Autor: Ondřej Zlámal   Vloženo dne: 2.3.2016

„Takových šancí na úspěšnou sezonu už v mých pětatřiceti letech asi moc mít nebudu, musíme to na třetí místo dotáhnout,“ burcuje kapitán Tomáš Matějka před pátečním zápasem proti Rádiu Krokodýl Brno. „Celá sezóna je výjimečná, odvádíme zatím dobrou práci, věřím, že v tom budeme pokračovat,“ dodává. Jak vidí našeho pátečního soupeře? Jak hodnotí výkony mladých hráčů? Vše se dozvíte v našem rozhovoru.

Třetí místo po základní části Chance futsal ligy je blízko, jak zatím sezónu jako kapitán hodnotíte?
Už postavení v tabulce napovídá, že musím být abnormálně spokojený. Taková sezóna ve Slavii nikdy nebyla. Třetí místo po základní části by bylo velkým úspěchem. Dosavadní průběh pokládám za velmi dobře odvedenou práci od všech. Doufám, že nakonec minimálně semifinále uděláme.

Čekal jste, že na tom teď budete tak dobře?
My jsme se o tom před sezónou bavili s Danem Kolmanem a vedením, že to zkusíme a půjdeme za medailí. Mně v pětatřiceti už moc šancí na takové úspěchy asi nečeká, proto je pro mě třetí místo po základní části klíčové. Doufám, že pak v play-off zvládneme i čtvrtfinále a já se budu kochat minimálně bronzovou medailí! Věřím, že ani s tím bychom se nespokojili a budeme chtít bojovat o přední příčky. Samozřejmě, že ale sílu soupeřů nad námi musíme respektovat.

V posledních několika zápasech jste zdaleka nehráli kompletní, jak těžké bylo se s tím vypořádat?
Já jsem osobně velice zklamaný z toho, že jsme proti Chrudimi nemohli hrát v nejsilnější sestavě, protože jsme se s nimi mohli nějakým způsobem poměřit. Museli naskočit mladí. Na druhou stranu dostali šanci a ukázali, že jednou místo ve Slavii budou mít. Výsledky vypadaly sice děsivě, ale na hřišti to tak hrozné zase nebylo. S Chrudimí je to těžké, hrají spolu dlouho. Jak říkám, mrzí mne, že jsme proti nim nemohli jít s tím nejsilnějším mužstvem.

V zápase s Plzní už vše klapalo, mladí pomohli….

Mladí kluci hlavně sedli do kabiny. To je pro ně důležité v začátcích, taky dobře pracují na trénincích. Tohle všechno Franta Sedláček přetavil ve výborný výkon, to mne příjemně překvapil. Nechci ho zase přechválit, musí na sobě dál pracovat, nezpychnout. Ale zápas odehrál bombasticky.

Na vás byl faul před penaltou, to, že byste šel kopat vy, nepřipadalo v úvahu?
Ne, to ne, já na standardky nechodím, jsou určení jiní – Ondra Míča, Honza Lištván. Jenže Lištvi už nedal první, Mičus byl zraněný. Rozhodli se pro Ferryho, jak správně David Filinger říká, zkouší to na trénincích, tak proč ne. Pomohl nám, odskočili jsme o dva góly a už jsme to uhlídali.

Teď vás čeká Rádio Krokodýl Brno, máte jim co vracet, podzimní zápas se nepovedl, proč to tehdy nedopadlo?
To byl náš nejhorší výkon! Já jsem v té době byl zraněný, tak jsem to sledoval z tribuny pozorně. Sešlo se asi víc negativních faktorů, kluci nezačali dobře, pak se s tím dlouho prali. Krokodýl je pro nás jeden z nejnepříjemnějších soupeřů. Hru mají založenou na větším důrazu a nahazování balonů dopředu na pivoty, kteří si s tím dokáží poradit. Jejich klíčovou postavou je brankář Vašek Kubíček, který je pro ně obrovskou oporou. Bude to pro nás těžký zápas, přesto věřím, že nepředvedeme výkon, který jsme ve vzájemném utkání ukázali v Praze na podzim, a že nejméně bod si z Brna odvezeme. Pak nás bude čekat doma Helas. Pevně věřím, že ve zbývajících zápasech už třetí místo udržíme.

V čem jsou zápasy venku jiné než ty domácí?
Před domácím publikem se vždycky hraje líp! Zvlášť když teď přišli na Plzeň ve větším počtu naši fanoušci, ti jsou naším hnacím motorem! My hrajeme futsal pro diváky! Můj sen je vyprodat halu v Edenu a bavit plné hlediště! Mám spoustu ohlasů, že fanoušky náš futsal baví. Přál bych si, aby jich chodilo ještě víc. Letos předvádíme dobré výkony, snad je to ta nejlepší pozvánka. Postavení v tabulce je výborné, bojujeme, právě to Slavii vždycky zdobilo. Naše hra se mi velice líbí.

Jak moc chybí góly Michala Skaláka?
Jeho góly nám určitě chybějí, on umí dát branku takřka ze všeho, ale má problémy s kolenními vazy. Já jsem taky měl problémy s vazy v kotníku a trvalo mi to dva měsíce dát se do kupy. Já myslím, že Michal bude úplně fit až na play-off. Ale říká, že je to den za dnem lepší, je na návrat natěšený, chodí do kabiny, žije s týmem. Pomáhá mi hodně v kabině, má vždy co říct, hecuje to, snaží se pomoct. Ale neměl by jít přes bolest a doléčit to.

Vezmete si jako kapitán slovo před pátečním zápasem v kabině?
Já spíš komentuju věci po zápase, když to s klukama probíráme. Před zápasem to jen spíš hecuju, aby kluci bojovali za Slavii. Máme takový rituál, před zápasem v kolečku si řekneme ty hlavní věci, tam mluvím chvilku. Ale je to spíš takové hecování, takticky jsou vždycky dobře připravení od trenérů.

Jaký průběh zápasu byste si v pátek v Brně přál?
Musíme poctivě bránit, ne být úplně zalezlí, ale musíme otupit úvodní tlak Brna. Pak přijdou ty klíčové minuty, které zápas někam posouvají, doufám, že znovu ty rozhodující momenty zvládneme. Musíme více využívat šance, proti Plzni jsme jich měli hodně, mohli jsme jich využít víc. Věřím, že se po zápase budeme radovat my.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700