Vloženo dne: 5.10.2013

Do Brna jsme odjížděli posilněni o dvě výhry v řadě nad brněnským Agromeli a Hradcem Králové, navíc s vědomím, že díky karetnímu trestu nemůže hrát nejlepší hráč soupeře David Cupák. Přesto, že jsme v utkání prohrávali, dokázali jsme vývoj ve druhém poločasu otočit, avšak vlastní nedisciplinovaností jsme o výhru přišli. Protože se dá v konečném důsledku říci, že jsme byli v utkání lepším týmem, který si vypracoval více gólových příležitostí, dá se hovořit o promrhaných bodech.

V prvním poločasu jsme to dlouho byli mi kdo diktoval tempo hry, drželi jsme míč ve své moci, a vytvářeli si šance. Dvě největší nám soupeř zhatil na hranici nedovolených zákroků, které se v kontextu dění v závěru zápasu pravděpodobně pískat měly. Vejvoda byl na hranici "šestky" sražen při střele do téměř opuštěné brány, a Sop byl zastaven skluzem zezadu, když sám postupoval na brankáře domácích. Další šance pak ztroskotaly na naší nedůrazné, či nepřesné koncovce, nebo brankáři Šimonovi, jenž vytáhl několik bravurních zákroků. V poslední čtvrtině prvního poločasu přidal Helas na důrazu, vyrovnal hru, a byli to naopak domácí, kteří Kučeru přinutili k několika zákrokům. Jeden z nich pak nestačil na střelu Sýkory, který poslal Helas do vedení. Akci však předcházela nedůrazná hra našich hráčů v osobních soubojích, což je jev, se kterým se potýkáme od začátku letošního ročníku.

Na začátku druhého poločasu to byl opět Helas, kdo do hry vstoupil aktivněji a důrazněji. Paradoxně jsme to ale byli my, kdo vstřelil gól. Oliva se prosadil svou typickou akcí, a prostřelil Šimona, 1:1. Vyrovnání přineslo obrat především v obrazu hry. Obě naše čtveřice, prostřídané trenérem v poločasové přestávce, po které se na palubovce objevila i nová posila z Vysokého Mýta Pavel Novotný, tlačily soupeře před jeho branku, a Šimon musel předvést mnoho brankářského umění ze svého rejstříku. Nakonec jej pokořila chytrá akce Filingera s Novotným, který hlavou vsítil svůj první "sešívaný" gól. Helas byl na kolenou, a deset minut před koncem se na jeho bránu valila jedna útočná lavina za druhou. Naše koncovka nás ale zklamala. Nevstřelili jsme rozdílový gól, a nechali Helas opět nadechnout. Zatímco jsme se měli začít věnovat defenzívní činnosti, nadále jsme bezhlavě útočili, čehož soupeř dokonale využil, a po pohledné kombinaci vyrovnal. I nadále se hrálo nahoru-dolů, oba týmy chtěly strhnout vedení na svoji stranu. Nakonec se to povedlo domácím, kteří poněkud šťastným gólem po nastřelovaném rohu dopravili míč za Kučerova záda.

Slavia začala hrát power-play, ze které rezultovalo několik šancí, a nakonec i branka deset vteřin před koncem. Oliva podstoupil souboj s protihráčem a přihrál nezištně Novotnému, který míč uklidil do sítě. Až v tuto chvíli se ozvala píšťalka, a branka nebyla uznána pro údajný předchozí Olivův faul. Tento nedovolený zákrok by byl sporný i za přísnějšího metru rozhodčích, ovšem v kontextu nastaveného posuzování zákroků v utkání, se pískat nemělo a vlastně se ani nepískalo. Následné protesty samozřejmě ke změně verdiktu nevedly, pouze jsme "fasovali" žluté karty.

Komentář Michala Pavlíka a vyjádření trenérů na www.sport.cz:

Čtvrté kolo CHANCE futsal ligy se předehrávalo ve středu večer v Brně. Domácí Helas přivítal na palubovce pražskou Slavii. Brněnští před zápasem ještě nezískali ani bod, což jsem jim nakonec povedlo po vítězství 3:2. Paradoxně i bez vykartovaného reprezentanta Davida Cupáka. Zápas rozhodl dvacetiletý talent Jan Ovčačík. Na první branku zápasu se čekalo až do 15. minuty, v tu chvíli otevřel skóre domácí Sýkora. Jenže po přestávce Slavia vývoj skóre otočila. Nejprve srovnal se štěstím kapitán Oliva a vzápětí se hlavou prosadila nová posila sešívaných Pavel Novotný. Už to vypadalo, že si Pražané nenechají výhru vzít, ale Brňané v sobě našli síly a zápas znovu obrátili ve svůj prospěch. O branky se postarali mladíci Vlach s Ovčačíkem. V posledním útoku ještě Slavia dokázala překonat Davida Šimona, ale již předtím se pískal útočný faul.

„Moc se mi nechce zápas hodnotit," říkal naštvaný trenér Slavie Jiří Baborák. Vytočila ho poslední akce a neuznaný gól, nebo výsledek? „Ta poslední šance mě ani tak neštve. Spíše to, že jsme otočili zápas, když se nám moc nedařilo a po špatném bránění jsme ho znovu ztratili. Vše je o postavení hráčů. Nedokážeme se dobře a rychle vrátit do obranného postavení. Byli jsme moc rozházení po hřišti. S přibývajícími minutami to byl herní chaos. Přistoupili jsme na hru nahoru a dolů, přitom jsme vedli 2:1. Pak jsme nepokryli hráče a soupeř vyrovnal na 2:2. Následně jsme chtěli hrát úplně jinou taktiku a dostali jsme hloupý gól z autu. Opět jsme byli špatně postavení. Mrzí mě naše herní ne disciplína."

Zato trenér Helasu Jan Loup hodnotil první výhru v sezóně: „První poločas byl z naší strany hodně dobrý. Mohli jsme vést minimálně 3:0, měli jsme hodně šancí. Do druhé půle jsme nastoupili laxně, i když jsme nějaké šance měli a nastřelili jsme i tyč. Slavia pak vývoj skóre otočila a vedla 2:1."

Brněnští staví na mladých odchovancích, kteří jsou stále více vidět a ve středu se osvědčili. „Naši mladí hráči dokázali zápas znovu otočit, což je pro náš tým nesmírně důležité. Hráli kluci z devatenáctky a jednadvacítky. Utkání ubojovali," chválil Loup a dodal: „Získali jsme důležité body. Za stavu 2:2 mohl vyhrát každý, ale o ten góleček jsme asi byli lepší."

Helas Brno – SK Slavia Praha 3:2 (1:0)
Branky a nahrávky: 15. Sýkora (Havlík), 31. Vlach (Lacko), 37. Ovčačík (Lidmila) – 25. Oliva, 29. Novotný (Filinger).
Rozhodčí: Slanina – Linhart. ŽK: Vlach, Lacko, Sýkora – Filinger, Oliva.
Helas Brno: D. Šimon (Tuháček) – Chalupský, Lidmila, Šplíchal, Havlík, Lerch, Ovčačík, Vlach, Klimeš, Lacko, Sýkora, V. Cupák, Skoupý. Trenér Jan Loup.
Slavia Praha: Kučera (Pytloun) – Brychta, Eisenreich, Vejvoda, Hrdina, Filinger, P. Šimon, Oliva, Sop, Novotný, Konya, Blasco, Matějka. Trenér Jiří Baborák.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700