Autor: Ondřej Zlámal, Foto: Nikol Kuncová   Vloženo dne: 12.1.2019

Zcela zaplněná hala v pražském Edenu viděla v sobotu odpoledne sedmnácté futsalové derby, které nakonec vyznělo lépe pro hosty. V prvním poločase dokázali sešívaní odpovědět na úvodní branku zápasu, kterou vstřelil Tomáš Vnuk, když vyrovnal technickou střelou Dodo. Již před tím nebyla poněkud diskutabilně uznána branka po údajném faulu na brankáře Gerčáka. Sparta ale znovu strhla vedení na svoji stranu, šťastným odrazem míče po rohovém kopu. Po přestávce pak přišel rozhodující třetí gól. Slávisté snížili až v poslední minutě, kdy konečný stav upravil na 2:5 Martin Směřička.

Slávistickému trenérovi Ivanu Božovičovi chyběl Marko Pršič. O tom, kdo začne na začátku v brance, se rozhodovalo až při rozcvičení, po kterém padla volba na Jana Žežulku, který nahradil Marka Karpiaka, kterého trápila viróza.

Do prvních šanci se ve svižně hraném zápase dostali domácí – Radim Záruba a Dodo ale zkušeného reprezentanta Libora Gerčáka nepřekonali. Na druhé straně Žežulka včas vyběhl proti Michalu Seidlerovi. První branka přesto padla do jeho sítě, když ho v osmé minutě obstřelil Tomáš Vnuk. Slávisté vzápětí vyrovnali, ale rozhodčí Ondřej Černý po chvíli váhání branku neuznal a pískl Směřičkovi faul na Gerčáka.

Platil až Dodův gól o minutu později, Brazilec obstřelil Gerčáka ranou z levého křídla po přihrávce Davida Jošta. Ve čtrnácté minutě se hosté dostali znovu do vedení, když se Novakova rána směřující mimo branku odrazila od Tomáše Drahovského do sítě v době, kdy navrch v utkání měla domácí Slavia. Sparta dohrávala pod pěti fauly, ale slávisty ke střele z 10m penalty nepustila.

Po přestávce sešívaní usilovali o vyrovnání, Směřička nastřelil tyč, stejnou část branky ale trefil vzápětí na druhé straně i Seidler. Jenže sparťané měli i další šance, Vnuk napálil břevno, jednou zabránil již jistému gólu na brankové čáře Igor Leovski. Ve 31. minutě futsalista roku Seidler přidal třetí branku, když se k němu dostala přihrávka přes celé hřiště a zakončil po kličce Žežulkovi.

Následovala rozhodující fáze utkání, Marko Radovanovič dostal druhou žlutou kartu a Sparta dokázala využít přesilovku a vedla už 4:1. Svoji druhou branku pak přidal ránou o tyč Drahovský.

Slávisté hráli power-play, té ale chyběla rychlejší a přesnější rozehrávka. Gerčáka nakonec překonal až v poslední minutě po Zárubově přihrávce a pohotové otočce Směřička. Sparta se tak bodově dotáhla v tabulce na Slavii.

Velké poděkování zaslouží fanoušci, kteří naplnili halu a vytvořili utkání velmi důstojnou kulisu.

Ohlasy po utkání:

Martin Směřička (Slavia): „Abychom uspěli, museli bychom proměňovat své šance, hlavně v prvním poločase jsme měli celou řadu přečíslení tři na dva a nic jsme z toho nedokázali vytěžit. Po přestávce nám chybělo trochu víc vůle, takhle se derby nehraje. Víme, jakou má Sparta kvalitu, pokud proti ní chcete uspět, musíte odehrát zápas s naprosto maximálním nasazením a koncentrací. Třetí a čtvrtý gól zápas rozhodly, power-play bychom hráli za příznivějšího stavu. Chtěl bych poděkovat všem divákům, kteří přišli a vytvořili skvělou kulisu, mrzí mne, že jsme se jim neodvděčili lepším výsledkem.“

Jan Žežulka (Slavia): „O mém startu od začátku se rozhodlo až těsně před zápasem při rozcvičce, kdy se ukázalo, že Marek nebude moci nastoupit. Prohráli jsme, pocity jsou po zápase mizerné. Neproměňujeme šance, doplácíme na to, v takových zápasech se to vždy projeví. Jsem rád, že přišlo tolik lidí, byl to zážitek zahrát si před plnou halou, škoda, že jsme fanouškům neudělali více radosti.“

Tomáš Vnuk (Sparta): „Zápas jsem si moc užil. Byl trošku vyhecovanější, ale to k derby patří. Z mého pohledu to bylo celkově pěkné utkání s velkým množstvím šancí, a to se muselo divákům líbit. Myslím, že jsme zápas kontrolovali a byli lepším týmem. Až tedy na začátek druhého poločasu, který jsme asi trošku zaspali, a Slavia měla dvě velké šance. Naštěstí nás ale podržel Libor Gerčák. Rozhodující pak byla naše třetí branka, která duel definitivně zlomila."

SK Slavia Praha – AC Sparta Praha 2:5 (1:2)
Branky: 9. Dodo (Jošt), 40. Směřička (Záruba) – 8. Vnuk (Novak), 14. Drahovský (Novak), 31. Seidler (Vnuk), 34. Seidler (Novak), 37. Drahovský (Seidler)
Slavia: Žežulka (Karpiak) – Klíma, Krstevski, Směřička, Jošt, Sita, Leovski, Dodo, Radovanovič, Krasnič, Homola (C), Záruba, Hájek.
Sparta: Gerčák (38. Vahala, Bezstarosti) – Seidler (C), Novak, Grbeša, Hora, Amrani, Vnuk, Cupák, Drahovský.
Rozhodčí: Nešněra, Černý.
ŽK: 25. Radovanovič (SLA), 31. Krasnič (SLA), 35. Záruba (SLA) – 15. Vnuk (SPA), 25. Cupák (SPA)
ČK po druhé ŽK: 33. Radovanovič (SLA)
 
 

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700