Autor: chancefutsalliga.cz   Vloženo dne: 29.10.2015

V dohrávce 6. kola CHANCE futsalové ligy přišlo na řadu očekávané derby pražských „S“. Před televizními kamerami potvrdila Slavia lepší formu a poprvé v historii odešla ze zápasu velkých rivalů jako vítěz.

Sparťané hned od úvodních sekund začali s power play, ale výhodu jednoho muže se jim zužitkovat nepodařilo. První střelcem 5. derby pražských „S“ v nejvyšší soutěži se stal v 5. minutě Vejvoda, když se k němu po dlouhém výhozu Vahaly odrazil míč po souboji s Vozárem a on do prázdné brány rozvlnil síť sparťanské branky.

V sedmé minutě mohli červenobílí vést již dva – nula, ale Salák zastavil střelu jednoho ze svých spoluhráčů nešťastně na brankové čáře. Sparta se do příležitosti dostala po dvanácti minutách, když David Frič nastřelil míč na zadní tyč, ale Tichý před prázdnou bránou promáchl. Udeřilo tak znovu na druhé straně. Hrdina obešel Vozára, přihrál zpět pod sebe Salákovi, a ten střelou do prázdné brány zvýšil na 2:0.

Sparta za minutu snížila. Vodecký posunul míč na Sopa, který našel před bránou Jošta, a ten neměl problém uklidit míč do sítě. V 17. minutě chyboval na polovině Frič, ale Novotný svůj únik zakončil lobem mimo tři tyče. Vzápětí nastřelil Brychta břevno a chvíli po něm mířil do tyče Míča.

Na konci poločasu nestihl Vahala včas odhodit míč, a tak Sparta kopala trestný kop z velmi výhodné pozice, ale ani nadvakrát slavistického brankáře nepřekonala.

V páté minutě druhé půle šel Novotný sám na Vozára, ten ho vychytal, ale míč se k Novotnému odrazil zpět, on ho přihrál Salákovi, který přidal třetí gól domácích. Chvíli na to postupovali Hrdina s Lištvánem sami na Vozára a druhý jmenovaný skóroval.

Jan Lištván přidal v zápase i druhý gól, když ve 30. minutě zvýšil na 5:1. Sparťané korigovali zásluhou Slámy, který se uvolnil na středu palubovky a k tyči prostřelil Vahalu. Ve 33. minutě viděl červenou kartu Doša a Slavia početní výhodu zúročila v čase 33:53, kdy Novotný prošel středem hřiště a nedal Vozárovi ranou k tyči šanci. Závěr už si domácí pohlídali a poprvé v historii porazili futsalovou Spartu.

Rozesmátí slávisté šli o přestávce čtvrtečního futsalového derby do šaten s vedením 2:1, jenže tam přišel šok. Někdo jim během prvního poločasu vykradl kabiny. Ztratily se mobily i peněženky. Přesto tým Martina Brychty přidal ještě ve druhé půli čtyři góly a porazil Spartu 6:2.

Slávistický trenér přiznal, že horší situaci o přestávce nezažil. Pro Martina Brychtu bylo velmi těžké vrátit svůj tým do zápasu: „Hrozně náročné. Sám jsem z toho byl odrovnaný. Normálně si v kabině také nechávám věci, ale teď jsem je měl jinde. Vím, co to je. Před několika lety mi také ukradli všechny doklady. S kluky jsem soucítil, ale bylo těžké je vrátit do zápasu. Pomohl mi hlavně Michal Salák, který kluky vyburcoval a vrátil je do hry. Řekli jsme si, že to hodíme za hlavu a vyřešíme po zápase. Je to smutná věc, ale na našem výkonu to naštěstí nebylo znát.“

Derby rozhodl paradoxně vstup Slavie do druhé půle, kdy navýšila své vedení. „Vítězství si cením velmi, protože jsme derby vyhráli poprvé. Rozhodla naše větší urputnost po míči. Konečně jsme byli efektivní v koncovce, i když v prvním poločase jsme nastřelovali samé tyče. Proměněné gólovky zápas rozhodly,“ dodal Brychta.

