Autor: Ondřej Zlámal   Vloženo dne: 20.5.2017

Slavia poprvé v historii nastoupila ve finále Chance futsal ligy a byl to strhující a napínavý boj, který rozhodl až penaltový rozstřel, ve kterém byl úspěšnější dvanáctinásobný mistr. Sešívaní dotáhli ztrátu 1:4 na 4:4, dokázali srovnat skóre i v závěru druhého prodloužení, bojovali jako lvi. Druhé finále je na pořadu už v pondělí od 17 hodin v hale v Edenu!

Finále bylo výstavní reklamou na futsal, nabídlo všechno, čím tento sport může fanoušky potěšit. Od první chvíle se útočilo, slávistická opora v brance Ondra Vahala byl v akci hned v úvodu, chytil Maxovu ránu i pokus Felipeho, zlikvidoval i Drozdovu střelu.

V páté minutě se měnilo poprvé skóre, po rohovém kopu se na pravé straně prosadil Slováček, jehož střelu tečoval do vlastní sítě Záruba. Slávisté ale v této fázi utkání měli několik výborných střeleckých pozic, Směřička i Hrdina se dostali dokonce k zakončení do odkryté branky, ani jeden z nich však bránícího hráče na čáře nepropálil. Shodou okolností to byl v obou případech Felipe, který zaskočil za brankáře Jeana.

Ve 13. minutě Mancha zastavil pronikajícího Brychtu jen za cenu faulu a byl vyloučen! Slávisté bohužel následnou přesilovku nevyužili, naopak ihned po jejím skončení inkasovali podruhé ze sálovky Felipeho. O minutu později se dočkali historického momentu - první branku ve finále vstřelil pro červenobílé brankář Ondra Vahala, jenž často pomáhal v poli při power-play, si našel prostor na soupeřově polovině a nádhernou dělovkou rozvlnil síť! Tak jako jeho vzor brankář Higuita z Kairatu. Do přestávky ale přišla ještě branka od úřadujícího mistra - podruhé se v zápase trefil Max.

Slávisté stejně jako v semifinále nesložili zbraně. I když po pauze přidal čtvrtou branku opět Max, tak se slávisté nevzdali. Ve 32. minutě snížil Martin Směřička, jenž dorážel parádní střeli Míči z trestného kopu a o dvě minuty později Jiří Novotný zakončil krásnou kombinaci elegantní dorážkou patou! Minutu před koncem srovnal skóre nádhernou ránou Radim Záruba, který si zpracoval míč na hrudi a half-volejem vymetl šibenici - jeden z nejkrásnějších gólů sezony!

Na řadu přišlo prodloužení, v něm se opět prosadili domácí - v druhé části zamířil k tyči Koudelka, ale svoji brankou odpor slávistů nezlomil! Dvanáct vteřin před koncem totiž při power-play vyrovnal Ondřej Míča!

Penalty jsou velkou loterií, domácí zvládli všechny své pokusy, bohužel Petr Oliva napálil prudkou ránou břevno. V brance Slavie chytal první dvě penalty Radim Garčár, bohužel zkušené domácí borce se mu obelstít nepodařilo.

Slávisté však za svůj výkon zaslouží absolutorium, hned po závěrečném hvizdu jim začaly přicházet vzkazy od fanoušků, kteří vyjadřovali hrdost nad jejich bojovným duchem a statečným výkonem!

Chancefutsalliga.cz:
Chrudim nasměroval správným směrem už v 5. minutě střílející Slováček, jenže za stavu 1:0 byl domácí Mancha vyloučen za faul na unikajícího Brychtu. Sešívaní se v přesilovce ale vůbec nepředvedli, a navíc hned na jejím konci zvýšil na 2:0 Felipe. „Oslabení jsme dobře ubránili. Slavia pak byla skleslá a my jsme dali druhý gól,“ oddychl si chrudimský Matěj Slováček.

Radost z gólu odkoukal Vahala od Reuse

Jeho protějšek Radim Záruba musel být kritický: „Hráli jsme staticky a pomalu. Koudelka dobře brání, to on umí. Ubránil nás de facto sám. Hráli jsme pomalu, což byla největší chyba.“ Slavii však v 16. minutě střelecky probudil brankář Vahala. Ten si míč navedl na soupeřovu polovinu a parádní bombou nedal Jeanovi v chrudimské brance šanci. „Mám to okoukané z Youtube od Hiquity z Kairatu. Na tréninku zkoušíme herní situace, kdy takto hrajeme. Už to začínám docela i trefovat,“ prozradil Ondřej Vahala. Svůj gól oslavil tak, že si zakryl oči. „Každý, kdo mě zná, tak to ví. Mám rád Marco Reuse z Dortmundu. Dělám to podle něj.“

Vyrovnání se však nekonalo. Před přestávkou zvýšil na 3:1 Max a po přestávce ten samý hráč přidal i čtvrtý gól. Už to vypadalo, že utkání dopadne podobně jako v základní části – tedy jasnou výhru ERA-PACKu. Jenže posledních deset minut patřil Slavii ta díky kombinaci power play a zvýšené aktivity srovnala na 4:4!

