Vloženo dne: 12.10.2013

Nad Indossem Plzeň nám povinnost velela vyhrát, neboť jsme s tímto soupeřem ještě v lize nikdy neztratili ani bod, navíc Indoss z ligy v loňské sezóně regulérně sestoupil a v nejvyšší soutěži zůstal jen díky administrativní kličce. Zcela zasloužené vítězství se však rodilo těžko, neboť vše bylo proti nám. Největší potíže nám působil zákeřně a nesportovně hrající soupeř, jehož velmi nečistou hru rozhodčí zápasu tolerovali, což nakonec málem vyústilo ve vzájemné potyčky mezi hráči, a ohrožení samotného zdárného dokončení utkání. Samostatnou kapitolou pak bylo ostudné chování fanoušků Plzně, jejich fyzický útok po skončení utkání na kolemjdoucí v okolí haly, kteří neměli s futsalem nic společného, a poškození majetku.

Divácká návštěva utkání byla zásadně ovlivněna probíhajícím hokejovým derby HC Slavia - HC Sparta, a tak fanoušků se v hale sešlo poskrovnu. Se soupeřem přicestovala skupina asi čtrnácti osob, kteří byli v podnapilém stavu, a hned po příjezdu se prezentovali pokřikem "jude slavie". Pořadatelská služba se rozhodla do haly je nevpustit, ale po omluvě za nevhodné skandování a příslibu že se pokřiky tohoto typu nebudou opakovat byli fanoušci Indossu do haly vpuštěni. Nutno podotknout, že po většinu utkání svůj slib dodrželi, a k antisemitistickým a urážlivým pokřikům se opět uchýlili až při odchodu z haly v závěru zápasu.

Po sportovní stránce začalo utkání výborně pro nás. Věděli jsme, že brankář Indossu rád podniká výlety z branky, a hned na začátku se mu to málem vymstilo. Téměř z rozehry střílel z poloviny hřiště do opuštěné brankové klece Oliva, a jen těsně minul. Vše si vynahradil o pár vteřin později. Velmi snadno připravil hráče hostí o míč, a chladnokrevně zakončil, 1:0. I dále jsme se snažili hrát aktivně, a ohrožovali branku soupeře. Ten hrozil z ojedinělých protiútoků, a především ze standardních situací, které má sehrané velmi dobře. Snad první roh utkání znamenal nastřelené břevno Krajčovi branky. Šance se však kupily především na druhé straně, a netrvalo dlouho a stav se opět měnil. Filinger sám z hloubky našeho území založil akci, na hrotu odvedl výbornou práci Novotný, vrátil míč našemu nejproduktivnějšímu hráči, a ten zakončil, 2:0. Sám Novotný mohl zvýšit o chvíli později, po rychlé akci mířil jen pár centimetrů vedle tyče. Průběh prvních deseti minut jakoby našim hráčům říkal, že vše půjde snadno, a je hotovo. Začali jsme hrát bezstarostně, začal se vytrácet důraz, agresivita a koncentrace. A v naší obraně se začala otevírat okénka, které soupeř trestal. Na branku Koce v 8. minutě, jsme ale dokázali hned odpovědět. Filingerovu střelu z hranice desetimetrového kopu gólman soupeře ještě bravurně vyrazil, ovšem po další rozehrávce Filingera předvedl výbornou individuální akci Novotný, a vedli jsme opět o dvě branky, 3:1. Další obrovská šance byla opět na naší straně, Brychta s Olivou brejk do gólu bohužel nedotáhli a platilo nedáš - dostaneš. Náš opětovný nedůraz a laxnost při bránění potrestal soupeř gólem na 3:2.

Indoss se nadechl k vyrovnání a brankář soupeře opět riskoval vysunutím se až na naši polovinu. Rozehrávku vystihl Filinger, a nakopl přes celé hřiště míč tak, že evidentně letěl do branky. Brankář jej mimo pokutové území zasáhl a vychýlil jeho let těsně mimo bránu. Zda to bylo rukou nebo hlavou asi již zůstane navždy jeho tajemstvím. Ruka se nepískala. Vyrovnat mohl Indoss po dalším průniku do našeho nedůrazně bráněného středu, zachránil nás zákrok Krajče a následná tyč. Tu po chvíli nastřelil po samostatné akci také Filinger na druhé straně. Obrovskou šanci měl střídající Hrdina, mezi nohama ale Vilda neprostřelil. Poslední šanci poločasu měl Indoss, po dobře sehraném rohu, ale míč v pokutovém území nikdo nezasáhl.

