Autor: Daniel Kolman   Vloženo dne: 30.1.2010

iDnes - Čeští futsalisté jsou třetí nejlepší v Evropě. Na evropském šampionátu v Maďarsku totiž porazili v utkání o bronz Ázerbájdžán 5:3, a oplatili mu tak porážku ze základní skupiny. Bronz slaví český futsal podruhé v historii - třetí už totiž futsalisté skončili v roce 2003. Tehdy se ale zápas o třetí místo nehrál, Češi dostali medaile automaticky po prohraném semifinále. Od té doby v týmu zůstali jen Martin Dlouhý a Vít Blažej. "Přijeli jsme jako tým bez hvězd, o to víc jsme teď překvapili. Z výsledku mám obrovskou radost," rozplýval se po utkání trenér Tomáš Neumann.

Vstup do zápasu vyšel českému mužstvu nebývale. Už v první minutě jeden z tradičních výhozů brankáře Gerčáka sklepl Dlouhý k Belejovi a někdejší fotbalista Brna dostal tým do vedení.

Hra českého celku vypadala výrazně jinak než v prvním vzájemném duelu v základní skupině, v němž Ázerbájdžán zvítězil 6:1. Češi byli aktivnější, dlouze kombinovali a snažili se nepustit soupeře do zakončení.

Ázerbájdžánci nemohli využít nejlepšího střelce šampionátu Biro Jadeho, jenž viděl v semifinále druhou žlutou kartu. Přesto se podařilo Borisovovi brzy vyrovnat a Karimov neposlal svůj tým pět minut před pauzou do vedení jen kvůli zákrokům Gerčáka. Český gólman nakonec inkasoval po individuální akci hřmotného Sergia, jednoho z řady brazilských rodáků v soupeřově výběru. I vstup do druhé půle se Čechům skvěle vydařil. Sláma prošel sám přes polovinu hřiště a dělovkou z deseti metrů napnul síť.

Český celek hrál hodně náročnou hru, soupeře nutil k chybám na jeho polovině a po jedné z nich se dostal do přečíslení, které využil svou 101. brankou v národním týmu Dlouhý. Hráčům Ázerbájdžánu zjevně docházel dech. Bez klíčového střelce si nedokázali poradit s výtečným Gerčákem, a když čtyři minuty před koncem zvýšil Novotný po několikovteřinovém pobytu na palubovce na dvoubrankový rozdíl, bronzový sen se přiblížil.

Závěr utkání strávili Češi v hluboké defenzivě, ale devět vteřin před koncem Kopecký do prázdné branky soupeře přidal pátý gól.

ČR - Ázerbájdžán 5:3 (1:2)
Branky: 1. Belej, 24. Sláma, 26. Dlouhý, 36. Novotný, 40. Kopecký - 8.
Borisov, 18. Sergio, 38. Farajzadá. Rozhodčí: Ivanov (Ukr.), Sivič (Slov.). Diváci: 5000.
Česko: Gerčák, Meller - Dlouhý, Kopecký, Frič, Rešetár - Kroulík, Belej, Sláma, Janovský - Havel, Novotný.

Celý článek na stránkách iDnes naleznete zde!

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700