Autor: Ondřej Zlámal Foto: Radek Klier   Vloženo dne: 23.8.2018

Trochu nenápadně přišla v létě do Slavie velká futsalová osobnost. Marko Pršič má na svém kontě starty na mistrovství světa i Evropy, více než sto startů za srbskou reprezentaci, hrál v Lize mistrů. Ve svém prvním rozhovoru ale říká, že je pro něj nejdůležitější to, aby se dařilo Slavii a její futsal se líbil fanouškům.

Jak došlo vůbec k tomu, že jste se přišel do Slavie?
Byl jsem v Ekonomacu Kragujec čtyři roky a už jsem cítil, že by pro mne bylo nejlepší udělat změnu. Zavolal mi trenér Ivan Božovič a řekl mi o tom, co se připravuje ve Slavii. Neváhal jsem dlouho, byl jsem hned přesvědčený, že je to pro mne ta nejlepší volba.

Čím vás nejvíc přesvědčil?
Především věřím tomu, že tady můžeme se Slavií prožít výjimečnou sezonu. V minulé sezoně jsme měli v Ekonomacu vynikající sezonu, hráli jsme třeba Ligu mistrů proti Barceloně a prohráli 2:3. V týmu byla a je velká konkurence. Věřím, že tady dostanu v zápasech víc prostoru. Organizačně a kvalitativně je Slavia na vysoké úrovni, nijak jsem si nepohoršil.

Jaké máte zkušenosti s českým futsalem?
S ligou zatím žádné, ale slyšel jsem jenom dobré věci. V Srbsku máme Ekonomac, který dominuje a dalších deset týmů, které jsou daleko za ním. Tady v Čechách je velká konkurence, nejenom Chrudim, ale i Plzeň, Sparta, nebo Litoměřice. Budeme chtít ke špičce patřit samozřejmě taky. Už jsem v kabině říkal, že bychom mohli být takové španělské Atlético, co prohání Real s Barcelonou.

Jak dlouho se znáte s Ivanem Božovičem?
Budeme spolu pracovat poprvé, ale známe se snad devět, deset let. Poprvé jsem ho potkal, když jsem hrál za největšího rivala Ekonomacu, který vedl, klub Marbo. Marbo byl před Ekonomacem nejlepším srbským týmem. Jeho práci tedy velice dobře znám. Slyšel jsem o něm jen to nejlepší od hráčů ze srbské reprezentace i Ekonomacu. Je to výborný trenér a výborný chlap.

Znáte i ostatní spoluhráče?
Znám všechny Makedonce, znám samozřejmě Nenada Veljkoviče a Uroše Krasniče. Je to samozřejmě výhoda, spoustu věcí můžeme prodiskutovat v srbštině. Ale chci se naučit česky, myslím, že za tři, čtyři měsíce už budu mluvit.

Dá se nějak sportovně porovnat Ekonomac se Slavií?
Ve Slavii máme velmi mladý tým, je to velmi dobře, cítím, že se chtějí zlepšovat, poctivě trénují. Mají ambice vyhrávat trofeje, ale upřímně, Ekonomac je top evropský klub s nejlepšími hráči z celého světa. To se srovnávat moc nedá.

Od koho jste získal informace o české lize?
Zajímám se o to, je to přece moje práce! Sleduju víc lig v Evropě, mám přehled. Vím také to, že čeští reprezentanti hrají v řadě klubů, to je určitě dobře. Je to mnohem lepší, než kdyby byl celý národní tým z jednoho klubu.

Slyšel jste o rivalitě mezi Slavií a Spartou?
Samozřejmě! Byli jsme všichni na fotbalovém utkání v Edenu a všiml jsem si toho, že i v utkání s jiným soupeřem fanoušci skandovali proti Spartě. To je jako u nás, když hraje třeba Partizan (úsměv). Na futsalové derby se hrozně těším, doufám, že fanoušci přijdou, bylo by nádherné takovou atmosféru zažít. Slyšel jsem o loňské sezoně a věřím, že letos bude Slavia ještě o stupeň výš. Věřím, že fanoušky přilákáme do haly.

Brankáři říkali, že máte pořádnou ránu, je to vaše největší zbraň?
To nevím, záleží na situaci, zakončuji rád i technicky. Když je potřeba to napálit z deseti metrů, tak to tam prostě napálím. Hlavní je to, aby to skončilo gólem.

Máte sto zápasů za Srbsko, jsou mezi nimi i ty proti České republice?
Začal jsem hrát za reprezentaci už do dvaceti, byl jsem na mistrovství světa i Evropy. Zápasy proti České republice si samozřejmě pamatuji, vyhráli jsme tady a remizovali u nás, měl jsem jednu asistenci a jednu branku. Měli z postupu na mistrovství velkou radost.

Jak se vám líbí v Praze, překvapilo vás tu něco?
Už jsem byl dvakrát hrát v zahraničí, jsem už zvyklý. Tady si ale připadám od první chvíle jako doma. Všichni hráči, a hlavně kapitán Homola (sedí vedle) jsou přátelští. Praha je krásné město. Když jsem v Srbsku říkal, že budu hrát za Slavii, tak všichni uznale kývali hlavou, Slavia má v Srbsku velice dobré jméno.

Někde jsem četl, že byste mohl být jednou z velkých hvězd ligy, toužíte potom?
Hvězdou? Já chci, aby největší hvězdou ligy byla Slavia! Udělám všechno pro tým, jeho výsledky jsou nejdůležitější!
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700