Autor: Daniel Kolman   Vloženo dne: 9.5.2010

Na přelomu roku přebral Stanislav Bejda tým po Petru Nedvědovi, který po neúspěšné sérii na funkci hlavního trenéra rezignoval. Mužstvo sužované zraněními a neúspěšnými výsledky bylo doslova na dně, a tak se ani oslovení trenéři v nelehké době nehrnuli do toho, ujmout se ve Slavii vlády. Nakonec byl vedením klubu osloven hráč s vědomím, že tato varianta není úplně ideální. Stanislav Bejda společně s Martinem Cicalou však dokázali do mužstva dostat novou pozitivní energii, vybojovali s týmem play-off na poslední chvíli a konečné 4. místo v nejvyšší soutěži.

Jak dnes na uplynulou sezónu pohlíží úspěšný trenér našeho mužtsva? "Začátek sezony byl ve znamení hledání ideálního složení, což nebylo po doplnění až příliš velkého počtu hráčů, především z Eco Investmentu nic jednoduchého. Velice těžká práce pro trenéry, kteří navíc zkoušeli nové tváře a mladé hráče z juniorských celků. Přípravná utkání a turnaje na Slovensku ukázaly že tým má sílu, ale proti profesionálním týmům zatím zaostává. V tomto duchu se odehrála i první polovina soutěže. Proti týmům které patřily do spodních pater tabulky jsme dokázali většinou bez větších problémů naplno bodovat, ale s kluby které mají ve svých řadách i profesionální hráče, jsme sice dokázali odehrát vyrovnané partie, ovšem bez bodového efektu."

V té době mužstvo bojovalo o horní polovinu tabulky, a nikdo neočekával, že ve zbytku sezóny nasbíráme již jen pár bodíků. V té době Bejda působil v mužstvu jako hráč, pod vedením Petra Nedvěda. To se však změnilo. "Vypadalo to, že to jde samo a ve druhé půlce soutěže budeme bojovat o první čtyřku zaručující výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinálová utkání, nicméně opak byl pravdou. Přišla zranění některých klíčových hráčů, nemoce, pracovní povinnosti a ani nálada uvnitř mužstva nebyla ideální, což vyústilo ke změnám v týmu. Jak hráčským, tak funkcionářským. Odchody některých hráčů týmu rozhodně prospěly. Zda jsem poté uspěl já jako trenér musí posoudit někdo jiný, ale musím říci, že trenér Nedvěd neměl jednoduchou pozici, a patrně by neuspěli ani renomovanější odborníci," pokračuje Stanislav Bejda.

Atmosféra se pak ale změnila, a v závěru sezóny přišly i výsledky. Proč?

"Nakonec jsme jako tým začali táhnout za jeden provaz, vyčistila se atmosféra v týmu a hráči, kteří hodně chybovali si začínali věřit. Dalším důležitým momentem bylo posílení kádru v závěru soutěže o Jirku Novotného, jehož kvalita je neodiskutovatelná. Přesto jsme neustále hodně chybovali a body nám utíkaly. Play-off jsme nakonec zachraňovali v posledním kole na horké půdě Benaga kde jsme uspěli, což předznamenalo naše další úspěšné působení. V tu chvíli nám bylo vcelku jedno na koho narazíme, protože to byl jakýsi příjemný bonus a věděli jsme, že nás čekají kvalitní utkání."

Ve vyřazovacích bojích byla Slavia velkým překvapením. Před prvním utkáním s Tangem sázkové kanceláře na "sešívané" nabízely kurz i hodně nad deset. Co se změnilo, a kde hledat příčinu úspěchu v podobě vyřazení Tanga, navíc v sérii která vešla do futsalových dějin, protože byla prostě parádní?

"Do čtvrtfinále s Tangem Brno jsme nastupovali konečně v kompletní sestavě. Vrátil se Petr Oliva, který dlouho laboroval se zraněními a s vědomím, že nemáme co ztratit a že si všichni toto play off můžeme " užít". Průběh série byl fantastický a neopakovatelný. Ukázal jaká síla je v týmu a musím poděkovat všem hráčům, nejenom za kvalitní výkony, ale i za to, že mě osobně dokázali respektovat v pozici hrajícího trenéra, v utkáních dokázali plnit taktické pokyny a byli maximálně zodpovědní k týmu."

Vloni jste Chrudim téměř vyřadili, i letos jste ji dokázali jednou porazit. Je Era-Pack opravdu tak silný?

"Ano je. Proti Chrudimi v semifinále se prostě zázrak nekonal, ale mini cíl hrát více jak tři zápasy se opět podařil. Je nutné říct, že tento ročník je Chrudim opět silnější a kvalita celé první ligy se díky cizincům posunula o velký kus vpřed, což je dobře pro budoucnost celého českého futsalu. Jenom se mě osobně nelíbí počet cizinců v jednom týmu, který by měl být do budoucna dle mého soudu omezen a dle mých informací s touto myšlenkou již Komise futsalu pracuje, což je jistě správné."

Jaké jsou ambice týmu i Vaše pro příští sezónu?

"Utkání v play-off nám ukázala mnoho důležitých věcí a hráči předvedli čeho jsou schopní. Pro budoucnost Slavie je důležité zda budeme schopni konkurovat podmínkami a udržíme kvalitní hráče, které ve svém středu máme a vhodnými typy kádr doplníme. Mužstvo je velmi mladé, ale přesto již zkušené, a tudíž hodně perspektivní. Může něco dokázat, a já pevně věřím, že ti kluci to vědí, tuhle partu udrží, a společně ještě dokážeme nějaký úspěch získat. Já bych u toho rád byl ještě nějakou dobu především jako hráč," říká Stanislav Bejda a ještě se v závěru rozhovoru vrací k báječné atmosféře, kterou dokázali v Edenu vytvářet fanoušci.

"Moc bych chtěl poděkovat fandům. To jakou v některých zápasech dokázali vytvořit v hale atmosféru... na to se nezapomíná. Moc oceňuji to, že na fandění nezanevřeli ani v době kdy se výsledkově nedařilo, ale viděli že kluci jezdí po zadku a dávají do toho všechno. Ještě jednou díky, já pevně věřím, že se jim futsal líbil, a bude jich chodit ještě víc."

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700