Autor: Ondřej Zlámal Foto: Nikol Kuncová   Vloženo dne: 5.10.2016

Byl to strhující a napínavý zápas od samého začátku. Ve vynikající atmosféře, ve které svedly bitvu také početné kotle obou rivalů, zvítězili sešívaní v pořadí v sedmém derby 3:2, když se jim podařilo otočit výsledek zápasu z nepříznivého stavu 0:1 na 3:1. V závěru pak svěřenci Martina Brychty už soupeři povolili jenom snížit. Branky nastříleli zkušení hráči – dvakrát se trefil Jiří Novotný, jednou Michal Salák, za Spartu mířil od sítě dvakrát Jan Křemen.

V derby pražských „S“ se musela Sparta obejít bez svého trenéra Davida Friče, který byl vyloučen z lavičky v pondělním zápase s Rádiem Krokodýl Helas Brno, a tak post trenéra Sparty obsadil Jan Horáček. A nutno říct, že pod jeho vedením předvedla Sparta daleko kvalitnější výkon, než pod vedením Friče v úvodních kolech.

Naopak v sešívaném dresu se poprvé v sezoně postavil od první minuty do branky Ondřej Vahala. Oba trenéři se před zápasem shodli, že půjde o velkou bitvu, což se nakonec potvrdilo a o vítězi rozhodl nejtěsnější možný rozdíl. Tři body připadly na konto Slavie, která zvítězila 3:2 a připsala si tedy třetí vítězství v derby pražských „S“ v řadě.

V první deseti minutách se hrál hodně taktický futsal, žádný z týmů nechtěl udělat chybu a inkasovat. Sparťanské šance měl reprezentant Sláma, v jedné z nich nastřelil břevno, ze slávistů byl nejblíže brance po sóle Novotný.

O první gól derby se po uvolnění od Sopa postaral v 11. minutě Křemen, který střelou ze středu palubovky poslal Spartu do vedení. Slavia byla blízko vyrovnání hned vzápětí, ale střelu Saláka zastavilo břevno.

Na konci 16. minuty se prosmýkl kolem dvou hráčů Slavie sparťanský Rott, ale míč poté nasměroval mimo branku domácích a náskok Sparty se mu tak navýšit nepodařilo. Na začátku dvacáté minuty rozehrál Oliva rohový kop na osamoceného Novotného, který střelou z první vymetl horní roh sparťanské branky a stanovil poločasové skóre 1:1.

Slavii se podařilo ve 24. minutě otočit vývoj derby, když Hrdinův trestný kop vyrazil brankář Mareš jen před sebe a Salák poslal míč za jeho záda - 2:1. Další možnost, jak pohnout ukazatelem skóre se nabídla Slavii, ale Míča trefil, po přistrčení Homoly, jen tyč. Ve 31. minutě sparťanský brankář Mareš podržel své spoluhráče, když reflexivně vykopl pokus Michela Mela.

Kritický moment pro Spartu přišel ve 33. minutě, kdy Brunovský chyboval, fauloval a viděl červenou kartu. Nabídnutou početní výhodu Slavia využila, když Hrdina vylákal ven z branky brankáře Mareše, přihrál Novotnému, který se trefil podruhé v zápase a navýšil náskok Slavie na 3:1.

Po třetí obdržené brance se Sparta pustila do power play a dočkala se bleskově snížení. Křemen protlačil míč k Rottovi, který mu ho vrátil a talent Sparty se trefil popáté v posledních dvou duelech a vykřesal pro Spartu naději do zbytku zápasu. Tři minuty před koncem nebyla Sparta daleko od vyrovnání, když Křemen našel kolmicí na zadní tyči Vodeckého, který ale poslal míč jen do boční sítě. To byla zároveň poslední větší šance Sparty na srovnání. Výsledek už se ale nezměnil, a tak se Slavia mohla radovat z třetího vítězství v derby v řadě za sebou, tentokrát 3:2.

