Michal Sváček, MF Dnes

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700