Vloženo dne: 12.3.2018

Ve čtvrtfinále VARTA futsal ligy se SK Slavia střetne se svým největším rivalem, klubem AC Sparta. S ohledem na události, které provázely závěr nejvyšší futsalové soutěže, jenž vyvrcholily kontumacemi zápasů Sparty z důvodu neoprávněného startu hráčů s občanstvím mimo Evropskou Unii, požádali jsme předsedu SK Slavia Daniela Kolmana, který je zároveň zástupcem ligových klubů na půdě Komise futsalu, o vyjádření k těmto skutečnostem.

Dane, v závěru soutěže došlo k šetření ohledně oprávněnosti startu některých zahraničních hráčů. Proč se to podle tebe nevyjasnilo hned na začátku a po odehrání těch zápasů? Spekulovala Slavia o soupeři pro play-off?

Ne, v žádném případě. Již na podzim roku 2017, na říjnovém a listopadovém zasedání Komise futsalu, jsem na základě požadavků ligových klubů žádal o transparentní zveřejnění seznamu zahraničních hráčů působících v naší lize, s ujasněním toho, jaké je jejich občanství. Nejen Slavia, ale i mnoho dalších funkcionářů ligových klubů se dotazovalo, kdo je Brazilec, který z nich má pas i jiné země, a jak jsou kluby oprávněny je v ligových utkáních nasazovat. Tuto žádost jsem také opakovaně urgoval, v další fázi už nejen já. Proč sekretariát Svazu futsalu postupoval, tak jak postupoval, neumím odpovědět. Může to dokonce vypadat tak, že o pochybení Sparty již nějakou dobu věděl, a předpokládal, že se na věc nepřijde. Variantou je vysvětlení, že ke svému úkolu nepřistoupil s dostatečnou aktivitou. Ať to bylo jakkoliv, je rozhodně velmi nešťastné, že svá zjištění prezentoval až v závěru základní části, čtyři měsíce od vyslovení požadavku na prověření a zveřejnění seznamu cizinců v české lize. Je tedy jasné, že na podzim Slavia rozhodně nemohla předjímat, s kým bude v březnu hrát play-off. Navíc jsme se Spartě jednoduše vyhnout mohli...

Kdyby Slavia neporazila v posledním kole Helas, hrála čtvrtfinále opět s Plzní...
Přesně tak. Takové konspirační teorie jsem četl také. Kdybychom chtěli spekulovat, mohli jsme si vybrat jiného soupeře. Jenže my nespekulujeme, nikdy jsme nespekulovali, a nikdy taky spekulovat nebudeme. Do zápasu s Helasem jsme šli naplno, bez postranních úmyslů, s cílem vyhrát, bez ohledu na ostatní výsledky. Helas jsme jednoznačně porazili, a nyní se připravujeme na soupeře ve čtvrtfinále. A že je to Sparta? Jedině dobře z mnoha úhlů pohledu. Budou to atraktivní zápasy, plné haly diváků. Po sportovní stránce bychom si jinde nepolepšili, ba naopak. Litoměřice ukázaly jak kvalitní tým daly letos dohromady, a Plzeň je také velmi těžký protivník. My se ale nebojíme žádného ze soupeřů, věříme si na každého z nich a do čtvrtfinále jdeme s cílem postoupit dál. Ani vloni jsme nebyli favorit a přesto jsme z pátého místa hráli finále.

Považuješ s ohledem na kontumace letošní ročník za regulérní?
Ne, určitě ne. Ale on nebyl regulérní od samého začátku. S prapodivnou tolerancí ze strany předsedy Mesteka a jeho sekretáře Martina Průši, Beni Simitči dlouhodobě pohrdá našimi řády a předpisy. V průběhu loňského ročníku už to bylo tak do nebe volající, kdy tehdejší Benago neplnilo povinnosti a nehradilo povinné platby, že pro něj ročník skončil odečtem bodů pro následující sezónu, byť v součtu všech různých přestupků pouze v symbolické výši. Následně Benago prodalo účast v lize Teplicím, a Svarog tak musel začít soutěž v bodovém mínusu. Beni Simitči se přesunul do Sparty, a hned následně je opět malér na světě. Kontumace za neoprávněné starty hráčů.