První poločas tak nabídl mnoho chyb, několik vyložených šancí, pět gólů, a v celkovém kontextu naše zasloužené vedení, které asi mělo být výraznější, pokud by se udělovaly body také za aktivitu a nebezpečné akce. Ve druhém dějství se obraz hry změnil. Naše mnohem koncentrovanější, důraznější a zodpovědnější obranná hra eliminovala akce soupeře, a byli jsme to my kdo chodil do nebezpečných protiútoků. Dlouho se nám však nedařilo naše vedení potvrdit, a utkání definitivně rozhodnout. Matějku po akci přes celé hřiště vychytal Vild, po Matějkově autu se výborně prosadil na hrotu opět Novotný, Vild však opětovně bravurně chytil, po akci Míči a Filingera proti druhému jmenovanému opět zasahoval brankář Indossu, kterého nakonec překonal po souhře s Olivou Novotný, v cestě do sítě však míč zastavila tyč! Při troše jen malého štěstí mohlo být v tuto chvíli již rozhodnuto! Po Míčově nástřelu byl velmi blízko premiérové brance za Slavii Blasco, balón ale do sítě nepropasíroval, po vynikající křížné příhře Filingera, Matějkovi chybělo pár milimetrů aby posunul míč na zcela volného Olivu, který šel zanedlouho zcela osamocen sám na brankáře Vilda, ale neuspěl. Indoss neměl mimo jediné šance, při které hráč soupeře vysoko přestřelil, vůbec nic. Místo jasného stavu byl soupeř stále ve hře, a stupňovala se jeho nečistá, zákeřná, nesportovní hra, kterou sudí bohužel tolerovali, a tak hra začala upadat do za hranicí pravidel hraných soubojů, a výměn názorů jak mezi hráči, tak mezi hráči a sudími. Fauly byly na obtíž především naší straně, neboť to byla jediná možnost, jak mohli hráči Plzně hatit naše gólové příležitosti, do kterých se dostávali především Oliva, Novotný, Míča a Filinger.

Spravedlnost však v páteční večer existovala. Oliva podstoupil tvrdý souboj se dvěma protihráči, do kterého vletěl Matějka a nastřelil míč na bránu. Zde se pohyboval David Filinger od kterého se míč odrazil zpět k Matějkovi, který jej napodruhé usměrnil k tyči, 4:2. Indoss se tak musel pustit do riskantní hry. Ta přinášela naše brejky a další šance, ale také evidentní fauly, které se pískaly. Dostali jsme tak výhodu dvou 10m kopů, Filinger a Oliva však úspěšní nebyli. Následnou power-play soupeře jsme odbránili bez potíží a v závěru naopak potvrdili naši výhru. Branku daroval Filingerovi Míča, který vybojoval míč a Filinger jej uklidil do prázdné branky.

Jiří Baborák (trenér Slavie): „Hráli jsme těžké utkání, které jsme dobře rozehráli a celkem v pohodě jsme vedli dva nula. Soupeř byl hrozně houževnatý, hrál z jedné a dobře měnil místa. My jsme špatně bránili, protože jsme nebyli flexibilní a špatně jsme přistupovali k hráčům soupeře. Plzeň postupně výsledek snižovala, ale rozhodnutí přišlo v posledních minutách, kdy hosté začali hrát power play, a my jsme dali gól z protiútoku do prázdné brány. Rozhodně Plzeň nebude pro nikoho lehkým soupeřem.“

Tomáš Kadlec (trenér Plzně): „Utkání na Slavii bylo bojovné a důrazné z obou stran. Myslím si, že jsme odehráli důstojné utkání, ale vyhořeli jsme v koncovce. Neproměnili jsme hodně šancí. Nicméně rozhodl začátek utkání, kdy jsme už ve čtvrté minutě prohrávali nula dva po našich chybách. Domácím jsme úvodní góly darovali. Přesto si myslím, že jsme měli dost šancí a při troše štěstí jsme mohli získat bod.“

SK Slavia Praha - Indoss Plzeň 5:2 (3:2)
Branky: 1. Oliva, 3. Filinger (Novotný), 9. Novotný (Eisenreich), 34. Matějka (Filinger), 40. Filinger (Míča) – 8. Koc (Štrajt), 11. Vitouš (Koc).
Rozhodčí: Linhart – Rybka. ŽK: D. Filinger, Míča – D. Míka, Štrajt. Diváci: 80.
Slavia: M. Kučera (Krajč) – Brychta, Čonka, Žampa, Eisenreich, Hrdina, D. Filinger, Oliva, Sop, Novotný, Míča, Blasco, Matějka. Trenér Jiří Baborák.
Plzeň: Vild (Vykoupil) – P. Kučera, Mižár, M. Míka, Vitouš, Štrajt, Lukáš, D. Míka, J. Filinger, Koc, Gabriel, Kubík. Trenér Tomáš Kadlec.
 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700