Autor: Ondřej Zlámal, foto: Nikol Kuncová   Vloženo dne: 30.12.2017

Derby je naše! V pátek večer se v zaplněné hale v Edenu odehrálo jedno z nejdramatičtějších utkání historie slávistického futsalu. Červenobílí téměř po celý zápas se Spartou prohrávali o branku, v dramatickém závěru však při power-play dvěma góly otočili skóre a spustili oslavy se svými fanoušky.

Slávisté do derby nastoupili bez zraněného brankáře Radima Garčára, kterého zastoupil narychlo povolaný Adam Vondráček z juniorky, velká naděje "sešívaného" futsalu. Trenér Nenad Veljkovič poslal do boje standardní sestavu se dvěma čtyřkami. V té zahajovací se představili Václav Kubíček, Jan Homola, Martin Směřička, Ondřej Míča a Antonín Hrdina, ve druhé poněkud překvapivě chyběli Novotný s Lištvánem. Slávisté vysoko vytáhli presink, který dělal Spartě problémy, také pozorně a se stoprocentní koncentrací bránili.

První dvě šance patřily hostům, Martin Sop a Marcelo ale nemířili z dobrých pozic přesně. Ze slávistů byl v koncovce aktivní Ondřej Míča, který po rohu napálil z boku brankovou konstrukci. Kubíček na druhé straně vytasil první výborný zákrok proti sólu Michala Beleje. Slavia rychle nasbírala čtyři fauly a i to se asi projevilo na opatrnější hře.

V osmé minutě padla první branka, Brahimi vybojoval míč po chybě makedonských slávistů a prošel přes půl hřiště, podařilo se mu zakončit, i když byl poměrně ze střeleckého úhlu. Jeho pokus, který šel zřejmě úplně mimo branku, ale nešťastně nasměroval Ivan Krstevski, snažící se napravit svou předchozí minelu, za záda bezmocného Kubíčka.

Už o dvě minuty později mohl vyrovnat Homola, který díky výbornému presinku Směřičky získal míč sám před Ondřejem Vahalou, gólman roku ale pohotově vyběhl a střelu vyrazil. Bohužel pro slávisty to zdaleka nebyl jeho poslední výborný zákrok v zápase. Navíc se Vahala zapojoval i do útočných akcí.

Minutu před koncem poločasu předvedl parádní akci Hrdina – nádherně si nejprve stehnem zpracoval míč, pak si ho přehodil patičkou na levačku a vypálil na Vahalu, bohužel jeho rána se odrazila od tyčky! Hrdina se pak dostal ještě do jednoho zakončení po rohovém kopu. Na vedení Sparty o branku se ale do přestávky už nic nezměnilo.

V druhém poločase ubylo vyložených šancí, ve 13. minutě napálil tyčku David Cupák, ze strany trefil tuto část branky také Djo Arsovski. Obloučkem trefil tyčku také Belej a na druhé straně Hrdina, několik výborných šancí měl i Směřička, který ale na Vahalu stále nemohl vyzrát. Oba ale své úsilí nevzdali a to se jim nakonec vyplatilo.

V tu dobu už byli v hledišti také fanoušci, kteří dorazili z hokejové arény (což nakonec znamenalo, že divácká návštěva překročila kapacitu míst haly k sezení), kde Slavia zvítězila 2:1, a bylo jim souzeno si slávistickou radost ze stejného výsledku vychutnat ještě jednou.

Tři minuty před koncem sáhl Nenad Veljkovič k power-play. Jako hráč v poli nastoupil Ondřej Míča. Slávistům se podařilo vyrovnat, když Hrdina prostřelil obranu i Vahalu a vyrovnal!

Slávistům to ale nestačilo, pokračovali v power-play, Míča se nádherně uvolnil na pravé straně, jeho střelu slabší pravačkou se snažil Vahala místo vyražení zachytit, ale míč mu spadl přímo k nohám Směřičky. Slovenský reprezentant byl v pravý okamžik na správném místě a poslal míč do sítě.

Nervy slávistických příznivců byly napjaté až do konce, protože srbský trenér sešívaných nechal hrát své svěřence power-play i v samotném závěru za stavu 2:1, Arsovski ale střelu mířící do odkryté branky zvládl odvrátit. Oslavy vítězství mohly začít.

Na závěr bychom rádi poděkovali fanouškům za jejich podporu, derby by bez nich bezpochyby nemělo tak šťastný konec. Děkujeme za podporu také fotbalové a hokejové Slavii a slávistickému fanklubu, kteří nám všichni pomohli s propagací utkání. Společně jsme opravdu silnější!

Branka Martina Směřičky znamenala třetí výhru v derby, které jsme v Edenu dosáhli, a potvrdila to, že Sparta si ze Slavie výhru ještě nikdy v historii neodvezla. Bilance derby je nyní: 4 výhry Slavie, 2 remízy a 4 výhry Sparty.

Komentáře:

Nenad Veljkovič: Byl to nejlepší výkon našeho týmu v sezoně. Konečně jsme zvládli těžký zápas, šli jsme do něj s plnou koncentrací, se srdcem tak, jak to má být. Udělali jsme v prvním poločase jedinou chybu, kterou soupeř potrestal. Ale jinak bylo vidět to, co jsme chtěli hrát, přišla pak možnost jít od power-play, která nám přinesla vítězství. Musíme ale zůstat nohama na zemi a v takových výkonech pokračovat i nadále. Je před námi stále hodně práce.

Antonín Hrdina:
Bylo to napínavé derby, do kterého jsme nešli jako favorité. Ale bojovali jsme jako tým, myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Dlouho mi to tam nechtělo padnout, ale nepřestával jsem věřit. Nakonec to přišlo při power-play a byl to důležitý gól. Sparta se sesypala a pak jsme přidali další branku. Když hrajeme derby doma, je vždy v hale super atmosféra, jsem rád, že jsme znovu udělali našim divákům radost!

Martin Směřička: Čekal jsem, že Ondra Míča bude nahrávat na zadní tyč, on ale vystřelil na Vahalu, proto jsem tam šel s tím, že ho zkusím znejistit, což se mi podařilo. Zdálo se mi, že chtěl míč chytit a zakončovat přes celé hřiště. Oslavy s fanoušky byly nádherné, úžasný zážitek!

SK Slavia Praha – AC Sparta Praha 2:1 (0:1)

Branky: 38. Hrdina (Arsovski), 39. Směřička (Míča) – 8. Brahimi
Slavia: Kubíček (Vondráček) – Brychta, Krstevski, Směřička, Novotný, Hrubý, Turek, Arsovski, Lištván, Homola (C), Míča, Hrdina, Hájek Daniel
Sparta: Vahala – Cristiano, Bezstarosti, Marcelo, Cupák, Brahimi, Amadeu, Belej (C), Sop, Diego, Koudelka, Doležal, Ricardo, Hájek David
Rozhodčí: Zdeněk Petr, Jan Kliner, Radim Čep
Diváků: 1100
 



 

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700