Kondičně na tom byla Slavia skvěle. „Nevím, zda měla Slavia lepší kondici, ale hrála power play, díky které nás zmáčkla. My jsme vedli čtyři-jedna a snažili jsme se utkání dohrát, protože se nám zranil Felipe a vykartovaný byl Mancha. Power play hostí jsme si nepohlídali a dostali jsme blbé góly,“ mračil se domácí Slováček. „Kondičně jsme na tom asi stejně. Uvidíme v pondělí, kdo na tom bude fyzicky lépe,“ kontroval Záruba, „Máme dva dny volna. Uvidíme, kdo rychleji zregeneruje. Musíme se připravit lépe, než soupeř, protože v sérii ztrácíme jeden zápas.“

Záruba vstřelil nádherný gól

Právě Záruba výstavní trefou do šibenice zařídil prodloužení. „Když už letěl vysoký balon, tak jsem si řekl, že zkusím vystřelit. To, že jsem dal takový gól, je jen třešnička na dortu. Míč mi fantasticky skočil,“ s radostí vzpomínal Záruba.

V prodloužení Chrudim znovu vedla po brance Koudelky, ale dvanáct vteřin před koncem senzačně vyrovnal Míča při slávistické power play. Drama až do konce. V penaltách Slavia vsadila na brankáře Garčára. „Už jsme tak domluvení od Benaga. Na tréninku, když kopeme ze šestky, tak je Garčár chytá výborně. V tréninku má vysokou úspěšnost a kluci tvrdí, že se mu těžko dává gól. Zkusili jsme se prohodit. Čekali jsme, že to bude platit i na Chrudim, ale bohužel nestalo se,“ litoval brankář Vahala.

Na druhou sérii poslala Chrudim do branky Žďánského a to zafungovalo. Oliva trefil břevno a Michal Mareš pak pečetil trefou výhru v penaltách 3:1. Slávistický hrdina Záruba na penaltu nešel. „Řekli jsme si, že zvednou ruce ti, kteří si věří na první tři penalty. Kluci se přihlásili a šli na to. Já ruku nezvedl.“

Slováček: Výhra nás psychicky posílí

Chrudim si tedy hodně ulevila. Slavia ale prohrála se vztyčenou hlavou. „Je to úleva,“ přiznal Slováček, „Přestože jsme měli více šancí a byli jsme lepší, tak Slavia vyrovnala. Můžeme mít nyní psychickou výhodu.“

„Rána to pro nás není. Celý zápas jsme byli horší ve skóre, dotahovali jsme a zápas jsme dostali tam, kam jsme chtěli. Penalty jsou už jen buď a nebo. Kdybychom vyhráli, možná by série vypadala jinak.“ Pro diváky to byl fantastický zápas. „Moc jsem utkání nevnímal, měl jsem toho plné zuby na hřišti. Atmosféru jsem si moc neužil,“ dodal Matěj Slováček.

Druhý zápas se hraje v pondělí od 17.05 hodin v Edenu.

Hodnocení trenéra Martina Brychty: Pocity mám rozpačité, dotáhli jsme to až do penaltového rozstřelu, ve kterém jsme bohužel neuspěli. Z výkonu mám ale dobrý pocit, kluci poznali, že se proti Chrudimi dá hrát a pokud vydržíme se silami a aktivní hrou, tak to bude ještě dramatický boj. Rozhodující byla dnes efektivita - co Chrudim měla, to zakončila, nám tam branky nepadaly. Přesto jsme dokázali srovnat, klobouk dolů před klukama. Při penaltách jsme dali možnost Radimu Garčárovi, kterého domácí zase tolik neznají. Pevně věřím, že tohle byla ta nejlepší pozvánka pro fanoušky, aby nás přišli do Edenu v pondělí podpořit!

Záznam na webu České televize ZDE!


FK ERA-PACK Chrudim - SK Slavia Praha 5:5 (poločas 3:1, 1:1 - 3:1 na pen.) stav série 1:0

Branky: 5. Slováček (Koudelka), 15. Felipe, 19. Max, 28. Max (R. Mareš), 48. Koudelka (Max) – 16. Vahala, 32. Směřička, 34. Novotný, 39. Záruba, 50. Míča
Penaltový rozstřel - Max, Koudelka, Michal Mareš - Míča, Oliva (neproměnil)
FK ERA-PACK Chrudim: Jean (Žďánský, Hlouš) – Hrubý, R. Mareš, M. Mareš, Max, Koudelka, P. Drozd, D. Drozd, Mancha, Rešetár (C), Slováček, Felipe
SLAVIA: Vahala (Garčár) – Brychta, Záruba, Novotný, Salák, Lištván, Oliva, Směřička, Homola, Míča, Hrdina, Matějka (C), Wojnar

Foto: Michal Pavlík, Pavel Jiřík, Ivana Hošková, Ondřej Zlámal


 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700