Autor: eFutsal.cz   Vloženo dne: 23.4.2017

 Ve středu se sešly ligové kluby v hlavním městě na Grémiu, kde se dozvěděly řadu zajímavých informací. Jejich zástupce v Komisi futsalu Daniel Kolman, který toto jednání vedl, odpověděl na několik otázek pro futsalový web eFutsal.cz. Ptal se Radek Klier...

Ve středu proběhlo Grémium ligových klubů. Bylo by možné čtenářům efutsal.cz prozradit, co bylo jeho hlavním mottem?
Základem bylo seznámení klubů s vývojem futsalové evoluce po vzoru fotbalu a prozatím odložený přechod na elektronický systém. Důležité byly informace k navýšenému rozpočtu Svazu futsalu, dělení vygenerovaných marketingových peněz, diskuze k systému nadcházejícího ročníku první ligy a mnoho dalších systémových otázek.

Kdybyste měl najít nejzajímavější body, o kterých se jednalo, které by to byly?
Určitě diskuze ke klíči jak rozdělovat a použít marketingové peníze, které 1. liga generuje, či systém soutěže pro příští sezónu. Obsáhlá byla diskuze k termínové listině, začátku a konci ligy. Zaujal mě i projev předsedy Mesteka k tématu sázení na utkání, nebo čestného předsedy Petra Fouska ke změnám UEFA Futsal Champions League a vnitropolitické futsalové situaci. Důležitým bodem bylo schválení navýšení odměn rozhodčím. Jsem rád, že se nám s Jirkou Hoňkem podařilo kluby přesvědčit, že posun v tomto směru je nutný. Představitelé klubů byli v tomto směru velmi vstřícní, nebyl žádný problém. Chápou, že pokud se kvalita arbitrů má zvyšovat a okysličovat novou krví, musíme jim mít co nabídnout.

Prý se hovořilo o možném zkrácení ligové sezóny. Nešla by pak futsalová liga do kolize s nabitým TV programem z play-off hokejové ligy?
Zkrácení je asi silné slovo. Nyní sezóna i s přípravou probíhá téměř jedenáct měsíců, zátěž na kluby je obrovská. Na jaře budeme vždy s něčím v kolizi. S hokejovou, či fotbalovou ligou, za současného stavu zase s hokejovým mistrovstvím světa. Shodli jsme se jednomyslně na tom, že pokud liga začne v září, konec by měl být naplánován nejpozději na přelom dubna a května. S tím souvisí i diskutovaná myšlenka hrát čtvrtfinále pouze na dvě vítězná utkání. Zároveň jako kluby budeme trvat maximálně na tom, aby akce a soustředění všech reprezentačních týmů probíhaly pouze v oficiálních termínech daných UEFA a FIFA.

Každoročně se řeší partner nejvyšší soutěže. Jak vypadá situace pro příští sezónu?
Dle informací předsedy SF pana Mesteka, by naše nejvyšší futsalová soutěž měla mít jako generálního partnera společnost Fortuna.

Několikrát v poslední době padla otázka, jaké panuje mezi ligovými kluby atmosféra. Jak byste ji popsal vy? Napjatá, nebo přátelská?
Určitě jako přátelskou. Ve vedení většiny ligových klubů, včetně sestupujícího Hodonína, nebo postupujícího Mělníku jsou konstruktivní lidé, kteří mají náš sport rádi a mnoho mu obětují. Neznamená to, že občas nedojde k třecím plochám, ale až na pár výjimek komunikace funguje v pozitivním duchu a uvedené třecí plochy mají pořád stejný zdroj, tudíž jsou většinou očekávané a nepřekvapující. Sám se snažím na tomto poli maximálně pracovat a zahlcuji kluby informacemi z dění na půdě Komise futsalu, zrovna tak se snažím řešit s maximální vervou všechny trable, se kterými se na mě kluby obrátí. Komunikace a informovanost myslím přispívá k dobré atmosféře. Obdivuji nadšení, zájem a chuť s jakou lidé na vedoucích pozicích v klubech pracují.

Častým tématem jsou rozhodčí, jak kluby vnímají jejich práci v této sezóně?
V průběhu sezóny bylo mnoho různých výtek, ale nakonec se kluby do předsedy Subkomise rozhodčích nijak zásadně nepustily. Jirka Honěk dobře a srozumitelně vysvětlil, s jakými věcmi se potýká, co mu komplikuje život a v čem by potřeboval pomoci. Také je evidentní, že všechny nedostatky a problémy vnímá a snaží se je maximálně řešit. V tom jsou kluby spokojeny, protože je vidět že Jirka usilovně pracuje na tom, aby kvalita šla nahoru. I proto jsem rád, jak představitelé klubů pozitivně a konstruktivně přistoupili k otázce zvýšení odměn a opětovného zavedení třetího rozhodčího. Spíše kluby vnímají nedostatečnou a ne úplně kvalitní práci členů sboru delegátů a to bude mým úkolem i dále na půdě KF řešit.

Už máte naplánováno, kdy se zástupci klubů znovu sejdou?

Ano, další Grémium se uskuteční v červnu.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700