Hodnocení trenérů:

Martin Brychta (Slavia): Byl to těžký zápas, v prvním poločase se mi zdálo, že Sparta byla disciplinovanější, trochu silnější v osobních soubojích, které vyhrávala. V kabině jsme si řekli, že to takhle nejde, že hrajeme doma a musíme být důraznější a přidat na pohybu. Druhý poločas byl z naší strany lepší. Ale Sparta má dobrý tým, takže to bylo dramatické až do konce. Je škoda, že se takové zápasy hrají jen dvakrát do roka. Hráčům taková atmosféra dodá na motivaci snad o sto, sto dvacet procent víc. Taková atmosféra je prostě baví a motivuje.

Slavii pomohlo vyloučení sparťana Brunovského. „V početní výhodě se nám podařilo vstřelit branku a odskočit Spartě na rozdíl dvou gólů. I proto si myslím, že to byl jeden z momentů, který derby nakonec rozhodl,“ konstatoval Martin Brychta a dodal: „Na druhou stranu soupeř poté přistoupil hned ke hře bez brankáře, na níž měl tedy více času, než kdyby byl stav delší dobu dva-jedna. Tam si myslím, že by přišla power play Sparty později.“

Derby se hrálo před skvělou diváckou kulisou. „Atmosféra při derby je vždy výborná. Hráče navíc nabudí k lepším výkonům a oni hrají na více než sto procent. K zápasu také přistoupí tak, aby se to příchozím divákům líbilo.“

Jan Horáček (Sparta): Bylo to vyrovnané utkání, rozhodly naše individuální chyby, byl to podle mne remízový zápas, který byl z obou stran takticky vedený a opatrný. Bohužel jsme udělali tři chyby, za které nás Slavia potrestala. My jsme měli také šance, které jsme neproměnili, navíc v závěru jsme při power-play třikrát zbytečně ztratili míč. Podle mne to byl remízový zápas. Atmosféra byla vynikající, je to pro hráče největší motivace, podávají nejlepší výkony. Ani zápasy play-off nemají kolikrát takovou atmosféru a takové tempo!

Spartu ve snaze o vyrovnání přibrzdila červená karta. „Tento moment zápas hodně ovlivnil, protože namísto toho, abychom šli do tlaku a snažili se vyrovnat, tak jsme šli do tří, navíc jsme v oslabení inkasovali. Chyb bylo ale z naší strany více. Za další dvě jsme zaplatili góly po standardních situacích, což by se v takovýchto zápasech nemělo stávat,“ hlesl sparťanský kouč a vyjádřil se k momentu z úvodu zápasu, kdy rozhodčí neodpískali ruku domácího Saláka. „To byla jasná penalta. Snažili jsme se na to z lavičky reagovat, ale bohužel rozhodčí ruku neviděl, neodpískal, a proto nemohla přijít ani penalta.“

Záznam utkání na webu ČT naleznete zde!


SK Slavia Praha – AC Sparta Praha 3:2 (1:1)
Branky: 20. Novotný (Oliva), 24. Salák (Hrdina), 34. Novotný (Hrdina) – 11. Křemen (Sop), 35. Křemen
Slavia: Ondřej Vahala (David Roshan) – Martin Brychta, Jiří Novotný, Michal Salák, Michel Melo, Petr Oliva, Vladimír Stibora, Hudson, Jan Homola, Ondřej Míča, Antonín Hrdina, Tomáš Matějka, Mikuláš Wojnar.
Sparta: Martin Mareš (Nikita Zyrynov) – Martin Sop, Martin Doša, Igor Vodecký, Daovid Jošt, Jiří Kabele, Jan Šafař, Anton Brunovský, Zdeněk Sláma, Petr Tichý, Miroslav Rott, Petr Zapletal, Jan Křemen.
Rozhodčí:
Kaštánek, Hernych, Matyš.
Diváci:
 650
 

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700