Autor: eFutsal.cz Foto: mediaconsulting.cz   Vloženo dne: 10.11.2011

Před krátkým časem se v propagačním časopisu společnosti Chance a.s. objevil rozhovor s předsedou Svazu Futsalu Otakarem Mestekem, který hovořil o spolupráci futsal s novým ligovým partnerem, ale i o dalších tématech spojených s českým futsalem. Z tohoto rozhovoru jsme pro vás vybrali některá témata.

Jak si futsal stojí mezi ostatními sporty?
Futsal se řadí do rodiny mladých, moderních sportů a navíc je to "brácha" fotbalu. Je celosvětově rozšířen a řízen společně s fotbalem ze strany FIFA a v Evropě ze strany UEFA, tyto dvě střešní organizace samy o sobě zaručují špičkovou kvalitu.

Můžete přiblížit současnou futsalovou ligu?
Vládcem posledních sedmi sezón byl ERA-PACK Chrudim, nabitý českými reprezentanty a doplněný brazilskými špičkovými hráči. Letos ale slibuje liga dramatickou podívanou. Očekává se hon na ERA-PACK Chrudim, a to zejména ze strany několika ambiciózních týmů, které přes léto výrazně posílily své kádry.

Co naše reprezentace, jsme vidět i ve světě?
V první řadě je třeba říci, že konkurence je na mezinárodní futsalové scéně obrovská - nesmírně silná je Jižní Amerika v čele s fenomenální Brazílií, futsal je na vysoké úrovni i v Asii a samozřejmě zejména v Evropě, kde ho v současné době hraje 44 zemí z celkových 53 sdružených v UEFA. Naše reprezentace dosáhla v posledních deseti letech na neuvěřitelnou šňůru osmi postupů na vrcholné akce v řadě: ME 2001 v Rusku, ME 2003 v Itálii, MS 2004 na Taiwanu, ME 2005 v ČR v Ostravě, ME 2007 v Portugalsku, MS 2008 v Brazílii, ME 2010 v Maďarsku a čerstvě letos postup na ME 2012 v Chorvatsku! Také se aktuálně pyšníme bronzem z posledního ME 2010 v Maďarsku.

Kolik sportovců se futsalu aktivně věnuje, kolik lidí ho sleduje?
V současné době evidujeme celkem 2.000 týmů a 58.000 registrovaných hráčů. Futsal však určitě sleduje i širší okruh lidí - zejména fotbalisté, kteří futsal většinou na různé úrovni hráli nebo hrají. Ale mezi skalními fanoušky najdeme i mnoho "nesportovců", které prostě baví futsal sledovat a jen tak fandit.

Jakou má futsal v ČR podporu?
Futsal jde cestou postupných kroků. Má svoji pevnou organizační i soutěžní strukturu - má pevnou pozici na Fotbalové asociaci ČR, reprezentace je podporována ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, stará se o něj marketingová agentura Public Football, má svoji pozici na ČT4 (zhruba 22 televizních přenosů za sezónu), má partnera reprezentace Joma, partnera na jednotný míč ligy Select, generálního partnera Chance a má celou řadu dalších menších partnerů a podporovatelů. Vždy může být lépe, ale nestěžujeme si. Stále se snažíme vymýšlet další a další projekty, které by futsal ještě více zviditelnily a posunuly.

Jak vnímáte spojení futsalu a sázkové kanceláře?
Vnímám to pozitivně - tím, že se Chance pohybuje přímo na půdě sportu, je pro nás skvělou vizitkou, že si vybrala ke spolupráci právě futsal. Nepochybuji, že společnost Chance je doslova bombardována všemi českými sporty, aby je zastřešila a podpořila.

Jaké byly ohlasy na partnerství se Chancí?
To, že si nás vybral takový partner, nás nesmírně potěšilo. Opravdu to bereme jako ocenění práce nás všech, kteří český futsal rozvíjíme. Byl bych strašně rád, aby spojení Chance a futsalu bylo dlouhodobé, aby se Chance futsal liga stalo podobným souslovím, jako se to podařilo fotbalu s Gambrinus ligou.

Co vám naše spolupráce přinese? Co od ní očekáváte?
V první řadě samozřejmě finance, které nezbytně potřebujeme na mnoho rozvojových projektů a na podporu medializace a profesionalizace 1. ligy. Ale od společnosti jako je Chance očekáváme více než jen peníze - očekáváme, že se budeme vzájemně ovlivňovat, že se budeme moci lecčemu přiučit, že Chance futsal zviditelní i sama, prostřednictvím sázkových nabídek nebo třeba na facebooku.

Jaký prospěch ze spolupráce bude mít Chance - z vašeho pohledu?
Byl bych rád, aby i Chance byla spokojená. Opravdu. Obchod, a toto obchod je, musí být výhodný pro oba, aby mohl dál pokračovat. Přál bych Chanci, aby se jí podařilo oslovit i hráče, funkcionáře a fanoušky futsalu, kteří si navyknou využívat nabídky a produkty Chance. A pochopitelně, i my jí budeme propagovat, samozřejmostí je logo na dresech ligových hráčů, na mantinelech v halách, na webových stránkách a podobně.

Máte tip na vítěze nadcházejícího ligového ročníku? A na úspěchy naší reprezentace?
Přes maximální snahu všech stíhajících týmů věřím opět ERA-PACKu Chrudim - bratři Marešové a Rešetár jsou stále fantastičtí. U reprezentace věřím, že v lednu postoupíme do čtvrtfinále ME v Chorvatsku. Zopakovat medaili z Maďarska bude ale strašně těžké. V průběhu sezóny nás pak také čekají dvě fáze kvalifikace MS - opět to bude hodně těžké, ale věřím, že nakonec dokážeme postoupit na MS 2012 do Thajska.


 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700