David Frič: Rozhodčí pískali výborně

„Byli jsme horší ve všech herních činnostech,“ zlobil se po utkání hrající trenér Sparty David Frič, „Slavia byla lepší a byla všude dřív. Domácí nechtěli moc hrát, chodili nám do brejků a netlačili se dopředu, což jim vyhovovalo. My jsme bohužel jako tradičně ve všech zápasech inkasovali první branku z nakopnutého balonu. Pak jsme měli tři gólovky, neproměnili jsme je. Zkrátka klasika.“

A co podle Friče zápas rozhodlo? „Ve druhé půli, když Slavia dala na tři-jedna, bylo rozhodnuto. My už jsme pak nebyli schopní se zvednout. Řekl bych, že se v závěru hráči trochu pokopali. Rozhodčí konec moc nezvládli, i přesto že pískali celý zápas výborně,“ odpověděl trenér poraženého týmu.

Hned od prvních vteřin zápasu vsadil David Frič na power play, ale krátce po ní jeho tým inkasoval. „Power play splnila účel. Soupeře jsme nechtěli pustit, aby se hned dostal do hry. Měli jsme z toho dvě pološance, které jsme nedali. Pak dostaneme z nakopnutého balonu gól. Nejhorší je, že Slavia si tu šanci ani nevytvořila. Musím říct, že brankář Vahala dnes podal fantastický výkon. Všechny dlouhé balony, ať už nohou nebo výhozem, byly výborné a dělaly nám obrovský problém. Musíme se na to v tréninku zaměřit,“ uzavřel derby Frič.

Antonín Hrdina #24: „Z naší strany dopadl zápas velmi dobře. Ačkoliv se výhra nerodila velmi lehko, se vším jsme si jako tým poradili.Mně osobně se hrálo skvěle a zápas jsem si velmi užíval a to i díky mohutné podpoře fanoušků, kterým bych chtěl tímto poděkovat za to, že přišli a celý zápas nás podporovali. Doufám že takovýchto výkonů se nám v budoucnu podaří dosáhnout ještě mnohokrát ! “

Jan Homola #22: „Do zápasu jsme vstoupili výborně. Soupeř nás překvapil power play, kterou hrál od úvodních minut. My ji ale výborně bránili, nepouštěli soupeře do šanci a ujali se vedeni 1:0. To nás trochu uklidnilo. Fantastická kulisa nám dodávala sil, jak pro bránění, tak útočení. Dali jsme gol na 2:0 a odskočili na rozdíl dvou branek. Bohužel, pak po mé chybě Sparta snížila. Tento stav vydržel až do druhého poločasu. Ve kterém, už jsme jasně dominovali a zaslouženě dokráčeli za vítězstvím 6:2. Poprvé v historií jsme vyhráli derby! A to nejen diky skvělému týmovému výkonu, ale i díky Vám fanouškům! Atmosféra byla strhující, fantastická, nepopsatelná. My Vám za ni z celého srdce děkujeme! Přijďte zase, protože – Derby je naše!! “

Slavia Praha – Sparta Praha 6:2 (2:1)

Branky a nahrávky: 5. Vejvoda (Vahala), 14. Salák (Hrdina), 25. Salák (J. Novotný), 26. Lištván (Hrdina), 30. Lištván, 34. J. Novotný (Lištván) – 15. Jošt (Sop), 31. Sláma. Rozhodčí: Cílek – Lasch. ŽK: Lištván - Doša, Frič. ČK: 33. Doša (ACS). Diváci: 850.

Slavia Praha: Vahala (Roshan) – Brychta, Žampa, J. Novotný, Salák, Borkovec, Lištván, Homola, Míča, Hrdina, Matějka, Vejvoda. Trenér Martin Brychta.

Sparta Praha: Vozár (Mareš) – Holeček, Sop, Doša, Vodecký, Jošt, Vobořil, Frič, Havrda, Sláma, Kubelka, Tichý, Rott. Trenér David Frič.

Záznam utkání na stránce České televize naleznete ZDE!

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700