K čemu tedy letos vlastně došlo?
To provinění má dvě zásadní polohy. Jednou je nezpochybnitelné provinění Sparty. Zda úmyslné, či neúmyslné můžeme jen spekulovat. V každém případě došlo k neoprávněnému startu hráčů v devíti utkáních základní části. Až před čtrnácti dny totiž sekretariát zjistil, že i Azema Brahimiho, který má pas Albánie, lze považovat za hráče počítaného do kvóty hráčů EU. Do té doby byl brán jako cizinec mimo EU, i dle našeho úředního dokumentu, jenž se jmenuje Rozpis mistrovských soutěží (RMS). O Azemovi ale tato kauza není. Je o neoprávněných startech hráčů Wildeho a Lucase, kteří mají pouze brazilské pasy, jako Brazilci byli registrováni na mezinárodním úseku, ovšem do soupisky a Zápisů o utkáních byli označováni Spartou jako hráči s občanstvím Španělska. S vědomím, že Azem je cizinec, tak Sparta v devíti utkáních úmyslně, nebo neúmyslně, nasadila do zápasů více cizinců mimo EU než naše řády povolují. Sportovně technická komise však s ohledem na to, že dodatečně zjistila, že Azema Brahimiho lze považovat za hráče v kvótě EU, kontumovala pouze tři utkání. A právě druhou stránkou věci jsou nedostatky v práci sekretariátu. O délce prověřování jsem již hovořil. Jak dlouho sekretariát věděl, že k neoprávněným startům došlo, nevím. Další věcí je kdo nese odpovědnost za neúplný RMS, v němž Albánie uvedena není, a dodnes nikdo ani nenavrhl Komisi futsalu, alespoň dodatečné doplnění a schválení. I v tuto chvíli máme RMS dále bez Albánie a nemáme žádnou oficiální informaci, dle čeho tedy vlastně STK rozhodovala a proč tak rozhodovala. Dle nadřazených mezinárodních futsalových řádů? Jakých konkrétně? Kdo nese odpovědnost za neúplné RMS a za jeho nedoplnění? Otázek zůstává mnoho... Jednou z nich je i to, zda sekretariát svým nepružným konáním nepřekročil tříměsíční promlčecí dobu pro jakékoliv potrestání Sparty, která by tak mohla trestu uniknout úplně. Na tabulku čtvrtfinále by to nyní nemělo vliv. Protože jsme nespekulovali, a Helas porazili, vždy to vyjde ve čtvrtfinále na derby.

V čem má tedy spočívat role Tvoje, nebo Slavie, v těchto trestech a kontumacích pro Spartu? Proč jsi terčem útoků ze strany Beni Simitčiho na sociálních sítích?
Je nutno spravedlivě konstatovat, že současný prezident Sparty Ago Simitči se k věci postavil s maximální snahou o korektnost. Mnoho věcí padlo na schůzce prezidentů ve středu 7.3, kde pochopil, že valná většina ligových klubů vnímá situaci velmi negativně, další jsme si vysvětlovali následně mezi čtyřma očima. Pro mě je směrodatný názor prezidenta Sparty, ne jejich trenéra, který projevy na uvedené schůzce, i projevy na sociálních sítích dehonestuje snahu svého bratra, předsedy Sparty, o zlepšení image tohoto klubu. Naprosto mu chybí sebereflexe, úcta a respekt k představitelům ostatních klubů, a jejich práci. Jeho strategie spočívá v bagatelizaci vlastních chyb a odvádění pozornosti jinam. Mimo jiné k tomu, že za vše co se stane klubu, kde zrovna působí, může Kolman. Naučil jsem se s tím žít (smích).

Jaký tedy bude dle Tvého názoru další vývoj?

Na zmiňované schůzce prezidentů padlo z úst předsedy Svazu futsalu pana Mesteka, že na nejbližším zasedání Komise futsalu nás seznámí s razantním vyvozením důsledků z těchto pochybení směrem k sekretariátu. Jsem ve velkém očekávání, s čím přijde. Na nedostatky v práci sekretáře Martina Průši jsem na půdě KF již několikrát upozorňoval bez výsledku, naopak jsem byl vyzýván například místopředsedou panem Blažkem, nebo členem za druhé ligy panem Šubou, abych na pana Průšu neútočil. Považuji za osobní chybu, že jsem přesto nebyl ještě důslednější a razantnější. Hodlám z toho vyvodit osobní zodpovědnost. Pokud to neumí jiní - čekal bych již výpovědi a rezignace, já se k situaci rozhodně chci postavit čelem. V období, kdy jsem zástupcem ligy, došlo k nejzásadnéjšímu narušení regulérnosti soutěže v její historii. Co se týká Sparty, zeptal jsem se osobně na otevřeném fóru jejího prezidenta, zda Sparta nezvažuje s ohledem na toto vážné narušení regulérnosti soutěže z její strany, vyřešit situaci neúčástí v play-off. Odpověď byla negativní.

(Pokračování rozhovoru na téma situace ohledně Antonína Hrdiny, zveřejníme v nejbližších dnech.)
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700