Autor: Hattrick.cz   Vloženo dne: 18.1.2014

Kdo se v pondělí večer díval na přímý přenos ČT Sport z pražského derby ve futsalové lize Slavia – Sparta (6:6), musel být nadšen! A to hrál osmý celek tabulky s devátým. Plná hala, skvělá atmosféra (na tu vhozenou dýmovnici z hlediště zapomeňme), dramatický vývoj, nádherné góly. Slavia vedla, Sparta vždy dotáhla. Závěrečné ovace a děkovačky jako při Gambrinus lize. Futsal dokázal, že pokud chce kterýkoli kolektivní sport zvýšit divácký a mediální zájem o své odvětví, ať si co nejrychleji zařídí, aby v jeho nejvyšší soutěži hrály Sparta se Slavií. Příchod sparťanského týmu do nejvyšší české futsalové soutěži toho budiž důkazem.

Ostatně své o tom ví lední hokejisté, po postupu Růžičkovy Slavie do extraligy v roce 1994 patří v posledních dvaceti letech derby se Spartou k absolutně nejnavštěvovanějším zápasům soutěže. A to ať hrají pražská „S“ zrovna o titul, či se potácejí ve středu tabulky. Je to stejné jako ve fotbale.

V basketbale velká derby dříve nahrazovaly velmi prestižní zápasy Sparty se Slavií VŠ Praha (i když muži „pravé“ Slavie a nyní i slávistické ženy rovněž epizodně do nejvyšší soutěže nakoukli). Jenže sparťanský basketbal z ekonomických důvodů z ligové elity zmizel a Slavia VŠ Praha se podle mého názoru z mediálního hlediska poněkud nesmyslně přejmenovala na USK (Univerzitní sportovní klub Praha) a hlavně v mužském basketbale jen paběrkuje.

Věčné kralování suverénního Nymburka se pak stalo obří ligovou nudou. Jeho majitel a šéf České unie sportovní Miroslav Jansta nyní úspěšně spolupracuje s předsedou FAČR Miroslavem Peltou. Možná by mu měl Pelta poradit, že pokud Jansta chce rychle a zásadně zvýšit zájem o nejvyšší českou basketbalovou soutěž, měl by oživit basket ve Spartě i Slavii, protože duely těchto soupeřů by přitáhly diváky, jako se to stalo v ledním hokeji. Ostatně stejně míní s Nymburkem hrát významné zahraniční zápasy v Praze. Tak proč ne raději pod hlavičkou Sparty?

Třeba tohle někoho napadne i v házené (v níž muži Slavie i Bohemians před časem slušně váleli v ligové soutěži a sparťanské i slávistické ženy vyhrávaly tituly), že by pravé derby Sparta – Slavia „sakra“ oživilo jejich ligu. Stejně jako ve volejbale či ve florbale. A ocenili by to jistě i fotbaloví fandové, kteří nyní hojně chodí i na hokej a v pondělí třeba zašli ve slušném počtu na futsal. Kromě ragby, myslím, už není další příležitost v kolektivním sportu vidět na nejvyšší ligové úrovni nejslavnější derby Sparta – Slavia.

Celý článek naleznete zde !
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700