Autor: Ceskyfutsal.cz   Vloženo dne: 2.1.2017

V poslední době jsou k vidění na internetu i v podání odborníků a široké futsalové veřejnosti názory, které jsou laděné proti cizincům v naší nejvyšší futsalové soutěži. Nejčastější stížností ohledně zahraničních hráčů na našich palubovkách je podle kritizujících aspekt, že do České republiky nepřicházejí cizinci dostatečných kvalit a ti pak zcela zbytečně zabírají místo tuzemským hráčům, které to brzdí v jejich futsalovém rozvoji a dlouhodoběji mohou znamenat nedostatek připravených hráčů do českého národního týmu.

Naše redakce se proto rozhodla udělat menší průzkum, který je založen na odpovědích přímo od ligových klubů. Kluby jsme rozdělili do tří kategorií. V první kategorii jsou oba dva finalisté minulého extraligového ročníku Chrudim a Benago, ke kterým cizinci v kádru již dlouhodobě a neodmyslitelně patří. Dále do této kategorie spadají Litoměřice, jenž jako nováček mezi letošními posilami představili překvapivě mnoho hráčů z ciziny. Ze zmiňovaných týmů se nám na toto téma odmítli vyjádřit zástupci Chrudimi a tým Litoměřic na naši prosbu o odpovědi nereagoval. Ochotně nám však odpovídal trenér Benaga Beni Simitči. Ten tvrdí, že když už cizinec míří do naší extraligy, musí mít lepší kvalitu než tuzemští hráči ve svých kádrech a zároveň zastává názor, že týmy, které jsou proti cizincům, by je sami rádi měly, ale nemohou si je dovolit. Žádná regulace ohledně cizinců není dle zástupce Benaga dobrá. „Já bych byl prvním, kdo by chtěl do týmu více českých hráčů, ale v lize jich není dostatek a pokud je, tak pouze jedna malá skupina, která se točí mezi týmy“, říká trenér českého vícemistra. I z tohoto důvodu by byl Beni Simitči pro zúžení kvót českých hráčů z šesti na čtyři. Kouč Benaga také tvrdí, že bez cizinců by kvalita ligy výrazně poklesla. Cizinci jsou podle něj pro ligu jasným obohacením, což dokázal již ERA-PACK a dříve Teplice, kde dle jeho slov po boku zahraničních hráčů vzrostla kvalita i motivace českých hráčů. „Určitě to není stopka pro mladé hráče, spíše by to měla být motivace k větší práci a profesionalismu než dělání frajeřin, jak to obvykle bývá s některými mladými hráči, co dostávají pozvánky do reprezentace U19 a U21 a hned si myslí, že jsou bůhví jak kvalitní hráči a přitom teprve začínají. Chtělo by to daleko více skromnosti, pokory a úsilí na trénincích a pak mohou skutečně dokázat, co v nich je“, uzavírá Beni Simitči toto téma.

Do druhé kategorie spadá pražská Slavia, která je se spoluprací s cizinci na půli cesty a postupně zabudovává některé z nich do svého kádru. Předseda klubu futsalové Slavie Daniel Kolman se naší redakci svěřil, že cizince jako žádný problém v naší lize nevnímá a svými názory na dané téma je velice blízko zástupci Benaga. „Každý manažer vyhodnocuje poměr výkon, cena, přístup a dostupnost hráče s ohledem na hlavní prioritu, kterou je klubový úspěch. Každé klubové vedení chce dosáhnout úspěchu, a každý má právo na svou cestu, jak k němu dojít“, říká Kolman. Dle jeho názoru se čeští hráči v našem futsale dokážou prosadit kdykoliv, pokud na to budou mít kvalitu. Žádné omezení tak našim hráčům dle slávistického předsedy nepomůže a cizince v lize bere celkově coby obohacení.

Ve třetí skupině jsme ke spolupráci vyzvali kluby, které již dlouhodobě staví z největší části na domácích hráčích a těmi jsou Interobal Plzeň a Rádio Krokodýl Helas Brno. Za Plzeň nám odpověděl její trenér Petr Kučera. Ten tvrdí, že mu cizinci na naších palubovkách nevadí, ale vše se musí dělat s mírou. Zahraniční hráči by dle jeho názoru měli být kvalitní a neměl by se z nich skládat skoro celý tým. „Menší počet cizinců v týmu může českým hráčům otevřít oči a můžou se spoustu věcí od zahraničních hráčů naučit, což vidím jako velké plus“, říká lodivod plzeňského Interobalu. Petr Kučera se nám také svěřil, že si cizince ve svém týmu dokáže představit, i když v menším počtu a doplňuje, že coby asistent trenéra české U19 preferuje tuzemské mladé hráče a zdůrazňuje obavu, že při velkém počtu cizinců v týmu se takovému hráči nemusí dostat větší šance ukázat svůj potenciál. Na toto téma se nám vyjádřil i David Cupák, který v současné době obléká dres R.K. Helasu Brno a k cizincům v naší nejvyšší soutěži je o poznání kritičtější než ostatní dotázaní. „Jde nám především o český futsal a o výchovu mladých hráčů pro český futsal a pro reprezentaci. Ne o to přeplácet průměrné až pod průměrné brazilské hráče, kteří hrají na úkor českých mladých nadějných hráčů, kteří tak nemají možnost se rozvíjet“, vysvětluje Cupák, který však připouští, že v určité formě si cizince ve svém týmu dokáže představit. „U nás je Rus Bobylev, který v Brně studuje a futsalu se chce věnovat. Taková cesta angažování zahraničních hráčů mi nevadí, když zde studují a do futsalu mají chuť“. Dle brněnského hráče však nelze do naší ligy vodit hráče například jen na jednu nebo dvě sezony a přeplácet je. Takoví hráči dle jeho názoru zabírají místo tuzemským hráčům.

Abychom znali i názor fanoušků, vyzpovídali jsme na dané téma v ligových halách i několik diváků. Fanoušci se k danému tématu vesměs vyjadřují tak, že cizinci jednoznačně zvyšují atraktivitu soutěže a v drtivé většině i její kvalitu. Samozřejmě se od cizinců očekávají lepší výkony než od tuzemských hráčů. Na otázku regulace zahraničních hráčů v klubech už se nám dostalo odlišnějších názorů. Někdo je například pro regulaci, jelikož je tu obava o útlum mladých českých hráčů, jiní jako například jeden fanoušek z Plzně nám odpověděl takto: „Jsem jednoznačně proti umělé regulaci, pokud se majitel klubu rozhodne mít tým například složený kompletně z hráčů ze Senegalu, je to jeho volba“.

Závěrem lze dle odpovědí dotázaných říci, že cizinci v naší lize nepředstavují velký problém. Obecně futsalová veřejnost očekává kvalitu a rovněž rovnováhu mezi cizinci a českými hráči. Většina dotázaných tvrdí, že zahraniční hráči mohou být pro nás futsal obohacením. Pokud tedy najdeme v našem futsalu dobrou rovnováhu a zahraniční hráči v naší lize budou mít dostatečnou kvalitu, budeme dost možná na dobré cestě rozvoje futsalu v České republice.

A jaký názor máte na toto téma vy?

Autor: Českýfutsal.cz / Jakub Ždych, Ondřej Svítil
 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700